Novosti


Gordana Kovačević potvrdila poziciju najmoćnije žene hrvatskog biznisa

  Kategorije: Događanja Priznanja


Poslovni magazin Lider u suradnji s Bisnodom dvanaestu je godinu zaredom sastavio listu 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa temeljem njihove upravljačke moći kao jednog od glavnih kriterija. Na osnovu toga, i nekoliko “mekih” kriterija, rangirano je 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Čelnu poziciju drugu godinu zaredom drži mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle. Nagradu joj je uručio Miodrag Šajatović, gl. urednik Lidera, na konferenciji “Žene u biznisu”.

Žene u biznisuStanje po pitanju jednakosti spolova u upravljačkim strukturama, kako na globalnoj tako i domaćoj razini, se sporo, ali pozitivno mijenja te je danas udio žena u menadžmentu 25 posto. Vizualizacijom uspjeha hrvatskih menadžerica želi se dati poticaj poslovnim ženama za nove pothvate i intenzivnije liderstvo, što je krajnji cilj i konferencije “Žene u biznisu”.

Svoju aktivnu podršku dala je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović obraćajući se poslovnim ženama na skupu.
 
Predsjednica Ericssona Nikole Tesle ponovno je proglašena, drugi put za redom, za najmoćniju ženu hrvatskog biznisa. Gordana Kovačević inspirativna je liderica po više kriterija, smatraju u Lideru i Bisnodu. Tijekom dugogodišnjeg vodstva osnažila je poziciju hrvatske kompanije u globalnom Ericssonu i ostvarila zavidne poslovne rezultate.  Kao jedna od rijetkih visokopozicioniranih žena u ICT industriji, zalaže se za jači udjel žena upravo u toj najperspektivnijoj industriji.

Žene u biznisuKomentirajući nagradu Gordana Kovačević poručila je ženama: „Danas nagrađene poslovne žene kao i sve one koje su se našle u konkurenciji,  imale su svoj jedinstven put rasta i razvoja. Puno je tu lijepih priča, rezultata i razloga za zadovoljstvo.  Budimo ponosni i podijelimo ta naša iskustva kao dobar primjer da se može.

Znam da je u nekim, danas propulzivnim i perspektivnim područjima, kao primjer mogu izdvojiti STEM područja, manjak stručnjaka, posebno žena. Zato danas žene imaju povijesnu priliku još snažniji ulazak u tehnološki i poslovni svijet jer imaju jednake predispozicije i šanse da u tom uspiju kao i muškarci. Međutim, za taj je korak važno da to žene rade zato što to žele, a ne zato što je netko propisao kvote. Trebamo poticati stvaranje i održavanje društvenih odnosa u kojima bi svi imali jednaku priliku za rad, dokazivanje i napredak neovisno o sredini gdje su rođeni, odrasli, gdje su se obrazovali i radili ili da li ste muškarac ili žena.  

Žene u biznisuJa sam svoju karijeru vezala uz Ericsson Nikolu Teslu i korporaciju Ericsson. Dakle, radim u dominantno muškoj ICT industriji u kojoj je odnos muškaraca i žena u omjeru osam naprama dvije, što je naprosto posljedica činjenice da žene rjeđe studiraju prirodne fakultete, naročito tehničkog usmjerenja, pa su i na tržištu rada u tom segmentu u manjini. Međutim, to meni kao i mojim kolegicama nipošto nije bila prepreka, štoviše, mislim da smo dobile priliku pokazati koliko znamo, možemo i hoćemo te koliko smo kreativne. U tom kontekstu, današnje nagrade smatram korisnim i važnim doprinosom podizanju ženskog samopouzdanja te kao poticaj ženama da kod donošenja ključnih odluka, imaju na umu da je uspjeh definiran znanjem i sposobnostima, rezultatom i dobrim međuljudskim odnosima.“

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice