Novosti


Dan Ericssona Nikole Tesle u Osijeku

  Kategorije: Događanja


Nakon nešto više od godinu dana od početka rada ureda u srcu Slavonije, Dan Ericssona Nikole Tesle u Osijeku bio je izvrsna prilika da se lokalnoj javnosti pobliže prikaže što se i kako radi u ovom razvojno-istraživačkom centru.

U nazočnosti predstavnika Grada Osijeka, akademske zajednice, gospodarskih subjekata i medija, ovu su priliku posebno iskoristili brojni studenti Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) i Odjela za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera te, vjerojatno budući studenti ovih studija, a danas osječki gimnazijalci.

U ovom, relativnom kratkom vremenu, osječki tim je napravio velik doprinos poslovanju kompanije. Stručnjaci su pokazali visoku razinu znanja, a što je jednako važno, veliku spremnost za daljnjim usavršavanjem, motiviranost i predanost. Odlično su se uklopili u tim od preko 3200 stručnjaka Ericsson Nikola Tesla Grupe, usvojivši napredne načine rada i inovativnu kompanijsku kulturu koji se u kompaniji njeguju i razvijaju desetljećima. Ravnopravno sa svojim kolegama iz Zagreba i Splita, rade na razvoju najnovijih rješenja za globalno tržište i surađuju s timovima diljem svijeta.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle okupljene je podsjetila na nedavno obilježavanje 70. godišnjice djelovanja kompanije i njen doprinos u kreiranju novih tehnoloških trendova: “Neovisno o različitim izazovima i promjenama koje su bile pred nama, znali smo se adaptirati zahvaljujući kvaliteti i inovativnosti naših stručnjaka, ali i liderstvu. Na taj način smo opstali i razvijali se. Veseli me što su danas s nama brojni studenti kojima želimo poručiti da u našem razvojno-istraživačkom centru, najvećem u Hrvatskoj, mogu ostvariti svoj puni profesionalni potencijal. Zahvaljujući aktivnoj ulozi u razvoju tehnologija, mogu biti građani svijeta, a ostati u Slavoniji.”
Punu podršku, kako u procesu otvaranja ureda tako i danas, Ericsson Nikola Tesla imao je od strane Grada Osijeka. “Pozdravljamo posebno jačanje suradnje s FERIT-om te najavljeno otvaranje laboratorija, u kojemu će studenti moći dobiti praktična znanja. Aktivnosti Ericssona Nikole Tesle podudaraju se s naporima Grada Osijeka da se povezivanjem svih dionika pridonese daljnjem razvoju ICT-a ne samo u našem gradu nego i gledajući globalno”, rekao je dogradonačelnik Boris Piližota.

O važnom preduvjetu za razvoj, a to je 5G tehnologija, govorio je Milan Živković, direktor strategije i razvoja. Istaknuo je da 5G nije samo još jedna nova generacija mobilne telefonije. Riječ je o platformi koja će organizacijama omogućiti da izađu na nova tržišta i izgrade nove tokove prihoda s radikalno novim poslovnim modelima i korisničkim slučajima, uključujući i Internet of Things (IoT) aplikacije. Ovakvom digitalizacijom sve industrije ostvarit će rast.
Ericsson trenutačno ima 23 implementirane 5G mreže na četiri kontinenta, a vodeći je u broju patenata i inovacija u tom području. U njihov razvoj uključeni su stručnjaci Razvojno-istraživačkog centra Ericssona Nikole Tesle o čemu su govorili Drago Holub, menadžer Jedinice za razvoj radio mreža i Ante Ugrina, menadžer Jedinice za fiksne mreže. Brojka od preko 500 novozaposlenih u zadnjih nekoliko godina dokazuje da su hrvatski stručnjaci traženi u razvoju 5G mreže. 
Kako bi se što vjernije dočaralo o kakvim tehnologijama je riječ, priređeno je nekoliko tematskih demo punktova. Barbara Pavelić Grbić, Mićo Dujak i Damir Tomić demonstrirali su neka od rješenja u području proširene stvarnosti i pametnog prometa, a Andrej Gregurić ukazao na trendove u radu s velikim količinama podataka i umjetnoj inteligenciji, uz podršku Darka Huljenića, direktora istraživanja.

Razvoj rješenja nije moguć bez kvalitetnih ljudi. Kompanija stoga provodi različite aktivnosti i  programe za privlačenje najboljih kadrova te radi na njihovom zadovoljstvu. Petra Merkaš je istaknula da se svakoj skupini, od studenata do menadžera, pristupa sveobuhvatno kako bi se zadovoljili svi aspekti zaposlenikovih potreba i očekivanja, a sve u cilju zadržavanja pozicije preferiranog poslodavaca.

Osječki kolege Marina Simunić i Denis Bešić, s rukovoditeljem osječkog ureda Vinkom Stakovićem, složili su se da je briga kompanije o zaposlenicima, od prvog dana rada do danas, pomogla da se osječki tim osjeća i radi zadovoljno i kvalitetno. 

Više o svemu okupljeni su mogli dodatno saznati u neformalnom druženju i obilasku demo punktova što je naročito bilo interesantno mlađim sugrađanima.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice