Novosti


Ericsson Mobility Report: 5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

  Kategorije: Trendovi

3,5 milijardi bežičnih IoT veza očekuje se 2023. godine. 5G u komercijalnom radu ove godine; Sjeverna Amerika predvodi. 20 posto globalnog mobilnog podatkovnog prometa odvijat će se preko 5G mreža 2023. godine.

5G u komercijalnom radu i bežični IoT veći od predviđanja ključne su točke najnovijeg izdanja Ericsson Mobility Reporta.

Predviđanja vezana uz bežične IoT veze gotovo su udvostručena od studenoga 2017. godine. Sada se, na temelju brojnih implementacija u tijeku u Kini, očekuje 3,5 milijardi veza 2023. godine. Nove tehnologije koje prate masovnu implementaciju bežičnog IoT poput NB-IoT i Cat-M1 podupiru ovaj rast i pružateljima usluga omogućuju veću učinkovitost, kao i vrijednost za krajnje korisnike.

Mobilni operatori pokrenuli su više od 60 bežičnih IoT mreža širom svijeta koristeći ove tehnologije na istoj LTE mreži za različite primjene. U Sjevernoj Americi, ti su slučajevi vezani uz logistiku i upravljanje voznim parkom dok su u Kini u fokusu pametni gradovi i pametna poljoprivreda.

Prvi komercijalni 5G ove godine

Očekuje se da će Sjeverna Amerika biti vodeća u implementaciji 5G, a svi značajniji operatori iz SAD-a planiraju uvesti 5G u razdoblju između kraja 2018. i polovine 2019. godine. Do kraja 2023. godine, predviđa se da će gotovo 50 posto svih mobilnih pretplata u Sjevernoj Americi predstavljati 5G, slijedi Sjeveroistočna Azija s 34 posto i Zapadna Europa s 21 posto.

Globalno, većina 5G implementacija očekuje se od 2020. godine. Ericsson predviđa više od milijardu 5G korisnika unaprijeđenog mobilnog širokopojasnog pristupa do kraja 2023. godine, što predstavlja oko 12 posto mobilnih korisnika.

Procjenjuje se da će se mobilni podatkovni promet povećati osam puta do kraja 2023. godine te doseći blizu 107 eksabajta mjesečno –  brojku koja bi se dosegla ako bi svaki mobilni korisnik u svijetu putem mobilne mreže gledao full HD video 10 sati. Do 2023. godine se očekuje da će se više od 20 posto mobilnog podatkovnog prometa širom svijeta odvijati 5G mrežama što je za 50 posto više nego ukupni 4G/3G/2G promet danas.

Kao i dosadašnje mobilne pristupne tehnologije, očekuje se da će 5G tehnologija na početku biti implementirana u gusto naseljenim gradskim područjima s unaprijeđenim mobilnim širokopojasnim pristupom i bežičnim uslugama za domove (tzv. fixed wireless access) kao prvim slučajevima korištenja. Drugi slučajevi korištenja su u proizvodnim industrijama poput automobilske, komunalnim službama i u zdravstvenoj skrbi.

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i čelnik Poslovnog područja Mreže, kaže: “Ove godine će 5G mreže krenuti s komercijalnim radom, a godinu će obilježiti i značajne implementacije bežičnog IoT. Ove tehnologije nude nove mogućnosti koje će utjecati na živote ljudi i transformirati industrije. Ova promjena će se dogoditi uz zajednički trud sudionika iz industrije i regulatora te usklađivanjem spektra, standarda i tehnologije.”

Prva generacija uređaja koji će biti 5G podatkovni uređaji očekuju se u drugoj polovini 2018. godine. Prvi komercijalni pametni telefoni koji podržavaju 5G u sredini pojasa očekuju se početkom sljedeće godine, a podrška vrlo visokom spektru očekuje se u prvoj polovini 2019. godine.

Ericsson Mobility Report sadrži i članke vezane uz performanse mreže gledane očima korisnika, pametnu proizvodnju, strojnu inteligenciju u upravljanju mrežom te važnost osiguravanja prikladnog spektra za 5G.

Cjeloviti izvještaj (pdf)

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Infografike


   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice