Novosti


Rezultati poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe u prvom tromjesečju 2019. godine

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: „Poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe u 1. tromjesečju 2019. godine pokazuju nastavak stabilnog poslovanja. Ostvareni su prihodi od prodaje u iznosu od 388,2 milijuna kuna, što je porast od 13,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja usluga na Ericssonovom tržištu bilježi rast kao rezultat širenja poslovanja i dobivanja novih odgovornosti, prije svega u području 4G i 5G tehnologija. Naši stručnjaci sudjeluju u nizu projekata vezanih uz 5G širom svijeta, a dio razvoja 5G odvija se i u kompanijskom razvojno-istraživačkom centru. Značajan porast prihoda od prodaje ostvaren je na domaćem tržištu.

Vodeći hrvatski operatori ostaju fokusirani na modernizaciju mobilnih mreža, pripremu za uvođenje 5G te projekte digitalne transformacije, a veliki utjecaj na rast prihoda imao je i uspješno implementiran sustav za nadzor državne granice Republike Hrvatske. Na tržištima Zajednice Neovisnih Država i Jugoistočne Europe prihodi od prodaje nešto su niži u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Glavni fokus na ovim tržištima ostaje na implementaciji ugovorenih projekata u području modernizacije mobilnih mreža te informatizacije zdravstva.

U usporedbi s 1. tromjesečjem prošle godine, bruto dobit niža je 2,6% kao posljedica ulaganja u rast i razvoj Centra za istraživanje i razvoj te značajnog povećanja angažmana i radnog kapitala na projektima s ključnim kupcima Grupe. Operativna dobit niža je 2,2% uslijed niže bruto dobiti, dok je dobit prije oporezivanja viša 3,4% kao rezultat pozitivnog utjecaja tečajnih razlika. Neto dobit veća je 8,6% te iznosi 32,9 milijuna kuna. Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 26,8 milijuna kuna ponajprije kao rezultat naplate potraživanja od kupaca. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem tromjesečja iznose 242,5 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala Grupe mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 39 dana, a ako isključimo usluge za Ericsson učinkovitost obrtnog kapitala iznosi 95 dana. Stopa konverzije novca je 43%.

Na MWC Barcelona, vodećem globalnom događanju u svijetu mobilnih komunikacija, Ericsson je predstavio brojne projekte s fokusom na 5G i Internet stvari te nove mogućnostima koje se nude industriji i krajnjim korisnicima. Glavne značajke 5G tehnologije su velika brzina po korisniku (preko 1Gbps), izrazito brzi odziv mreže od svega nekoliko milisekundi te veliki kapacitet u smislu broja korisnika i istovremeno povezanih uređaja. Ovo je iznimno važno s obzirom da 5G omogućuje bržu digitalnu transformaciju, ekonomski rast i bolje poslovanje tvrtkama iz različitih sektora. Ericssonova rješenja omogućuju efikasnu evoluciju prema 5G uz niže troškove poslovanja, podržavajući rad 5G-a s LTE i Massive IoT tehnologijama na istoj opremi i na istim frekvencijama. Posebna pažnja posvećena je učinkovitosti rada mreža koja je podržana automatizacijom, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom.

U Barceloni je prezentiran i projekt optimizacije Swisscomove mreže u kojoj su ključnu ulogu odigrali kompanijski stručnjaci, a koja je po P3 mjerenjima jedna od najboljih mreža u svijetu. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle sudjelovali su i u prezentaciji ključnih aspekata evolucije mobilnih mreža prema 5G i IoT-u na Ericsson City Modelu.

U skladu s našom strategijom, fokusirani smo na razvoj rješenja i prodaju u području mobilnog širokopojasnog pristupa internetu (4G/5G mobilna rješenja), segment Industrije i društva (zdravstvo, javna sigurnost, e-poslovanje i ostalo), rješenja za digitalnu transformaciju i upravljanje mrežama. Kao što smo već komunicirali radimo na strateškim ugovorima i investiramo u 5G, što će se kratkoročno odraziti na marže, ali će dugoročno ojačati našu tržišnu poziciju. Također smo usmjereni na jačanje naše pozicije na Ericssonovom tržištu fokusirajući se na zadržavanje visokih performansi, kvalitetu i troškovnu učinkovitost. U skladu s time nastavljamo zapošljavati i ulagati u opremu te razvoj strateških znanja i vještina.

U središtu naše pozornosti ostaje troškovna i operativna učinkovitost te strateško upravljanje rizicima.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi  Na vrh stranice