Novosti


Rezultati poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe u prvom tromjesečju 2018. godine

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: „Ericsson Nikola Tesla Grupa u prvom tromjesečju 2018. godine ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 341 milijun kuna, 5,4% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sukladno očekivanjima, usluge za Ericsson bilježe kontinuirani rast prihoda prvenstveno zahvaljujući širenju odgovornosti u našem istraživačko-razvojnom centru i drugim centrima kompetencija. U prvom tromjesečju zaposlili smo 73 nova stručnjaka te je Ericsson Nikola Tesla Grupa na kraju tromjesečja imala ukupno 3088 zaposlenika.

Na događanju „Usmjereni na budućnost“ objavili smo dobivanje novih odgovornosti u području razvoja pete generacije mobilnih komunikacija, što će rezultirati proširenjem istraživačko-razvojnih aktivnosti u Osijek uz postojeće lokacije u Zagrebu i Splitu. Riječ je o investiciji koja će omogućiti zapošljavanje većeg broja stručnjaka, a aktivnosti na novoj lokaciji, sa svim svojim pozitivnim utjecajem, doprinijeti će gospodarskom i tehnološkom razvoju Slavonije. U kompanijskom R&D centru, koji je s 1300 zaposlenih najveći takav centar u Hrvatskoj, već se kreiraju napredna rješenja za potrebe kupaca širom svijeta pa će nove aktivnosti dodatno ojačati našu poziciju u Ericssonu i na ostalim tržištima. Nadalje, na ovom događanju, po prvi put u Hrvatskoj uživo su demonstrirane mogućnosti koje donosi 5G. Upravo razvoj novih rješenja, proizvoda i usluga temeljenih na 5G tehnologiji omogućit će nove poslovne modele našim partnerima, operatorima i drugim industrijama te ujedno stvoriti prilike za kreiranje novih radnih mjesta. Ulaskom u novi tehnološki ciklus potrebne su i značajne dodatne investicije kompanije.

Unatoč manjim prihodima od prodaje na domaćem tržištu, tijekom prvog tromjesečja potpisali smo nekoliko strateških ugovora, čime smo ojačali  tržišnu poziciju i stvorili preduvjete za bolje pozicioniranje u sljedećim razdobljima. S Hrvatskim Telekomom ugovorili smo dodatnu modernizaciju mobilne mreže najnovijim Ericssonovim rješenjima za mobilne mreže. S Vipnetom nastavljamo suradnju na realizaciji višegodišnjeg okvirnog ugovora koji obuhvaća modernizaciju i proširenja radijske pristupne mreže.  S Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske potpisali smo ugovor vezan uz niz rješenja koja će osigurati efikasnije upravljanje zdravstvenim sustavom.

Na izvoznim tržištima spor ekonomski razvoj i regulatorno okruženje utječu na razinu i dinamiku ulaganja operatora. U tijeku su marketinško-prodajne aktivnosti na nekoliko projekata u telekom segmentu i segmentu Industrije i društva.

Gotovo svi ključni pokazatelji poslovanja bilježe pozitivna kretanja u usporedbi s prvim tromjesečjem prethodne godine. Daljnjim usmjerenjem na poboljšanje operativne izvrsnosti ostvarili smo uštede, a to je rezultiralo poboljšanjem marži i smanjenjem operativnih troškova.

Bruto marža bilježi porast na 17,7%. Operativna dobit bilježi porast od 45,1% kao rezultat porasta bruto marže i manjih prodajnih i administrativnih troškova te iznosi 42,4 milijuna kuna. Neto dobit porasla je 52% i iznosi 30,3 milijuna kuna. Kraj tromjesečja zaključili smo sa zdravom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 34,7%. Učinkovitost obrtnog kapitala mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 27 dana. Ostvaren je pozitivan novčani tok iz poslovnih aktivnosti kao rezultat proaktivne naplate potraživanja od kupaca. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem tromjesečja iznose 239,6 milijuna kuna.

Na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni Ericsson je predstavio novosti i potencijal za poslovni rast koji omogućuju inovacije u području 5G, IoT i digitalnog poslovanja. Jedna od demonstracija iz Innovate together područja bila je demonstracija sustava inteligentne pomoći u brizi za starije osobe razvijenog u Ericsson Garage Croatia. Radi se o sustavu, pod nazivom “Intelligent Care Assistance”, koji korištenjem naprednih algoritama za strojno učenje, a na temelju podataka prikupljenih s jednostavnih senzora, može detektirati obrasce navika starijih osoba.

Kompanija nastavlja jačati partnersku suradnju sa sveučilištima, start-up zajednicom i drugim znanstveno-istraživačkim institucijama kroz realizaciju zajedničkih projekata od kojih su neki financirani od strane EU. Tijekom prvog tromjesečja ove godine završeni su projekti: Osiguranje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s problemima mentalnog zdravlja, Razvoj i implementacija IT sustava za nadzor Zakona o općem upravnom postupku (ZUP) te prva faza projekta WaterQ.

Nova studija Europske komisije analizirala je utjecaj ICT razvojno-istraživačkih projekata vezanih uz aktivnu i zdravu starost, a financiranih od strane EU. Čak tri projekta (Carewell, eWALL, UNIVERSAAL), u kreiranju kojih je značajno sudjelovala naša kompanija, uvrštena su među 25 najutjecajnijih projekata u posljednjih 11 godina. Projekt Carewell omogućuje višeslojnu integraciju za pacijente sa složenim potrebama, eWALL donosi inovativno kućno okruženje, a UNIVERSAAL podupire otvorenu platformu za tzv. Ambient Assisted Living.

U skladu s našom strategijom, efikasnim provođenjem transformacijskih programa nastavljamo jačati poziciju u bitnim područjima: 4G/5G, sustavi za operativnu i poslovnu podršku te digitalnu transformaciju, usluge upravljanja te internet stvari (IoT). Na internom Ericssonovu tržištu cilj nam je zadržati postojeće i proširiti odgovornosti te održati visoku kvalitetu isporučenih usluga.

Sasvim je sigurno da će ekonomska neizvjesnost i poslovni izazovi obilježiti cijelu godinu. Stoga, stalna prilagodba tehnološkim i tržišnim uvjetima, odgovorno upravljanje rizicima te optimalno korištenje svih resursa ostaje u središtu naše pozornosti.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice