Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u drugom tromjesečju 2018. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Korporacija Ericsson objavila je svoje poslovne rezultate za drugo tromjesečje 2018.

Financijski naglasci za drugo tromjesečje 2018. godine

  • Objavljena prodaja, kao i prodaja usklađena za usporedive jedinice i tečaj, bilježi smanjenje od 1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja u sementu Mreže pokazuje rast od 2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je  snažan rast prodaje ostvaren u Sjevernoj Americi.
  • Bruto marža iznosi 34,8% (2. tromjesečje 2017.: 29,1%). Bruto marža, bez troškova  restrukturiranja poboljšana je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 36,7% (30,9%), kao rezultat smanjenja troškova i kontinuiranog porasta isporuka Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System).
  • Operativni troškovi iznosili su 1,65 milijardi eura (1,47 milijardi eura). Operativni troškovi, isključujući troškove restrukturiranja, porasli su na 1,56 miljardi eura (1,42 milijarde eura). Smanjenje prodajnih i administrativnih troškova neutralizirano je povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj, većim rezervacijama za varijabilne naknade i povećanjem rezervacija za dospjela potraživanja od kupaca.
  • Operativna dobit iznosila je 19,1 milijuna eura (-47,8 milijuna eura). Operativna dobit bez troškova restrukturiranja iznosila je 191 milijun eura (95,7 milijuna eura).
  • Operativna marža u segmentu Mreže bez troškova restrukturiranja iznosila je 13,3% (13,4%), s poboljšanom bruto maržom neutraliziranom povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj.
  • Operativna dobit (gubitak) u segmentu Digitalne usluge bez troškova restrukturiranja poboljšana je na -143,5 milijuna eura (-172,2 milijuna eura), zbog poboljšanja bruto marže na 42,6% (35,7%), što je rezultat smanjenja troškova.
  • Operativna marža u području Usluga upravljanja bez naknada za restrukturiranje poboljšana je na  6,5% (-2,1%), kao rezultat smanjenja troškova i revizije ugovora s kupcima.
  • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosio je 134 milijuna eura (0 milijuna eura), a slobodni novčani tok iznosio je -57,4 milijuna eura (-124,4 milijuna eura). Neto novačana sredstva povećana su u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje na 3,17 milijardi eura (2,3 milijarde eura).


Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

„Nastavljamo s provedbom svoje fokusirane poslovne strategije i na dobrom smo putu prema cilju za 2020. godinu, a to je postizanje operativne marže, bez troškova restrukturiranja, od najmanje 10%. Ulaganja u tehnološko vodstvo dovela su do povećanja bruto marže, bez troškova restrukturiranja, na 37% (31%) i rasta u segmentu Mreže.
Kupci se okreću ka novim tehnologijama kako bi mogli upravljati rastućom potražnjom za podacima s kontinuiranom kvalitetom i bez rasta troškova. To, zajedno s fiksnim bežičnim pristupom, predstavlja prve poslovne slučajeve 5G tehnologije. Nastavit ćemo ulagati kako bi osigurali vodstvo u 5G. To podrazumijeva daljnja ulaganja u R&D, učvršćivanje našeg cijelog 5G portfelja i ulaganja u ispitivanja u stvarnim uvjetima. Također namjeravamo selektivno iskorištavati nove poslovne prilike, s pomoću našeg 4G portfelja koji je spreman za 5G, kako bismo ojačali svoje prisustvo u razdoblju kada se operatori pripremaju za 5G. Pružamo rješenja za sve frekvencijske pojaseve za 5G, čime se jača naša globalna konkurentnost.
Svjedočimo dobroj tržišnoj prihvaćenosti u segmentu Mreže, gdje bilježimo rast prodaje od 2%, posebno u Sjevernoj Americi, gdje se svi veliki operatori pripremaju za 5G. Bruto marža u segmentu Mreže, bez troškova restrukturiranja, porasla je na 40% (36%). Digitalne usluge idu prema poboljšanju te je bruto marža, bez troškova restrukturiranja, porasla na 43% (36%) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a bila je stabilna u odnosu na prethodno tromjesečje. No iako su gubici smanjeni u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i prethodno tromjesečje, pred nama je još mnogo posla. Prioritet nam je ostvariti promjenu u rezultatima u segmentu, a istodobno ubrzavamo ulaganja kako bismo portfelj pripremili za 5G i prilagodili ga potrebama računalstva u oblaku. U segmentu Usluga upravljanja bruto marža, bez troškova restrukturiranja, porasla je na 14% (2%) zahvaljujući rastu učinkovitosti i reviziji ugovora s kupcima, što je dovelo do pozitivne operativne dobiti. Također smo u ovom tromjesečju sklopili nekoliko novih ugovora.
U segmentu Poslovanje u nastajanju i ostalo ulažemo u strateška područja koja imaju perspektivnu rasta, kao što je internet stvari (IoT). Vidimo snažniji zamah u ovom tromjesečju zahvaljujući potpisivanju ugovora u vezi s našom platformom za povezivost s nekoliko važnih kupaca. Međutim, prodaja je i dalje niska. U ovom tromjesečju u segmentu Mediji zabilježen je gubitak od 38 milijuna eura. Očekujemo da ćemo do kraja trećeg tromjesečja zaključiti najavljenu prodaju imovine Medijskih rješenja, koja su nedavno preimenovana u MediaKind.

Program smanjenja troškova u iznosu od 957 milijuna eura, koji je pokrenut u drugom tromjesečju 2017., uspješno je završen. Kao dio programa, smanjili smo ukupan broj zaposlenih za više od 2.000 u ovom tromjesečju, odnosno za 20.500 ukupno. Te su mjere teške, ali potrebne kako bi smo osigurali konkurentnost. Do danas, godišnji efekt smanjenja troškova iznosi više od 957 milijuna eura, a učinak se počinje vidjeti u zaradi, uglavnom kroz niže troškove isporuke usluga i troškove na razini kompanije. Iako je program smanjenja troškova završen, i dalje ostaje naša procjena troškova restrukturiranja u iznosu od 478 - 667 milijuna eura za cijelu godinu jer ćemo nastaviti provoditi aktivnosti za jačanje učinkovitosti tijekom godine.
Slobodan novčani tok poboljšao se na -57,4 milijuna eura (-124,4 milijuna eura), a naša novčana pozicija i dalje je snažna. Nastavljamo raditi na daljnjem jačanju bilance.
Svjedočimo osnaženom zamahu u području 5G u ovom tromjesečju te je jasno da je naš portfelj koji je spreman za 5G atraktivan i konkurentan na tržištu. Postupno smo poboljšali troškovnu poziciju i nastavit ćemo biti strogo usmjereni na troškove kako bismo dodatno povećali konkurentnost i učinkovitost. Uvjereni smo da ćemo ostvariti svoj dugoročni cilj, a to je operativna marža, bez troškova restrukturiranja, od najmanje 12% nakon 2020.”

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


  Na vrh stranice