Novosti


Prva europska komercijalna 5G mreža u suradnji Ericssona i Swisscoma

  Kategorije: Projekti Tehnološki noviteti

Izdavanje komercijalne dozvole dugogodišnjim strateškim partnerima omogućava da pokrenu 5G mrežu. Zahvaljujući Ericssonovim naprednim značajkama 5G mreže, Swisscomovi korisnici će na početku 5G usluge koristiti u 54 grada i zajednica širom Švicarske. Ericssonov softver za dijeljenje spektra (eng. Ericsson Spectrum Sharing) će Swisscomu omogućiti da ostvari svoj cilj nacionalne pokrivenosti s 5G do kraja 2019.

Ericsson (NASDAQ: ERIC) i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu.

Dugogodišnji strateški partneri pustili su mrežu u promet u prvoj minuti današnjeg dana, 17. travnja, nakon što je Swisscom dobio komercijalnu 5G licencu. S obzirom da su svi drugi sastavni dijelovi već bili na svojem mjestu, dobivanje licence je značilo da partneri mrežu mogu jednostavno uključiti.

Swisscom je već najavio skorašnje pokretanje 5G mreže te predstavio partnere za pametne mobilne telefone i usmjerivače u ovom ekosustavu na ceremoniji održanoj 10. travnja u Zürichu.

Komercijalna 5G mreža i povezane 5G usluge sada su dostupne u 54 grada i zajednice u Švicarskoj, uključujući najgušće naseljena područja: Zürich, Bern, Ženeva, Basel, Lausanne i Luzern.

Swisscomovi pretplatnici s komercijalnim 5G mobilnim telefonima i usmjerivačima u područjima koja su pokrivena odmah će imati koristi od velike brzine, niske latencije i poboljšanih značajki mobilnog širokopojasnog pristupa u područjima infotainmenta, igranja igara, virtualne stvarnosti i sveobuhvatnih medijskih iskustava.

Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.

Urs Schaeppi, CEO Swisscoma rekao je: „ Pokretanjem prve komercijalne 5G mreže u Švicarskoj, postavljamo temelje za različite nove primjene i poslovne modele. To neće biti dobro samo za Švicarsku, nego će također inspirirati ljude koji će sada biti dio digitalnog svijeta bez obzira živjeli u gradu, na selu ili u planinama.“

Arun Bansal, predsjednik i voditelj regije Europa i Latinska Amerika u Ericssonu kaže: „Ovo je važan događaj za Swisscom i za Europu – 5G mreža  je sada komercijalno dostupna. Nastavljajući našu blisku vezu sa Swisscomom, ujedno i jačamo 5G ekosustav smanjujući vrijeme izlaska na tržište za proizvođače čipova i uređaja. Naši uređaji i mreže osiguravaju operabilnost različitim isporučiteljima u području 5G, omogućavajući da više uređaja izađe na tržište kako bi korisnici mogli uživati u 5G uslugama.“

Swisscom je prethodno najavio cilj da 5G mrežu ima aktiviranu u cijeloj Švicarskoj do kraja 2019. s gotovo 90-postotnom pokrivenošću populacije. To će postići korištenjem Ericssonovog softvera za dijeljenje spektra (eng. Ericsson Spectrum Sharing) koji dinamički dijeli spektar između 4G i 5G operatora, ovisno o zahtjevima prometa. Ovo rješenje će omogućiti brzu nacionalnu pokrivenost 5G mrežom s 5G-spremnim 4G radijskim uređajima.

Ericsson i Swisscom imaju dugo i uspješno partnerstvo u suradnji prema komercijalnim 5G uslugama. U studenom 2017., Swisscom je odabrao Ericsson za strateškog partnera za gigabitnu LTE i 5G mrežu. Od tada, dvije su kompanije ostvarile prvi europski 5G Non-Standalone (NSA) podatkovni poziv s kraja na kraj na 3.5GHz vezan uz opremu više isporučitelja u rujnu 2018. te je Swisscom odabrao brojna Ericssonova rješenja uključujući 5G transportno rješenje s kraja na kraj, Ericsson Expert Analytics i najrecentnije, Ericsson Security Manager.

Saznajte više o  Ericsson 5G. (eng.)

Saznajte više o  Ericsson Spectrum Sharing. (eng.)

Saznajte više o  Ericssonovim drugim objavljenim 5G ugovorima. (eng.)

Saznajte više o  Ericssonovim 5G partnerstvima. (eng.)

Saznajte više o  Ericssonovim 5G testiranjima korisničkih slučajeva. (eng.)

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi  Na vrh stranice