Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u prvom tromjesečju 2018. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Korporacija Ericsson objavila je danas poslovne rezultate za prvo tromjesečje.


Financijski naglasci za prvo tromjesečje 2018. godine

  • Prodaja u prvom tromjesečju iznosi 4,22 milijarde eura (1. tromjesečje 2017.: 4,65 milijardi eura) te bilježi smanjenje od 9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja, usklađena za tečaj, pala je za 2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine s nižim prihodima na tržišnim područjima Sjeveroistočna Azija, Jugoistočna Azija, Oceanija i Indija. Ostala tržišna područja pokazala su rast.
  • Bruto marža iznosi 34,2% (1. tromjesečje 2017.: 15,7%)1). Bruto marža, bez troškova  restrukturiranje poboljšana je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 35,9% (18,7%)1), kao rezultat smanjenja troškova i kontinuiranog porasta isporuka Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System).
  • Operativna dobit (gubitak) je iznosila -29 milijuna eura (1. tromjesečje 2017.: -1,1 milijarda eura). Operativna dobit (gubitak) bez troškova restrukturiranja iznosila je 87,5 milijuna eura (-923,7 milijuna eura).
  • Operativna marža u segmentu Mreže bez troškova restrukturiranja iznosila je 13,5% (12,8%)1) s jakom bruto maržom i povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj.
  • Bruto marža u segmentu Digitalne usluge bez troškova restrukturiranja poboljšana je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 41,4% (-25,5%)1), zahvaljujući poboljšanim maržama u području usluga kao rezultat smanjenja troškova. Operativna dobit (gubitak) isključujući troškove restrukturiranja iznosila je -194,5 milijuna eura (-855,6 milijuna eura).
  • Operativna marža u području Usluga upravljanja bez naknada za restrukturiranje iznosila je 1,9% (-28,7%)1), kao rezultat smanjenja troškova i revizije ugovora s kupcima.
  • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosio je 155,6 milijuna eura (-145,9 milijuna eura), a slobodni novčani tok iznosio je 29,2 milijuna eura (-311,1 milijun eura). Neto novačana sredstva povećana su u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje na 3,46 milijardi eura (2,75 milijardi eura).

1) Smanjenje imovine, kao i rezerviranja i usklađenja vezana uz određene projekte kupaca značajno su negativno utjecale na rezultate 2017. godine. Osim toga, prepravljeni podaci za 2016. i 2017. godinu napravljeni su sukladno uvođenju MSFI 15.
 

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

Nastavili smo rad na našoj fokusiranoj poslovnoj strategiji stvarajući rješenja koja našim kupcima pomažu u unaprjeđenju poslovanja. Uočavamo pozitive rezultate vezane uz naša nastojanja usmjerena na poboljšanje učinkovitosti u području isporuke usluga i zajedničkih troškova. Bruto marža1) bilježi poboljšanje na 36% u ovom tromjesečju (u istom razdoblju prethodne godine iznosila je 19%) te smo na dobrom putu da ostvarimo cilj Grupe od 37% -39% do 2020. godine.

Kamen temeljac u našoj strategiji je investiranje u R&D zbog liderstva u tehnologiji i troškovnoj učinkovitosti, što će nam omogućiti da ostvarimo više bruto marže. Nastavljamo povećavati naše razvojno-istraživačke investicije u područje Mreža kako bismo imali vodeću poziciju u 5G. U području Digitalnih usluga nastavljamo povećavati investicije u naš novi cloud-native portfelj kao i mijenjati naše načine rada za bolju učinkovitost u području istraživanja i razvoja. U području Usluga upravljanja nastavljamo se fokusirati na strojnu inteligenciju, automatizaciju i analitiku kako bismo unaprijedili korisnički doživljaj, povećali učinkovitost i bolje upravljali sve složenijim mrežama budućnosti.

U području Mreža, tijekom zadnja tri tromjesečja 2017. godine, vidljivo je da naš portfelj postaje sve konkurentniji, što rezultira većim tržišnim udjelom (sukladno izvještajima vanjskih izvora). U području Mreža bruto marža1) bilježi porast na 40% (35%). U području Digitalnih usluga bruto marža1) bilježi porast na 41% (-25%), zahvaljujući uštedama prije svega u području isporuke usluga. Međutim, operativna dobit u području Digitalnih usluga i dalje predstavlja izazov. U području Usluga upravljanja bruto marža1) bilježi porast na 9% (-7%) zahvaljujući većoj učinkovitosti u isporuci usluga i reviziji ugovora s kupcima. To je rezultiralo pozitivnom operativnom dobiti1) .

U području Poslovanje u nastajanju i ostalo, postupno povećavamo investicije u segmentima gdje očekujemo rast poput IoT i Unified Delivery Network (UDN). Premda se ukupna operativna dobit od Medijskih rješenja i Red Bee Media poboljšala u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ovo poslovanje je polučilo gubitak2) od -49 milijuna eura u ovom tromjesečju. Očekujemo završetak najavljene prodaje Medijskih rješenja do kraja trećeg tromjesečja.

U ovom tromjesečju smo smanjili broj zaposlenih za više od 3.000. Od srpnja prošle godine, smanjili smo broj zaposlenih za gotovo 18.000. Do danas, godišnji efekt smanjenja troškova je oko 827 milijuna eura, u usporedbi s ciljem od 1 milijarde eura za sredinu 2018. godine. Ovaj efekt smanjenja još uvijek u potpunosti ne utječe na rezultate poslovanja u tromjesečju.

Slobodni novčani tok se poboljšao na 29,2 milijuna eura (-311,1 milijun eura), što je još jedan korak naprijed u poboljšanju naše financijske elastičnosti. Neto novčana sredstva iznosila su 3,46 milijardi eura (2,75 milijardi eura).

Poboljšanja u ovom tromjesečju nas ohrabruju. Međutim, još je puno posla pred nama. Vjerujemo u naš strateški smjer i u potpunosti smo posvećeni našim dugoročnim ciljevima. U budućnosti očekujemo da se nastavi jaki fokus na 5G, uz inicijalne poslovne pregovore vezane uz unaprjeđenje mobilnog širokopojasnog pristupa. Nastavljamo blisko surađivati s našim kupcima na definiranju optimalnih poslovnih modela s ciljem da im omogućimo nove izvore prihoda i puno iskorištavanje vrijednosti 5G.”

1) Isključujući troškove restrukturiranja
2) Isključujući troškove restrukturiranja i korporativna izdvajanja

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice