Novosti


Objavljeni poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe u 2017. godini

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati

Poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe ostvareni u 2017. godini te izgledi i poslovna očekivanja za 2018. godinu predstavljeni su na konferenciji za novinare.

Gordana Kovačević

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

„Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je u 2017. prihode od prodaje u iznosu od 1.481,6 milijuna kuna, 6,9% manje u odnosu na prethodnu godinu. Tijekom godine nastavili smo raditi na implementaciji ključnih projekata, oslanjajući se na tehnološko liderstvo, znanje naših zaposlenika i partnerstvo s kupcima, istovremeno provodeći mjere za smanjenje troškova po svim razinama organizacije. Značajno smo investirali u nove poslovne prilike kako bismo osigurali održivo poslovanje u ciljanim područjima. Godina je bila i u znaku povećanih investicija vezanih uz nove tehnološke promjene kao priprema za petu generaciju (5G) mobilnih komunikacijski sustava.

Udio izvoza u ukupnim prihodima Grupe je oko 70%, što nas čini najvećim hrvatskim izvoznikom u Informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, posebno kada govorimo o izvozu znanja.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu bilježe porast u odnosu na prethodnu godinu. Istaknula bih nastavak odlične suradnje s našim strateškim partnerima. Vipnet je izabrao našu kompaniju za daljnji razvoj svoje radijske pristupne mreže, čime smo zadržali poziciju jedinog isporučitelja u tom poslovnom segmentu. S Hrvatskim Telekomom proširili smo suradnju u području usluga upravljanja te radimo na nekoliko strateških projekata. Operatori se intenzivnije fokusiraju na zahtjeve krajnjih korisnika, koji žele bržu dostupnost mobilnog interneta „bilo kada, bilo gdje, na svakom uređaju“. Sukladno tome, kapitalne investicije usmjerene su na mrežnu infrastrukturu, povećanje kapaciteta i rast brzina u nepokretnoj i pokretnoj mreži, stvaranje preduvjeta za uvođenje 5G mreža, kvalitetu mreže i digitalnu transformaciju. Posebno bih naglasila odlične rezultate u segmentu Industrije i društva na hrvatskom tržištu, u kojem bilježimo značajne ugovore u 2017. godini, od kojih su neki u potpunosti i realizirani. Prije svega, riječ je o projektima informatizacije zdravstva, zajedničkog informacijskog sustava katastra i zemljišnih knjiga te izgradnje sustava za nadzor granice Republike Hrvatske.

Kvalitetnu suradnju nastavili smo i s operatorima u susjednim zemljama, s kojima smo tijekom godine potpisali niz ugovora. Unatoč tome, neki projekti su odgođeni te prihodi od prodaje bilježe pad u odnosu na prethodnu godinu. U 2018. godini očekujemo porast prodaje, prije svega u Bosni i Hercegovini, nakon što se riješe regulatorni preduvjeti za uvođenje mreža četvrte generacije.

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država prihodi od prodaje značajno su niži od prošlogodišnjih, uglavnom zbog manjeg broja projekata modernizacije mreže i nepovoljnog kretanja tečaja. Tijekom godine bili smo usredotočeni na implementaciju prethodno ugovorenih projekata.

U četvrtom tromjesečju, zbog složenosti velikog strateškog projekta izvršena su rezerviranja i prilagodbe po projektu, na temelju postojećih okolnosti i predviđanja budućih događaja, što je utjecalo na dobit u 2017. godini. Isključujući utjecaj tečaja i rezerviranja, povrat od prodaje veći je u odnosu na prethodnu godinu.

Financijska pozicija Grupe i dalje je dobra te predstavlja solidnu bazu za ostvarivanje svih zacrtanih ciljeva. Bruto marža iznosi 10,2%, a operativna dobit 75,7 milijuna kuna. Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 108,2 milijuna kuna tako da ukupna novčana sredstava, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem godine iznose 243,8 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 31 dan, dok je stopa konverzije novca 68%. U 2017. godini nije bilo poreznih olakšica za ulaganje u istraživanje i razvoj. Nadamo se da ćemo u 2018. godini, stupanjem na snagu Zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte, moći iskoristiti te porezne poticaje.    

Poslovanje na Ericssonovom tržištu bilježi trend rasta zahvaljujući novim odgovornostima i kompetencijama naših stručnjaka u području istraživanja i razvoja, kao i ekspertnim centima za usluge i rješenja. U ukupnim prihodima udio ovog tržišnog segmenta dodatno je ojačan. Korporacija Ericsson prepoznala je kvalitetu, znanje i inovativnost naših stručnjaka u raznim područjima, od istraživanja i razvoja do digitalnih servisa i operacija, konvergentnih mrežnih rješenja, profesionalnih usluga te usluga upravljanja mrežom.

Također, u 2017. godini nastavili smo zapošljavati stručnjake, uglavnom na poslovima istraživanja i razvoja za koje smo dobili dodatne odgovornosti u području mobilnih mreža četvrte i pete generacije. Naš Centar za istraživanje i razvoj predstavlja najveću koncentraciju razvojno-istraživačkih stručnjaka u Hrvatskoj, u kojem je krajem godine radilo 1.267 zaposlenika, dok smo na razini Ericsson Nikola Tesla Grupa imali ukupno 3.060 zaposlenika.

Inovativnost je naša glavna prednost koju dodatno osnažujemo nizom projekata. Između ostalog, fokus je na tehnološkom inkubatoru Ericsson Garage Croatia, koji služi kao mjesto za razvoj i ispitivanje novih tehnologija i rješenja. Inovacije koje se razvijaju unutar Ericsson Garage Croatia su dijelom ideje naših zaposlenika, a dijelom su rezultat suradnje sa znanstveno-istraživačkim institucijama. Cilj nam je proširiti suradnju i sa start-up zajednicom u Hrvatskoj. Nadalje, izvojila bih Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle koji je i ove godine polučio respektabilne rezultate. Tijekom proteklih sedamnaest godina, u suradnji s fakultetima FER iz Zagreba, FESB iz Splita kao i mnogim drugim znanstvenim institucijama iz zemlje i svijeta, kroz Ljetni kamp prošlo je gotovo 800 najboljih studenata, uglavnom iz STEM područja, koji su kreirali studije, prototipove, analize i rješenja vezana uz aktualne teme na ICT tržištu. Navedenim aktivnostima, Ericson Nikola Tesla zauzima bitnu ulogu u inovacijama korporacije Ericsson i potiče mlade da svoj profesionalni razvoj usmjere prema ICT industriji.

Naša kompanija kćer, Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. uspješno je pružala usluge nadzora, održavanja i izgradnje telekomunikacijske mreže Hrvatskog Telekoma. Tijekom godine realizirani su ključni projekti izgradnje mobilne širokopojasne mreže, kao i projekti dizajna i izgradnje optičkih mreža. Nastavljen je i rast u segmentu pružanja usluga drugim operatorima u Europi.

U novi poslovni ciklus ulazimo svjesni složenosti i dinamičnosti trendova koji karakteriziraju ICT industriju. Stoga, efikasnim provođenjem strateških inicijativa / transformacijskih programa nastavljamo jačati poziciju u bitnim područjima: 4G/5G, sustavi za operativnu i poslovnu podršku te digitalnu transformaciju, usluge upravljanja te internet stvari (IoT), koristeći najsuvremenije tehnološke i poslovne modele i koncepte, kao što su rješenja u oblaku, virtualizacija mrežnih funkcija (NFV), softverski definirane mreže (SDN), model sve kao usluga (XaaS) itd. Na internom Ericssonovu tržištu cilj nam je zadržati postojeće i proširiti odgovornosti uz visoku kvalitetu isporučenih usluga. I dalje će izniman fokus biti na troškovnoj i operativnoj učinkovitosti te strateškom upravljanju rizicima.

Naša dugoročna strategija ostaje fokusirana na spomenute strateške inicijative, a u svrhu postizanja izvrsnosti i podržavanja naših kupaca na njihovom transformacijskom putu.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi  Na vrh stranice