Novosti


Klub izvoznika održan u prostorima Ericssona Nikole Tesle u Osijeku

  Kategorije: Događanja


Razvojno-istraživački centar Ericssona Nikole Tesle u Osijeku 30. listopada ugostio je Liderov Klub izvoznika. To je tradicionalni skup hrvatskih izvoznika, 29. po redu, koji je ovaj put okupio tridesetak eminentnih izvoznika među kojima Ericsson Nikola Tesla ima važno mjesto s obzirom da smo najveći hrvatski izvoznik znanja.

Uz Gordanu Kovačević, predsjednicu Ericssona Nikole Tesle koja je gostima poželjela dobrodošlicu u našim novim prostorima te uz prisustvo župana Osječko baranjske županije, Ivana Anušića,  gradonačelnika Osijeka, Ivice Vrkića,  značaj događanju dao je i prof.dr. Ignac Lovrek, član NO naše kompanije. Glavna poruka ovoga skupa jest da se mora stvoriti povoljna izvozna klima što u konačnici znači veći broj izvoznika s boljim rezultatom što je posebno važno s aspekta rasta domaćeg BDP-a. Uz sudjelovanje u raspravi,  sudionici su ukazali na pozitivne primjere podrške izvoznicima kroz suradnju s institucijama ( HBOR, ministarstva, javna uprava, lokalna samouprava  i sl.) te kroz različite zakonske mogućnosti (npr. Zakon za poticanje ulaganja) kao i parafiskalna i porezna rasterećenja.  

Mišljenje gospodarstvenika je da bi se izvoznike moglo indirektno podržati na razne načine poput smanjenja poreza na dobit (Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera ) ili kako je istaknula Gordana Kovačević, poreza na dohodak. Navela je i primjer Rumunjske koja je na određeno vrijeme zaposlenima u IT industriji smanjila porez na dohodak na minimum. Također je istaknula da postoje i primjeri odlične suradnje sa službenicima iz javne uprave navodeći Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova EU, Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te SAFU-a s kojima smo surađivali vezano uz naše projekte.

Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta najavio je da u sljedećoj godini hrvatska vlada planira osnažiti gospodarski rast kroz investicije, inovacije i digitalizaciju s ciljem da se do 2020. izdvaja 1,5 posto BDP-a na istraživanje i razvoj, dok je EU prosjek već danas nešto više od dva posto, a cilj u EU je tri posto. U pripremi je i strategija razvoja digitalnog gospodarstva, posebno u području umjetne inteligencije, čime će se Hrvatska svrstati u zemlje koje će razvijati tu tehnologiju.

Susret u Osijeku završio je obilaskom našeg centra te u razgovoru s našim zaposlenicima.

Kompanijske komunikacije

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice