Novosti


Ericsson Mobility Report: Do kraja 2025. više od 2,6 milijardi 5G pretplata

  Kategorije: Trendovi

• 5G će pokrivati 65 posto svjetske populacije do kraja 2025. godine i preuzet će 45 posto globalnog mobilnog podatkovnog prometa • Kako se korištenje videa bude povećavalo i nove usluge postajale dostupne, korisnici pametnih telefona globalno će 2025. godine prosječno konzumirati 24GB mjesečno u usporedbi sa sadašnjih 7,2GB • Procjenjuje se da će do kraja 2025. godine ukupan broj mobilnih IoT veza biti pet milijardi, u usporedbi s 1,3 milijarde do kraja 2019. godine

Ericsson (NASDAQ: ERIC) očekuje da će globalni broj 5G pretplata1 u sljedećih šest godina premašiti 2,6 milijardi uslijed kontinuiranog zamaha i brzog razvoja 5G ekosustava. Ova je prognoza uključena u Ericsson Mobility Report iz studenog 2019., uz ostale prognoze za razdoblje do kraja 2025. godine te uvide pružatelja komunikacijskih usluga.

Predviđa se da će se prosječni mjesečni podatkovni promet po pametnom telefonu povećati sa sadašnjih 7,2GB na 24GB do kraja 2025. godine, djelomično zbog novih ponašanja korisnika poput streaminga virtualne stvarnosti (VS). Sa 7,2GB mjesečno može se uživo preko Interneta pratiti 21 minuta HD videa (1280X720) dnevno, dok bi se s 24GB svaki dan moglo uživo pratiti 30 minuta HD videa uz dodatnih šest minuta VS-a.

Ovaj izvještaj također pretpostavlja da će 5G pokrivati do 65 posto globalnog stanovništva do kraja 2025. godine te da će preuzeti 45 posto globalnog mobilnog podatkovnog prometa.

2019. je godina u kojoj su vodeći pružatelji komunikacijskih usluga u Aziji, Australiji, Europi, na Srednjem istoku te u Sjevernoj Americi uveli svoje 5G mreže. Južna Koreja je već doživjela veliki porast 5G od pokretanja u travnju 2019. Do kraja rujna 2019. zabilježeno je ukupno preko tri milijuna pretplata kod pružatelja usluga u toj zemlji.

Pokretanje 5G u Kini potkraj listopada je također utjecalo na korekciju u predviđanjima 5G pretplata do kraja 2019. s 10 milijuna na 13 milijuna.

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i čelni čovjek jedinice Mreže u Ericssonu, kaže: “Ohrabrujuće je da 5G sada ima veliku podršku od gotovo svih proizvođača uređaja. 2020. godine 5G-kompatibilni uređaji će doći na široko tržište, što će ubrzati usvajanje 5G. Pitanje više nije možemo li, nego koliko brzo možemo pretvoriti slučajeve upotrebe u aplikacije koje su relevantne za korisnike i poslovne subjekte. Dok 4G ostaje snažna podrška povezivosti u mnogim dijelovima svijeta, modernizacija mreža je također ključna za ovu tehnološku promjenu kroz koju prolazimo.”

S obzirom na trenutni zamah, očekuje se da će prelazak na 5G biti znatno brži nego što je to bio slučaj s LTE. Najbrži prelazak se očekuje u Sjevernoj Americi s prognozom od 74 posto 5G pretplata u toj regiji do kraja 2025. Očekuje se da će Sjeveroistočna Azija slijediti s 56 posto, a Europa s 55 posto.

Druge prognoze su: ukupan broj mobilnih IoT veza iznosit će 5 milijardi do kraja 2025. godine te 1,3 milijarde do kraja 2019. godine – što je složena godišnja stopa rasta od 25 posto. Predviđa se da će NB-IoT i Cat-M tehnologije činiti 52 posto ovih mobilnih IoT veza 2025. godine

Porast prometa u odnosu na prethodnu godinu za treći kvartal 2019. ostao je visoko na 68 posto, uzrokovan rastućim brojem pretplata pametnih telefona u Indiji, povećanim mjesečnim podatkovnim prometom po pametnom telefonu u Kini, boljim performansama uređaja, porastom sadržaja s velikom količinom podataka te pristupačnijim troškovima podatkovnog prometa.

Korisnički uvidi u člancima u suradnji s operatorima

U članku napisanom u suradnji sa SK Telecomom, izvještaj daje detaljan pogled kako ovaj južnokorejski pružatelj usluga primjenjuje strategiju klastera u uvođenju 5G koja se temelji na davanju vrhunskog 5G mrežnog iskustva i inovativnih usluga korisnicima na odabranim geografskim lokacijama.

Drugi članak, u suradnji s MTN Group, analizira kako je fokus na korisničko iskustvo i lojalnost korisnika ovog pružatelja usluga sa sjedištem u Južnoj Africi rezultirao mjerljivim poboljšanjima u mreži i boljim poslovanjem u Ruandi i Gani.

Izvještaj također daje detaljan pregled tarifa pružatelja usluga, otkrivajući da je većina njih koji su pokrenuli 5G, svoje 5G pakete ponudila po 20 posto većoj cijeni od najbliže dostupne 4G ponude. Naposljetku, ovaj izvještaj donosi i članak koji opisuje kako IoT zadovoljava različite potrebe automobilskih i prometnih aplikacija.

Pročitajte Ericsson Mobility Report, studeni 2019. u cijelosti (eng.)

Ericsson je do sada potpisao više od 75 5G ugovora ili sporazuma s jedinstvenim pružateljima komunikacijskih usluga, od kojih su 23 mreže u radu.

1 5G pretplata se računa kao uređaj koji podržava New Radio (NR), po specifikaciji 3GPP Release 15, povezan na mrežu koja podržava 5G

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle


Povezano: Infografika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi  Na vrh stranice