Novosti


Što sami možete učiniti za zaštitu voda?

  Kategorije: Trendovi


Vjerojatno ste svjesni da je Hrvatska po vodnom bogatstvu treća, a prema zalihama pitke vode po stanovniku prva u EU. Imamo i najkraću rijeku na svijetu – svega tridesetak metara dugačku Omblu. No, znate li da se naše najdublje jezero, s 84 m dubine na samo 14 m nadmorske visine, ne nalazi na kopnu, već na otoku Cresu te da ime dijeli s dvjestotinjak kilometara udaljenim najvećim jezerom u Hrvatskoj – također Vranskim, pokraj Biograda, koje je jedno od najvažnijih europskih zimovališta ptica?

Znate li da UNESCO na svojoj listi svjetske baštine, rezervata biosfere (MaB) i međunarodno važnih močvarnih područja (Ramsar) navodi ukupno sedam posebno vrijednih i zaštićenih područja u Hrvatskoj? Održivost i očuvanje prirode u fokusu je i mnogih kompanija pa podsjećamo da je Ericsson Nikola Tesla prošle godine na Međunarodnom Bledskom festivalu vode nagrađen za projekt WaterQ koji promiče dostupnost pitke vode i zaštitu prirodnih resursa te njihov održivi razvoj.

A jeste li se ikada zapitali što Vi osobno možete učiniti u zaštiti tog bogatstva? Neovisno o odgovoru, Svjetski dan voda je prava prigoda da o svom doprinosu razmislite, a odluka se dosljedno i svakodnevno pridržavate. Prema službenim podacima oko 8 milijuna tona plastičnog otpada svake godine završi u našim rijekama, jezerima i morima, stvarajući ogromna područja plutajuće plastike čije je očekivano vrijeme raspadanja od nekoliko desetaka do čak tisuću godina. Potom prelazi u mikro i nanoplastiku, ugrožavajući istodobno milijune morskih organizama, uključujući ptice, a posredno, kroz bisfenol koji ometa rad naših hormona i nas.

Mislite da su ovo tek daleki globalni trendovi? Nažalost, nedavna istraživanja u Parku prirode Telašćica dokazuju da se mikroplastika nalazi u gotovo devedeset posto uzoraka. Stoga, nemojte dozvoliti da Vaša odbačena plastična vrećica, slamka ili čaša postane dio te dugoročno neodržive statistike. Činjenica da na nacionalnoj razini imamo jako loše rezultate u odvajanju i reciklaži plastike nas ne amnestira. Nemojte ne činiti ništa samo zato što ne možete učiniti sve što biste željeli. Smanjena uporaba plastike, a posebno izbjegavanje jednokratne, te odgovorno odlaganje one koju baš trebate u spremnik za reciklažu, dobar je prvi korak. Zato, pokrenite se!

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice