Novosti


Objavljeni poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe i Društva u 2018. godini

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati

Poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe i Društva ostvareni u 2018. godini te izgledi za 2019. godinu predstavljeni su na konferenciji za novinare.

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

„Unatoč izuzetno zahtjevnoj poslovnoj godini, Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je u 2018. godini prihode od prodaje u iznosu od 1.558,2 milijuna kuna, 5,2% više u odnosu na prethodnu godinu. Ostali ključni pokazatelji poslovanja također bilježe porast. Domaće tržište zabilježilo je značajan rast prihoda od prodaje kao rezultat ulaganja operatora u modernizaciju mobilnih mreža i projekte digitalne transformacije, dok izvozna tržišta bilježe niže prihode od prodaje zbog manjeg broja projekata modernizacije mreža te izazovnog ekonomskog i političkog okruženja na pojedinim tržištima. Ericssonovo tržište kontinuirano bilježi solidan rast te doprinosi financijskoj stabilnosti cjelokupnog poslovanja. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje Grupe je 65%.

Protekla je godina u poslovnom i tehnološkom smislu bila dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća. U 2018. godini ICT industrija se snažno fokusirala na modernizaciju mobilnih mreža i pripremu za nadolazeću 5G tehnologiju, a taj trend će se još intenzivnije nastaviti i u budućem razdoblju. Prateći globalne trendove i zahtjeve domaćeg tržišta, u ožujku 2018. godine prvi u Hrvatskoj demonstrirali smo mogućnosti koje nudi 5G tehnologija i to samo mjesec dana nakon Svjetskog kongresa mobilnih tehnologija u Barceloni. Također, tijekom ljetnih mjeseci podržali smo vodeće hrvatske operatore, Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska u njihovom predstavljanju funkcionalnosti 5G u stvarnom okruženju s naglaskom na usluge krajnjim korisnicima. U neoperatorskom segmentu nastavili smo surađivati s brojnim kupcima u tijelima državne uprave prije svega u području eZdravstva, zemljišnih knjiga i katastra te na implementaciji projekta nadzora državne granice.

Na tržištima Jugoistočne Europe kontinuirani fokus na potrebe naših kupaca rezultirao je potpisivanjem nekoliko novih ugovora u operatorskom segmentu, prvenstveno u području održavanja i modernizacije radijskog dijela mreže. Istaknula bih nastavak dobre suradnje s operatorima HT Mostarom, Crnogorskim Telekomom i Ipkom. Također, otvorili smo ured u Mostaru kako bismo efikasnije podržali naše kupce te smo sa Sveučilištem u Mostaru potpisali sporazum o suradnji u ICT području i znanstveno-istraživačkoj djelatnosti.

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država svojim se značajem i utjecajem na poslovanje izdvaja projekt informatizacije zdravstvenog sustava u Kazahstanu. U 2018. godini isporučeno je najnovije eHealth softversko rješenje za modernizaciju zdravstvenog sektora. Nastavljamo raditi s Ministarstvom zdravstva Republike Kazahstan u okviru pilot implementacije elektroničkih zdravstvenih putovnica. U operatorskom segmentu istaknula bih aktivnosti na izgradnji i modernizaciji mobilnih mreža s beCloudom (Bjelorusija), Ucomom (Armenija ) i IDC-om (Moldova).

Poslovanje na Ericssonovom tržištu bilježi kontinuirani rast. Razvojno-istraživački centar Ericssona Nikole Tesle trenutno zapošljava oko 1.400 od ukupno 3.200 stručnjaka koliko ih radi u našoj Grupi te je najveći razvojno-istraživački centar u Hrvatskoj. Centar je usmjeren na širenje odgovornosti u području 5G, jačanje kompetencija i transfer tehnologija. Proteklih godina najveći rast poslova i odgovornosti dogodio se u radijskom dijelu, na razvoju 3G/4G/5G funkcionalnosti koji su važni za Ericssonove strateške planove unutar segmenta Mreža. Sukladno dobivanju novih odgovornosti od globalnog Ericssona, kompanija je u 2018. godini uz širenje razvojno-istraživačkih aktivnosti u Zagrebu i Splitu otvorila i ured u Osijeku. Zahvaljujući upravo razvojno-istraživačkim aktivnostima te radu ekspertnih centara za usluge kupcima u području Mreža i Digitalnih servisa, Ericsson Nikola Tesla je dugogodišnji vodeći hrvatski izvoznik znanja.

Uz tržišne i znanstveno istraživačke aktivnosti, Ericsson Nikola Tesla njeguje dugogodišnju suradnju s obrazovnom i akademskom zajednicom s ciljem povećanja interesa mladih za STEM područje. Primjer dobre prakse i jedan od najuspješnijih projekata povezivanja obrazovanja i gospodarstva je Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle kojeg je kompanija pokrenula u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 2001. godine. Na prošlogodišnjem Ljetnom kampu sudjelovalo je 57 studenata sa 16 različitih fakulteta iz Hrvatske i inozemstva. Oni su, uz pomoć mentora, timski radili na projektima u područjima: loT, 5G tehnologije, strojnog učenja, radijskih mreža i alata za brži razvoj i testiranje softvera. Nadalje, u okviru Ericsson ONE globalne platforme za inovacije, nastavljamo rad na projektima u području analitike i IoT-a s ciljem osiguranja novih područja za poslovni rast.

Kao društveno odgovoran poduzetnik posebnu pozornost posvećujemo održivom poslovanju. Jedan od primjera je više od 73 milijuna kuna vrijedan projekt energetske obnove naših postrojenja i zgrada, sufinanciran sredstvima EU iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. po pozivu “Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama”, za koji nam je odobreno maksimalnih 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nakon završetka tog projekta, do kraja 2020. godine, kompanija će ostvariti godišnje uštede energije od preko 4,6 milijuna kWh te istodobno smanjiti emisiju CO2 za gotovo 1400 tona. Također, Ericsson Nikola Tesla je, u okviru europskog LIFE Clim’Foot projekta, završenog krajem 2018. godine, kao jedina privatna kompanija u Hrvatskoj  izračunala svoj ugljikov otisak i na temelju te analize napravila odgovarajući plan smanjenja vlastitog utjecaja na okoliš te poduzela niz aktivnosti.

Kada govorimo o financijskim rezultatima, bruto dobit bilježi porast od 7% dok je operativna dobit veća čak 56,3%. Snažan porast operativne dobiti rezultat je veće bruto dobiti, manjih prodajnih i administrativnih troškova te projekata koji su realizirani sukladno Zakonu o poticanju ulaganja. Neto dobit veća je 67,4% te iznosi 113,6 milijuna kuna. Kraj godine zaključili smo sa zdravom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 36,3%. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti ponajprije kao rezultat proaktivne naplate potraživanja od kupaca. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem godine iznose 236,3 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala Grupe mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 34 dana, a ako isključimo usluge za Ericsson učinkovitost obrtnog kapitala iznosi 87 dana. Stopa konverzije novca je 38,9%.

Tijekom trećeg tromjesečja pokrenuli smo novi ciklus strateškog planiranja za razdoblje 2019. – 2023. godine. U razdoblju pred nama očekuju nas nove poslovne prilike, ali i izazovi. Kao odgovor na izazovno tržišno okruženje blisko surađujemo s kupcima kako bismo u potpunosti razumjeli njihove potrebe, prilagođavamo organizaciju i način rada te ulažemo u razvoj kompetencija zaposlenika i naše tehnološko vodstvo. I dalje će fokus biti na troškovnoj i operativnoj učinkovitosti, učinkovitosti kapitala te strateškom upravljanju rizicima. Iako će troškovi povezani sa strateškim ugovorima i ispitivanjima 5G u stvarnim uvjetima kratkoročno utjecati na profitabilnost, dugoročno će ojačati našu poslovnu i tržišnu poziciju.

Krajem ove godine Ericsson Nikola Tesla obilježava 70 godina rada, što potvrđuje kako smo kvalitetna kompanija koja kontinuirano promišlja i realizira visoko postavljene ciljeve te smo spremni za nove izazove.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice