Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u četvrtom tromjesečju i u cijeloj 2016. godini

  Kategorije: Poslovni rezultati


Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i izvršnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ: ERIC): „Negativni trendovi u industriji nastavili su se i tijekom četvrtog tromjesečja. Međutim, na prodaju su pozitivno utjecala povoljna kretanja tečaja te isporuke hardvera prvotno planirane u prvom tromjesečju 2017. godine. Profitabilnost je pala u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zbog nižih prihoda od intelektualnog vlasništva ponajviše pod utjecajem prošlogodišnjeg ugovora s Appleom kao i povećanih troškova restrukturiranja. Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 2,02 milijarde eura, što je rezultat smanjenja operativne imovine.“

Financijski naglasci za četvrto tromjesečje

  • Prijavljena prodaja smanjena je za 11% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uz 573,9 milijuna eura manje prihode od prava intelektualnog vlasništva
  • Unatoč snažnom rastu prodaje u području mreža u odnosu na prethodno tromjesečje, temeljno tržište i u četvrtom tromjesečju ostalo slabo.
  • Bruto marža iznosi 26,1% (u istom tromjesečju prethodne godine 36,3%). Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, stabilna je u odnosu na prethodno tromjesečje, ali bilježi pad na 29,4% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine (36,6%), zbog nižih prihoda od prava intelektualnog vlasništva i većeg udjela prodaje u području globalnih servisa s manjom maržom.
  • Ostvaren je gubitak od operativnih aktivnosti od 31,3 milijuna eura (u istom razdoblju prethodne godine operativna dobit iznosila je 1,15 milijardi eura). Isključujući troškove restrukturiranja operativna dobit smanjena je na 459 milijuna eura (1,22 milijarde eura), uglavnom zbog manjih prihoda od prava intelektualnog vlasništva.
  • Program troškovne i operativne učinkovitosti napreduje. Tempo izvršenja u četvrtom tromjesečju je brži od predviđanja, što je rezultiralo godišnjim troškovima restrukturiranja od 793 milijuna eura (troškovi su bili procijenjeni na 574-678 milijuna eura).
  • Osnovica za sadašnji portfelj ugovora od prava intelektualnog vlasništva iznosi oko 730 milijuna eura na godišnjoj razini. Prodaja pametnih telefona, novi ugovori i IoT licenciranje će odrediti mogućnosti budućeg rasta.
  • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 2,02 (2,29) milijardi eura, zahvaljujući smanjenju operativne imovine.
  • Sa 16. siječnjem 2017., Börje Ekholm je preuzeo dužnost predsjednika i izvršnog direktora.
     

Financijski naglasci za cijelu 2016. godinu

  • Prijavljena prodaja smanjena je za 10%, uglavnom zbog slabije potražnje za mobilnim širokopojasnim pristupom, osobito na tržištima sa slabim makroekonomskim okruženjem. Prihodi od prava intelektualnog vlasništva smanjeni su na 1,04 (1,5) milijarde eura.
  • Operativna dobit pala je na 657,4 milijuna eura (2,27 milijardi eura) zbog manje prodaje i izmijenjenog poslovnog miksa u mobilnom širokopojasnom pristupu koji uključuje niži udio poslova u području kapaciteta. To je djelomično ublaženo manjim operativnim troškovima.
  • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 1,46 (2,15) milijardi eura. Neto novac na kraju godine iznosi 3,26 milijardi eura.
  • Upravni odbor će na Glavnoj skupštini Društva za 2016. godinu predložiti dividendu od 0,1 euro (0,39 eura) po dionici.

   
Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i izvršnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ: ERIC)
Negativni trendovi u industriji nastavili su se i tijekom četvrtog tromjesečja. Međutim, na prodaju su pozitivno utjecala povoljna kretanja tečaja te isporuke hardvera prvotno planirane u prvom tromjesečju 2017. godine. Profitabilnost je pala u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zbog nižih prihoda od intelektualnog vlasništva ponajviše pod utjecajem prošlogodišnjeg ugovora s Appleom kao i povećanih troškova restrukturiranja. Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 2,02 milijarde eura, što je rezultat smanjenja operativne imovine.
 
Poslovanje
Prodaja grupe smanjena je za 11% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše zbog smanjenja prihoda od intelektualnog vlasništva u iznosu od 573,9 milijuna eura. Cjelogodišnji prihodi od intelektualnog vlasništva iznosili su 1,04 (1,5) milijardi eura.
U 2016. godini, na niz tržišta (regije poput Latinske Amerike, Srednjeg Istoka i Afrike) utjecalo je slabo makroekonomsko okruženje što je imalo negativan efekt na ulaganja u mobilni širokopojasni pristup. Tržište je je ostalo slabo i u četvrtom tromjesečju uz daljnje slabljenje u Latinskoj Americi. Međutim, isporuke hardvera, prvotno planirane za prvo tromjesečje 2017. godine, su na zahtjeve kupaca obavljene u četvrtom tromjesečju te su pozitivno utjecale na prodaju. U kombinaciji s oslabljenom švedskom krunom u odnosu na američki dolar, ovo je rezultiralo jačim rastom prodaje u mobilnom širokopojasnom pristupu u odnosu na prethodno tromjesečje. Segment prodaje u području mreža povećao se za 39% u odnosu na prethodno tromjesečje. Nova radijska platforma, Ericsson Radio System (ERS), predstavljala je gotovo 15% cjelokupnih isporuka radijskih jedinica u 2016. godini i implementacije nove platforme postupno se intenziviraju.
Prodaja u području Globalnih usluga smanjila se za 4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine ponajviše zbog smanjenog obujma ugovora vezanog uz usluge upravljanja u Sjevernoj Americi. Prodaja rješenja podrške pala je za 39% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, većinom zbog manjih prihoda od intelektualnog vlasništva. Također, prodaja u području TV i medija je bila niža od očekivane.
Prodaja u ciljanim područjima je smanjena 7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše pod utjecajem manje prodaje u području sustava podrške za telekomunikacijske mreže te sustava za poslovanje s klijentima (OSS/ BSS) što je posljedica tranzicije s postojećih na nove proizvode. Ulažemo resurse u naše projekte digitalne transformacije kako bismo osigurali važne isporuke u 2017. godini. Cjelogodišnja prodaja u ciljanim područjima bila je na razini prethodne godine te je iznosila 20% prodaje grupe u 2016. godini.
Očekuje se da će trenutačni trendovi u industriji te poslovni miks prodaje pokrivanja i kapaciteta u području mobilnog širokopojasnog pristupa biti prevladani u 2017. godini. Na događanju Investor Update u studenom predstavili smo našu procjenu tržišta opreme radijske pristupne mreže (Radio Access Network - RAN) u američkim dolarima. Očekivali smo pad od 10-15% u 2016. godini i daljnji pad od 2-6% u 2017. godini.
Osnovica za sadašnji portfelj ugovora od prava intelektualnog vlasništva iznosi otprilike 730,5 milijuna eura na godišnjoj razini. Rast prodaje pametnih telefona, ugovori s trenutačno nelicenciranim proizvođačima mobilnih uređaja te licenciranje u području Interneta stvari (Internet of things – IoT) odredit će daljnje mogućnosti rasta.
 
Profitabilnost
Ostvaren je gubitak od operativnih aktivnosti od 31,3 milijuna eura (u istom razdoblju prethodne godine operativna dobit iznosila je 1,15 milijardi eura), ponajviše zbog nižih prihoda od intelektualnog vlasništva, viših troškova restrukturiranja i niže bruto marže.
Program vezan uz troškove i učinkovitost, prvi puta iniciran u studenom 2014. godine, ide po planu godišnje stope operativnih troškova, isključujući troškove restrukturiranja, u iznosu od 5,53 milijardi eura do druge polovice 2017. godine. Cjelogodišnji operativni troškovi, isključujući troškove restrukturiranja, iznose 5,9 milijardi eura i odgovaraju cjelogodišnjem smanjenju od 522 milijuna eura. Tempo izvršenja bio je brži od predviđenog što je rezultiralo većim početnim troškovima restrukturiranja. U skladu s trenutačnim planovima, očekujemo troškove restrukturiranja od oko 313 milijuna eura u 2017. godini.
 
Novčani tok
Novčani tok od poslovnih aktivnosti u četvrtom tromjesečju iznosio je 2,02 milijarde eura. Novčani tok od poslovnih aktivnosti bio je najviše pod utjecajem smanjenja operativne imovine. Cjelogodišnji novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosio je 1,46 milijardi eura. Neto novac na kraju godine iznosi 3,26 milijardi eura.
Upravni odbor će na Glavnoj skupštini Društva predložiti dividendu u iznosu 0,1 eura (0,39 eura) po dionici. Upravni odbor vjeruje da je razborito uskladiti iznos dividende sa zaradom u 2016. godini usklađenom s troškovima restrukturiranja i trenutačnim predviđanjima kretanja na tržištu. Međutim, Upravni odbor vjeruje u aktivnosti koje se poduzimaju kako bi se poboljšale Ericssonove financijske performanse i ima ambiciju s vremenom, kada se performanse poboljšaju, povećati dividendu.
 
Usredotočeni na napredak
Mi, kao i naši kupci prolazimo kroz razdoblje brzih promjena. Stoga preispitujemo naše prioritete kako bismo odredili buduće usmjerenje naše kompanije. Ovaj posao uključuje ključne timove u našoj kompaniji kako bismo osigurali donošenje kvalitetnih odluka i brzu implementaciju kada odluke budu donesene. Naglasak će biti na „brušenju“ strategije kako bismo investicije usredotočili u područja u kojima možemo i moramo pobijediti, gradeći to na izjavi slavnog hokejaša Waynea Gretzkya: „U klizanju ćemo se fokusirati na mjesto gdje će se pak nalaziti, a ne gdje je bio.“
Kratkoročno, stabilnost će biti ključna za uspostavu snažnog temelja za budući rast. Ovo znači da je prioritet prije svega profitabilnost, a tek onda rast, ali također moramo marljivo nastaviti raditi na učinkovitosti u svim područjima. Ovo može i mora osigurati da ostanemo predvodnici tehnološkog razvoja – gradeći ga u snažnom spoju naših proizvoda, usluga i rješenja.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice