Novosti


Ericsson i China Mobile provode prvo testiranje prototipa 5G drona u stvarnim uvjetima

  Kategorije: Tehnološki noviteti


Ericsson i China Mobile zajednički provode, prvo u svijetu, testiranje prototipa 5G drona u stvarnim uvjetima mreže ovog operatora. Ovo testiranje predstavlja značajan korak na putu prema 5G.

Testiranje se odvijalo u gradu Wuxi u kineskoj provinciji Jiangsu. Dron je navođen korištenjem mobilne mreže uz pomoć tehnologija na temelju 5G i prebacivanjem između više mobilnih stanica. Sa željom da se dokaže djelotvornost ovog koncepta u stvarnim uvjetima, prebacivanja su izvedena između mobilnih stanica koje su istovremeno koristili stvarni mobilni korisnici.
Jedna od važnih potencijalnih primjena ove tehnologije je, između ostaloga, i u aplikacijama ključnim za podršku hitnim službama. Stoga je u mreži je nužno postići nisku latenciju jer je ona preduvjet sigurnosti i pouzdanosti ovih usluga.

Ericsson i China Mobile surađuju u projektu pod nazivom „China National Key 5G Project“ od početka 2016. godine s fokusom na evoluciju arhitekture 5G mreža prema potrebama korisnika. Jedan od ciljeva projekata je optimizacija latencije za primjenu u kritičnim slučajevima tako da se dinamički  koristi dio mreže putem distribuiranog oblaka na rubu radijske mreže. Testiranje drona je važan korak prema 5G mrežama u kojem dio mreže može biti dijeljen te dinamički iskorišten na rubu mreže da bi se smanjila latencija s kraja na kraj te omogućio niz primjena 5G tehnologije istovremeno.

Huang Yuhong, zamjenik voditelja istraživačkog instituta China Mobile kaže: “S Ericssonom surađujemo na istraživanju i testiranju ključnih 5G tehnologija koristeći naš inovacijski centar kao platformu. Naše kompanije žele 5G mogućnosti koristiti u vertikalnim industrijama uz nove scenarije korištenja te omogućiti komercijalni rad 2020. godine.”

Chris Houghton, čelnik Ericssonove regije Sjeveroistočna Azija ističe: “Uz komercijalni rad koji se planira 2020. godine, Ericssonovo istraživanje u području 5G izlazi iz laboratorija u mreže u radu. Vidimo goleme mogućnosti u 5G, pokrećemo cijeli ekosustav te surađujemo s industrijskim liderima poput China Mobile-a u donošenju 5G tehnologije korisnicima.”

Video prilog (eng.)

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice