Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u trećem tromjesečju 2019. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Korporacija Ericsson objavila je danas poslovne rezultate za treće tromjesečje.

Financijski naglasci za treće tromjesečje 2019. godine

  • Prodaja je iznosila 5,3 milijarde eura (treće tromjesečje 2018.: 5 milijardi eura). Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je 3% zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji. Ostvarena prodaja bilježi porast od 6%.
  • Na operativnu dobit utjecale su rezervacije u iznosu od -1.2 milijarde američkih dolara (-1,1 milijarda eura), u vezi s rješavanjem istraga od strane SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission) i DOJ-a (U.S. Department of Justice) i povratom troškova socijalne zaštite u iznosu od 83,9 milijuna eura, koji se u izvještaju nazivaju „stavke koje utječu na usporedivost“. 
  • Operativna dobit iznosila je 606,2 milijuna eura (11,4% operativna marža) isključujući troškove restrukturiranja i stavki koje utječu na usporedivost. Ostvarena operativna dobit iznosila je -391,7 milijuna eura (298,4 milijuna eura).
  • Bruto marža isključujući troškove restrukturiranja iznosila je 37,8% (36,9%) uz poboljšanja u Uslugama upravljanja, Digitalnim uslugama i Mrežama. Ostvarena bruto marža iznosila je 37,7% (36,5%).
  • Neto dobit iznosila je -643,5 milijuna eura (251,8 milijuna eura), zbog negativnog utjecaja stavki koje utječu na usporedivost.
  • Slobodni novčani tok, isključujući preuzimanja i spajanja, iznosio je 512,9 milijuna eura (65,3 milijuna eura). Neto gotovina porasla je 3,5 milijardi eura (3 milijarde eura).

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

Börje EkholmI dalje svjedočimo snažnom zamahu u našem poslovanju, temeljenom na strategiji povećanja ulaganja u tehnološko liderstvo, uključujući 5G. Organski rast prodaje1 od 3% u tromjesečju temelji se na ranom prihvaćanju 5G u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji. Naša operativna dobit iznosila je 606,2 milijuna eura, što odgovara marži od 11,4% bez troškova restrukturiranja, rezervacija vezanih uz SEC i DOJ od -1,2 milijarde američkih dolara te povrata troškova socijalne zaštite u iznosu od 83,9 milijuna eura. Slobodni novčani tok isključujući preuzimanja i spajanja iznosio je 512,9 milijuna eura (65,3 milijuna eura), što dodatno jača naš snažan financijski položaj.

Naša fokusirana strategija, uvedena 2017. godine, usmjerena je na dugoročnu izgradnju snažnijeg Ericssona. S jasnom usredotočenošću na naše kupce operatore, strategija se temelji na povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj za liderstvo u tehnologiji i troškovima te sve boljem položaju na tržištu. Povećani napori u području istraživanja i razvoja, koji se nastavljaju, rezultirali su konkurentnim portfeljem što je povećalo bruto maržu. Osim toga, uspjeli smo zabilježiti nekoliko važnih pobjeda koje poboljšavaju naš položaj na tržištu u narednom razdoblju. Disciplinirani smo u našim ugovorima i ciljanim prilikama gdje imamo jasnu konkurentsku prednost kroz tehnološko liderstvo podržano poboljšanom strukturom troškova za hardver i softver. Premda vjerujemo da su strateški ugovori dugoročno atraktivni, početne marže mogu biti izazovne. To je zbog visokih povezanih troškova jer operatori mijenjaju dobavljače.

Važan pokazatelj naše uspješnosti u provedbi strategije je poboljšanje bruto marže. Bruto marža2 u tromjesečju iznosila je 37,8% u usporedbi s 36,9% u prošloj godini i 36,7% u prošlom tromjesečju. Unutar 0,8 postotnog poena3 uzastopnog pada bruto marže u području Mreže, uključen je i utjecaj na maržu i zalihe povezane sa strateškim ugovorima.

Najveće tržište za 5G infrastrukturu bit će Kina, gdje se uskoro očekuju implementacije. Uložili smo u povećanje našeg tržišnog udjela, no još je rano procjenjivati obujam posla i razine cijena. Na temelju povijesnog iskustva očekujemo da će u početku marže biti izazovne, ali da će biti pozitivne tijekom trajanja ugovora.

S organskim rastom prodaje1 od 4% u područje Mreže ostvareno je još jedno solidno tromjesečje, uz snažan razvoj u Sjevernoj Americi. Operativna marža poboljšana je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz nastavak dobrih trendova za Ericssonov radijski sustav.
Područje Digitalne usluge bilježi zaokret prema jednocifrenim maržama u 2020. godini. Vođeni snažnim poboljšanjem temeljnog poslovanja, gubici su značajno smanjeni u odnosu na prethodno tromjesečje, usprkos negativnom utjecaju od ostatka 45 kritičnih ugovora u iznosu od 46,6 milijuna eura (nešto više nego u drugom tromjesečju). Negativni utjecaj ovih ugovora nastavit će varirati tijekom narednih tromjesečja. I dalje se fokusiramo na razvoj cjelovitog portfelja u području 5G i oblaka. Ohrabruje činjenica da se rast prodaje u našem novom portfelju proizvoda povećao s 13% na 19% u 12 mjeseci.

5G se kreće brže nego što se ranije predviđalo, a početna izgradnja 5G infrastrukture ostvaruje se kroz poboljšanje kapaciteta u gradskim područjima. Međutim, s vremenom će se, s industrijskim i IoT korisničkim slučajevima, pojaviti nove uzbudljive inovacije za 5G, uz veću brzinu, manje kašnjenje i bolje sigurnosne karakteristike 5G. To našim kupcima pruža mogućnost da osvoje nove prihode pri  pružanju dodatnih prednosti individualnim i poslovnim korisnicima.

Naše IoT poslovanje raste gotovo dvostruko brže od procijenjenog rasta tržišta od 20-25% godišnje. Na našoj IoT platformi imamo više od 4500 tvrtki, a broj povezanih uređaja na platformi od početka godine do danas se više nego udvostručio. Da bismo u potpunosti iskoristili svoju poziciju i osvojili  nove stalne prihode, povećavamo ulaganja u području Poslovanje u nastajanju. Ovim ulaganjem ne očekujemo da će segment u sljedećoj godini dostići pozitivno poslovanje već ćemo imati gubitke od -140 do -190 milijuna eura. 


Novosti namijenjene investitorima

Kao nadopuna današnjem izvještaju, organizirali smo događanje Novosti za investitore gdje ćemo raspravljati o strategiji tvrtke, uključujući financijske ciljeve. Kontinuirane investicije u tehnologiju i položaj na tržištu ostat će ključni za dugoročnu konkurentnost i za postizanje naših ciljeva za 2020. i 2022. Čvrsta financijska pozicija i stalni snažni novčani tok omogućuju nam da ispunimo našu fokusiranu strategiju. Kao posljedica kretanja tečaja i snažnijeg 5G tržišta, naša ambicija je da do 2020. godine dosegnemo prodaju od 21,4 do 22,4 milijarde eura u usporedbi s prethodnom procjenom od 19,6-20,5 milijardi eura. Ostaje nam cilj za 2020. godinu da dostignemo operativnu maržu veću od 10%. To uključuje izmijenjeni cilj za područja Poslovanje u nastajanju i Ostalo, kratkotrajni negativni utjecaj iz strateških ugovora i početno višu razinu troškova za novopredstavljene 5G proizvode. Za 2022. cilj za operativnu maržu je 12-14%2 (prethodno> 12%) temeljeno na ambiciji da rastemo brže od tržišta uz pozitivan utjecaj ulaganja u tržišnu poziciju te istraživanje i razvoj.


[1] Organski rast prodaje: Rast prodaje prilagođen za usporedne stavke i tečaj
[2] Isključujući troškove restrukturiranja
[3] Isključujući restrukturiranje. Bruto marža u području Mreže prilagođena za trošak nagodbe u području licenci u drugom kvartalu 2019. godine.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice