Novosti


Suradnja znanosti i gospodarstva - jačanje inovativnih kapaciteta RH

  Kategorije: Događanja Ugovori


Kompanija Ericsson Nikola Tesla i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) potpisali su 8. prosinca 2016. okvirni sporazum kojemu je cilj prevladavanje jaza između obrazovanja i tržišta rada te jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Sporazum je logični nastavak dugogodišnje plodonosne suradnje najvećeg hrvatskog izvoznika znanja i naše najpoznatije znanstveno-obrazovne institucije u ICT području te ujedno dobar primjer kako promišljeno upravljanje inovacijama i kvalitetno partnerstvo donose mjerljivu konkurentsku prednost i znanosti i gospodarstvu.

Potpisivanje ugovoraOtvarajući ceremoniju, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, mr.sc. Gordana Kovačević je istaknula inovacijsku kulturu kao preduvjet uspjeha na dinamičnom globalnom tržištu te naglasila važnost inovacija u izgradnji umreženog društva koje podiže kvalitetu života pojedinaca te unaprjeđuje industrije i društvo u cjelini. Kako se Ljetni kamp, kao oblik suradnje koji uključuje i studente, tijekom 16 godina svoga postojanja razvio u brand prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj, već su mu se priključili i brojni partneri iz inozemstva ukratko je opisao dr. sc. Darko Huljenić, jedan od idejnih začetnika Ljetnog kampa, danas odgovoran za tehnologiju i znanstveno-istraživačke aktivnosti u kompaniji.
 
Obraćajući se okupljenima nakon potpisivanja ugovora, dekan FER-a, prof. dr. sc. Mislav Grgić izjavio je kako ovaj primjer dokazuje da je u realizaciji plodonosne suradnje između industrije i Sveučilišta ipak moguće uspješno odgovoriti na sve izazove. Osvrnuo se i na modele suradnje koji su se razvili kroz zajedničko djelovanje, a u kojima su na najbolji način iskorištene komplementarne kvalitete oba partnera. Podsjetio je kako je, u okviru suradnje koja kroz različite forme traje već više od šest desetljeća, proveden veliki broj zajedničkih projekata na lokalnoj, nacionalnoj pa i na EU razini. Tu se posebno ističu kompetitivni istraživački projekti u okviru EU programa FP7, Horizon2020 te Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Predsjednica Ericssona Nikole Tesle, mr.sc. Gordana Kovačević je zahvalila svima koji su uložili svoja srca i znanje da bi ovo zajedničko inovacijsko putovanje u kojem je tijekom 64 godine provedeno preko 250 zajedničkih projekata bilo tako uspješno. Izrazila je veliko zadovoljstvo što će se ova suradnja nastaviti i u atraktivnim područjima poput Interneta stvari (IoT) i pete generacije mobilnih mreža (5G), što bi Hrvatskoj trebalo osigurati vidljivije mjesto na globalnoj karti inovativnosti i konkurentnosti.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice