Novosti


O rodnoj ravnopravnosti visokoobrazovanih žena na radnom mjestu

  Kategorije: Događanja

U Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER predstavljena je knjiga ‘Gender Equality in the Workplace: Macro and Micro Perspectives on the Status of Highy Educated Women’ autorica prof. dr. sc. Nine Pološki Vokić, prof. dr. sc. Alke Obadić i prof. dr. sc. Dubravke Sinčić Ćorić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Među kompanijama s dobrom praksom uključivosti žena opisana je praksa Ericssona Nikole Tesle i predsjednica kompanije Gordana Kovačević kao liderica.

Okrugli stolKnjiga je rezultat pomnog istraživanja statusa visokoobrazovanih žena kao posebne demografske skupine te njihovog utjecaja na poslovanje kompanija, ali i na prevladavanje rodnih razlika. Ova je skupina analizirana s makro i mikro razine kroz psihološku, sociološku i ekonomsku dimenziju.

Prezentirani su nalazi u različitim područjima spolne segregacije, kao i njene posljedice, odnosno barijere s kojima se žene susreću na radnom mjestu. Poticajno je da su, unatoč prisutnim problemima, visokoobrazovane žene u boljoj poziciji u odnosu na druge žene te da su kao osobe zadovoljnije. 

SudioniciŽelja autorica bila je i pokazati i promovirati primjere kako žene više uključivati. S tim su ciljem u knjizi predstavljene i kompanije s dobrom praksom uključivosti žena kao što su Ericsson Nikola Tesla - slučaj ravnopravnosti žena u ICT kompaniji, HT - slučaj o uključivanju žena u telekomunikacijskoj industriji i dr.  Predstavnici tih kompanija sudjelovali su na okruglom stolu “Karijere i uključivanje žena – prakse organizacija u Hrvatskoj” koji je pratio promociju. 

Marijana Đuzel, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima i organizacije Ericssona Nikole Tesle, pojasnila je stavove i praksu kompanije. Ravnopravnost spolova samo je jedan dio slagalice koji čini širu predanost tvrtke raznolikosti i uključivosti na poslu i u društvu. Osim što kompanija nudi jednake mogućnosti za sve, poput jednake plaće i roditeljskog dopusta za zaposlenice i zaposlenike, rodna ravnopravnost potiče se i kroz zalaganje za veću zastupljenost žena u kompaniji, ali i u njenom poslovodstvu. Najveća prepreka ostvarenju cilja od 30% žena u kompaniji je ta što u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljno žena u ICT industriji. Kompanija se ovim problemom bavi stalnim angažmanom u aktivnostima i inicijativama koje promiču raznolikost, kako u ICT industriji tako i u društvu općenito, poput Dana djevojaka u ICT-a, Ljetnog kampa za studente, Programa otvorenih vrata i dr.

Dodatni poticaj djevojkama i ženama da se ostvare u profesionalnoj karijeri je i predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević koja je svojim liderstvom i rezultatima inspiracija mnogima.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice