Novosti


Menadžeri ključnih gospodarskih grana: 5G pokreće inovacije u industrijama

  Kategorije: Tehnološki noviteti Trendovi


Novi Ericssonov globalni izvještaj „Mogućnosti uz 5G: Pogled iz 8 gospodarskih grana“ (eng.), otkriva utjecaj koji se vezano uz 5G tj. novu generaciju mobilne tehnologije, predviđa na odabrane gospodarske grane. Istraživanje otkriva koja će uporaba dominirati u pojedinoj gospodarskoj grani te koji će poslovni razlozi biti glavni motivator za korištenje 5G.

U izvještaju je prikupljeno mišljenje više od 650 rukovoditelja širom svijeta – uključujući direktore informatike, tehničke direktore, direktore marketinga i druge čelnike zadužene za IT infrastrukturu iz 8 ključnih gospodarskih grana na koje će najvjerojatnije utjecati 5G: autoindustrija, komunalne službe, javna sigurnost, high-tech proizvodnja, internet/digitalni urođenici, zdravstvena skrb, financijske usluge i mediji/igre.
Većina ispitanika ovisi o komunikacijskim tehnologijama i aktivno ulaže u njih s ciljem razvoja inovacija. Gledajući naprijed, 94 posto ispitanika novu generaciju mobilnih mreža doživljava važnom za strateški razvoj njihovog poslovanja.

Usvajanje tehnologija koje se pojavljuju, poput M2M komunikacije, širokopojasne povezivosti, usluga u oblaku i mobilnosti, pokreće inovacije u poslovnim subjektima ispitanika. Najveći broj ispitanika planira napraviti značajne promjene u njihovom poslovanju kako bi iskoristili prednosti koje 5G nudi.

Rima Qureshi, čelna osoba regije Sjeverna Amerika, odgovorna za strategiju u Ericssonu kaže: "Tehnologije poput Interneta stvari postaju integralni dijelovi našeg gospodarstva i životnog stila. Ovo donosi velike promjene u raznim gospodarskim granama. 5G će ubrzati ovu transformaciju i stvoriti nove načine korištenja, nove izvore prihoda i nove poslovne modele za industrije i same korisnike. Uz 5G, industrije će biti povezane ovisno o njihovim individualnim potrebama i imat će agilnost potrebnu za brzi odgovor na potrebe kupaca te inovativnost."
 
Naglasci iz izvještaja uključuju:
 
Zdravstvena skrb: 5G obećava veću kvalitetu života
Značajna većina čelnika iz ovog sektora očekuju da će im 5G omogućiti implementaciju novih usluga i proizvoda koji će poboljšati kvalitetu života pacijentima, a 94 posto je izjavilo da će napraviti velike promjene u njihovom poslovanju kako bi iskoristili prednosti 5G mreža. Također misle da je sigurnost jednako bitna kao i performanse kada je riječ o poslovnoj vrijednosti 5G.
 
Javna sigurnost: 5G će unaprijediti sigurnost i doživljaj građana
Organizacije iz ovog područja očekuju da će 5G tehnologija i Internet stvari pomoći u sigurnosti građana uz što je moguće veće uštede. Čak 96 posto ispitanika već investira u nove tehnologije. Smatraju da nove mreže osiguravaju nove mogućnosti koje donose povezani uređaji, a tzv. network slicing putem 5G omogućit će prioritetne komunikacije tijekom hitnih situacija.
 
Automobilska industrija: Automobili će se oslanjati na visoke performanse i sigurne mreže
Poboljšane performanse i sigurnost te komunikacija različitih uređaja su područja za koja se predviđa da će im 5G osigurati pravu poslovnu vrijednost. Povezani auto je glavni trend u autoindustriji i, premda mnogi predviđaju samovozeće sustave, unaprjeđeni GPS sa aktualnim stanjem prometa i ažurnim kartama je najpoželjnija uporaba 5G globalno.
 
Komunalne službe: 5G će pomoći u uštedama i osiguravanju postrojenja
Povećana produktivnost, brže uvođenje novih proizvoda i usluga korisnicima te povećana efikasnost ključni su poslovni pokretači u komunalnim službama za usvajanje 5G. Udaljeni nadzor i održavanje putem senzora, ocijenjeni su kao najveće dobrobiti s obzirom da mnoge komunalne službe žele zaštititi vrijednu imovinu koja se nalazi daleko, a ponekad i u opasnoj okolini.
 
High-tech proizvodnja: Postizanje vršne produktivnosti uz 5G
Ugrožene od novih igrača i poslovnih procesa, kompanije žele iskoristiti 5G u povećanju produktivnosti, poboljšanju korisničkog doživljaja te bržeg uvođenje novih proizvoda i usluga na tržište. Mnogi očekuju da će 5G pomoći upravljanju rizicima nadgledanjem imovine te poboljšanjem sigurnosti udaljenih postrojenja.
 
Internet/digitalni urođenici: Izgradnja lojalnosti korisnika uz 5G
Online trgovine, društvene mreže, digitalne organizacije i alati za suradnju, putovanja i usluge za dijeljenje putnih troškova u ovom sektoru trebaju najsuvremeniju tehnologiju da bi ostali poželjni, privukli nove kupce te izgradili lojalnost korisnika. Ukupno 96 posto ispitanika potvrđuje da investiraju s ciljem korištenja prednosti 5G i da je bolji doživljaj korisnika najveća dobrobit koju od toga očekuju.
 
Financijske usluge: 5G će poboljšati produktivnost i zadovoljstvo klijenata
Industrija financijskih usluga očekuje da će 5G osnažiti mobilno trgovanje u stvarnom vremenu te tzv. ultrabrzo trgovanje (high frequency trading). Uz sigurnost koja je na ključnom mjestu u svijetu financija, 84 posto čelnika iz ovog sektora pokazuju zanimanje za potencijal 5G u omogućavanju još sigurnijih transakcija.
 
Mediji i igre: 5G će donijeti istinski sveobuhvatno iskustvo
Čelnici iz područja Medija i igara najveću pažnju posvećuju oduševljenju njihove publike te zadržavanju njihove pažnje. Ovo žele postići i novim sveobuhvatnim iskustvima, poput ultra HD 4K i virtualne stvarnosti na mobilnim uređajima, korištenjem većih kapaciteta putem 5G mreža. Značajna većina je istaknula objavu osobnih sadržaja s pogledom od 360 stupnjeva uživo te dodatni razvoj fiksnog bežičnog širokopojasnog pristupa kojeg očekuju od 5G.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice