Novosti


Mostarski sajam u znaku promocije 4G

  Kategorije: Događanja Tehnološki noviteti


Dvadeset drugi Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2019. okupio je izlagače iz tridesetak zemalja svijeta, a tijekom svog petodnevnog održavanja, od 9. do 13. travnja najveću pozornost medija i javnosti privuklo je svečano otvaranje i promocija 4G mreža u Bosni i Hercegovini, nakon što su samo dan prije početka sajma operatorima, poslije dugog iščekivanja, izdane dozvole za uvođenje četvrte generacije mobilnih komunikacija.

Ova, tradicionalno najveća gospodarska manifestacija u BiH, privlači sudionike iz gotovo svih područja djelatnosti i brojnih zemalja. Prostor Ericssona Nikole Tesle, svojim zanimljivim sadržajem i vizualnim oblikovanjem privukao je brojne posjetitelje, predstavnike medija, uključujući nacionalne TV kuće pa i službeno protokolarno izaslanstvo koje je pozdravio Milan Živković, direktor Strategije i razvoja poslovanja te ih ukratko upoznao s izloženim kompanijskim rješenjima. Posebno zanimanje za nastup hrvatskih kompanija pokazao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darko Horvat koji je sa zanimanjem razgledao prikaz dijela našeg portfelja iz područja pametnih gradova.

Za kompaniju je veliko značenje imala i odlično posjećena konferencija za medije na štandu HT ERONET-a, gdje je na simboličan način puštena u rad 4G mreža. Tom prigodom predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac je istaknuo: “Iznimno me veseli što nas u svemu ovome prati i naš dugogodišnji partner Ericsson Nikola Tesla, koji nam pomaže biti tehnološkim predvodnikom u domaćem telekom sektoru. Oprema na kojoj puštamo 4G mrežu je već i 5G-ready. Pred nama su ozbiljne daljnje investicije i veliki posao, a današnjim činom, počinje ozbiljna digitalna transformacija društva u cjelini.“ Na kraju konferencije voditelj medijskih rješenja u Ericssonu Nikoli Tesli, Boris Jukić prezentirao je jednu od primjena 4G mreže, s naglaskom na ultimativno korisničko iskustvo konzumiranja naprednih usluga u virtualnoj stvarnosti kao što je Live 360 VR Streaming putem kojeg korisnici, uz upotrebu VR Headseta, mogu iskusiti doživljaj gledanja npr. sportskog susreta ili koncerta kao da su na samome mjestu događanja.

Drugog dana sajma održana je i međunarodna konferencija "Gospodarstvo - ključni čimbenik razvoja društva" koja je okupila mnogobrojne gospodarstvenike iz BiH i zemalja regije, kao i predstavnike gradova i sveučilišta. U dijelu posvećenom digitalnoj transformaciji društva zapaženo uvodno izlaganje, pred prepunom je dvoranom, održala naša stručnjakinja Ingrid Kolarović-Idžojtić.

Veliko zanimanje medija pobudila je inovativna maketa pametnog grada na kojoj su implementirani mnogi korisnički slučajevi iz stvarnog svijeta. Kako bi zorno demonstrirali moguća rješenja za brzo rastuće izazove u organizaciji urbanih sredina, tim kompanijskih stručnjaka je na jednoj horizontalnoj IoT platformi međusobno umrežio niz funkcionalnih sustava koji mogu detektirati različite događaje i proslijediti ih odgovarajućim javnim službama te tako poboljšati život ljudi i stvoriti dodanu vrijednost za društvo u cjelini.

Uvažavajući suvremeni pristup zabavi i način na koji proširena stvarnost omogućuje novu razinu konzumacije računalnih video igara, kompanija je korištenjem recentnih tehnologija posjetiteljima ponudila mogućnost stjecanja vlastitog sveobuhvatnog iskustva u ulozi vitezova Jedija. Atraktivnost rješenja najbolje potvrđuju redovi u kojima se čekalo na vlastitih par minuta za stjecanje ovog zanimljivog iskustva. Rješenje u kojem se podaci razmjenjuju preko zraka s malom latencijom i visokom propusnošću, na atraktivan način je pokazalo kako nadolazeća 5G tehnologija otvara ogromne mogućnosti za industrijske i potrošačke scenarije u brojnim, različitim područjima.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice