Novosti


Ericsson Mobility Report - Očekuje se da će 5G imati milijardu i pol pretplatnika 2024.

  Kategorije: Trendovi


Predviđa se da će 5G pokrivati preko 40 posto svjetskog stanovništva do kraja 2024. Očekuje se da će mobilne IoT veze prijeći 4 milijarde za šest godina. U trećem tromjesečju 2018. mobilni podatkovni promet porastao je 79% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Očekuje se da će 5G pokrivati više od 40 posto svjetskog stanovništva uz milijardu i pol korisnika unaprijeđenog mobilnog širokopojasnog pristupa do kraja 2024. Tako će 5G biti najbrža generacija mobilne tehnologije koja će biti globalno puštena u promet, navodi se u zadnjem izdanju Ericsson Mobility Reporta.

Ključni pokretači stavljanja u promet 5G tehnologije su povećani kapacitet mreža, manji troškovi po gigabajtu i tehnološki zahtjevi u novim korisničkim slučajevima.

Očekuje se da će Sjeverna Amerika i Sjeveroistočna Azija predvoditi u uzletu 5G. U Sjevernoj Americi, predviđa se da će 5G pretplate imati 55 posto udjela u mobilnim pretplatama do kraja 2024. Za Sjeveroistočnu Aziju se predviđa da će ta brojka biti preko 43 posto.

U zapadnoj Europi se prognozira da će 5G imati 30 posto udjela u mobilnim pretplatama u regiji do kraja 2024.

Primjena NB-IoT i CAT-M1 tehnologija potiče rast u broju mobilnih IoT veza u cijelom svijetu. Od 4,1 milijarde mobilnih IoT veza predviđenih za 2024., očekuje se da će ih u Sjeveroistočnoj Aziji biti 2,7 milijardi – brojka koja govori o ambiciji i veličini IoT tržišta u ovoj regiji.

Različiti zahtjevi koji se stalno razvijaju u različitim slučajevima primjene potiču pružatelje usluga da stave u upotrebu i NB-IoT i Cat-M1 tehnologije na svojim tržištima.

Mobilni podatkovni promet porastao je 79 posto između trećeg tromjesečja 2017. i trećeg tromjesečja 2018., što je najveća stopa porasta od 2013., a u čemu je Kina bila glavni pokretač.

Povećani podatkovni promet po pametnom telefonu u Sjeveroistočnoj Aziji – uglavnom u Kini – znatno je podigao globalne brojke. S porastom podatkovnog prometa po pametnom telefonu od 140 posto između 2017. i kraja 2018., regija ima drugi po redu podatkovni promet po pametnom telefonu od 7,3 GB mjesečno. To se može usporediti sa streamingom HD videa od oko 10 sati mjesečno.

Sjeverna Amerika još uvijek ima najveći podatkovni promet po pametnom telefonu, za koji se očekuje da će dostići 8,6 GB mjesečno do kraja ove godine, što je usporedivo sa streamingom HD videa u trajanju od preko 12 sati mjesečno.

Očekuje se da će se ukupni mobilni podatkovni promet povećati pet puta, s projekcijom da će 5G mreže pokrivati 25 posto mobilnog prometa do kraja razdoblja.

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik Ericssona odgovoran za Mreže, kaže: „Kako 5G dolazi na tržište, predviđa se da će proširenje pokrivenosti i porast pretplata za ovu generaciju biti brži nego kod prethodnih. Istovremeno, mobilni IoT nastavlja snažno rasti. Svjedočimo početku temeljnih promjena koje će utjecati ne samo na potrošače nego na mnoge industrije.“

Ovo izdanje izvješća o mobilnosti uključuje i članke o fiksnom bežičnom pristupu i kako ga pretvoriti u stvarnost, streamingu videa od megabita do gigabajta i razvoju tržišta pametne bežične proizvodnje.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 

Dodatno


   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice