Novosti


Prvi IoT Forum

  Kategorije: Događanja Tehnološki noviteti

Internet stvari (Internet of Things - Iot) je tehnologija iznimno zanimljiva za primjenu u budućnosti iz raznih perspektiva jer nudi potencijalne prihode isporučiteljima rješenja i opreme, pružateljima usluga, ali isto tako i krajnjim korisnicima donosi nove mogućnosti, bilo da se radi o zdravstvenoj skrbi, industriji, poljoprivredi, pametnim gradovima ili mnogim drugim sektorima. Prvi IOT Forum u organizaciji Buga okupio je vodeće hrvatske aktere u ovom području.

Miroslav Kantolić na plenarnoj raspraviNakon generalnih plenarnih izlaganja vezanih uz sadašnjost i budućnost Interneta stvari, Mario Ravić, odgovoran za IoT i digitalno zdravstvo u Ericssonu Nikoli Tesli predstavio je značaj IoT na putu prema 5G. Istaknuo je da su standardi i ekosustav ključni za uzlet Interneta stvari na čemu Ericsson intenzivno radi. Predstavio je i konkretne primjere Ericssonovih projekata u kojem vrlo značajnu ulogu imaju i stručnjaci naše kompanije. U Dallasu je primjerice implementirano Ericssonovo Connected Urban Transport rješenje, a najveći dio tog tima predstavljaju upravo zaposlenici Ericssona Nikole Tesle. Kao primjer naveo je i sustav inteligentne pomoći u brizi za starije osobe „Smart Habits“ koji je polučio veliki interes industrije i javnosti, a koji je potekao upravo iz inovacijskog inkubatora u našoj kompaniji.

Mario Ravić pred prepunim gledalištem

Zanimljiva panel rasprava na temu „Hoće li sve biti spojeno na Internet“ među sudionicima koji imaju različite uloge u IoT ekosustavu pružila je raznovrsne poglede na ovo sve zanimljivije područje koje u kombinaciji s 5G nosi enormne potencijalne prihode za koje se 2026. godine predviđa vrijednost više stotina milijardi dolara. Miroslav Kantolić, član Izvršnog poslovodstva Ericssona Nikole Tesle predstavio je Ericssonovu davnu viziju milijardi umreženih uređaja koje donose dobrobiti cijelome društvu, a koja se sve više ostvaruje. Istaknuo je prednosti standardizirane NB-IoT tehnologije koju Ericsson implementira, a koja na licenciranom spektru već okuplja niz tvrtki u ekosustavu. Također, u ovom segmentu za hrvatske tvrtke vidi daleko veće mogućnosti od samog hrvatskog tržišta jer, primjerice, stručnjaci Ericssona Nikole Tesle rade na globalnom tržištu te postižu iznimne rezultate i u ovom području širom svijeta. U panel raspravi je istaknut i odličan primjer suradnje gospodarstva i industrije na primjeru Ljetne radionice Ericssona Nikole Tesle u kojoj studenti rade i na vrlo zanimljivim projektima vezanim uz Internet stvari.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice