Novosti


Telia u Švedskoj pokrenula komercijalni 5G temeljen na Ericssonovim proizvodima

  Kategorije: Događanja Tehnološki noviteti Ugovori

  • Centar grada Stockholma prvi ima korist od 5G mreže, dok će veći dio Norrmalma, Östermalma i Vasastana njome biti pokriven do sredine lipnja
  • Predsjednik i CEO Ericssona, Börje Ekholm, kaže da će 5G transformirati švedski život, društvo i poslovanje na bolje 
  • Prve 5G usluge bit će poboljšane nakon aukcija spektra kasnije ove godine 
Švedski pružatelj komunikacijskih usluga Telia Company pokrenula je komercijalni 5G u Stockholmu temeljen na Ericssonovim (NASDAQ: ERIC) Radio Access Network (RAN) proizvodima i rješenjima.
Inicijalne usluge, na frekvencijskom pojasu 700Mhz, pokrivat će većinu središta Stockholma, uključujući okruge Norrmalm, Östermalm i Vasastan, već sredinom lipnja. 

Nakon aukcije relevantnog spektra koju će švedska vlada organizirati kasnije ove godine, Telia namjerava uključiti srednji i visoki frekvencijski pojas te nacionalnom 5G pokrivenošću dodatno poboljšati i nadopuniti svoje 5G komercijalne usluge u niskom frekvencijskom pojasu. Za ovo pokretanje usluga Telia koristi postojeći spektar 700MHz, pojačan LTE i NR agregacijom nositelja. 

S obzirom na prethodne uspješne suradnje vezane uz 5G u Švedskoj – uključujući omogućavanje prve 5G mreže u radu na Kraljevskom institutu za tehnologiju (KTH Royal Institute of Technology) i partnerstva s Volvom za upravljanje prvom švedskom industrijskom 5G mrežom – Telia je odabrala Ericsson kao svog 5G partnera za pokretanje prve mreže. 
 
Ranije ovog mjeseca, Telijina sestrinska kompanija u Norveškoj (Telia Norway) je također pokrenula svoje prve komercijalne 5G usluge, s Ericssonom kao svojim jedinim 5G RAN dobavljačem.

Proizvodi i rješenja iz Ericsson Radio System već omogućavaju 5G usluge koje nudi Telia Company u centru Stockholma i podržavaju njihove komercijalno dostupne 5G-spremne pametne telefone.

Telijinu 5G mrežu također pokreće stopostotno obnovljiva električna energija, potvrđena oznakom Dobar izbor za okoliš (eng.Good Environmental Choice) koju daje Švedsko udruženje za zaštitu okoliša.  
Anders Ygeman, švedski ministar energije i digitalnog razvoja, pridružio se rukovoditeljima Telie i Ericssona na događanju u Stockholmu povodom pokretanja ove mreže.

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i rukovoditelj za mreže, Ericsson; Allison Kirkby, CEO, Telia Company; Anders Ygeman, švedski ministar energije i digitalnog razvoja na, događanju povodom pokretanja Telijine 5G mreže u Stockholmu.Allison Kirkby, CEO Telia Company, izjavila je: “Naše mreže nikad nisu bile važnije za naše živote i preživljavanje nego što je to slučaj sada. Telijino pokretanje 5G postavlja temelje za sljedeću fazu digitalne transformacije u kojoj su inovacije, održivost i sigurnost tri ključna stupa i ponosni smo da ovo pokretanje radimo u partnerstvu s  Ericssonom. Uz širenje 5G u cijeloj Švedskoj, stvarat ćemo nova korisnička iskustva i ubrzanu inovaciju u područjima poput zdravstva, proizvodnje, transporta i zabave koja će zajedno ojačati i zaštititi sve koji žive i rade u Švedskoj kao i švedsku konkurentnost u svijetu.”

Börje Ekholm, Predsjednik i CEO Ericssona, je rekao: “Ovo je prava prekretnica za nas kao švedsku kompaniju jer u partnerstvu s Telia Company pretvaramo 5G u komercijalnu stvarnost za njihove korisnike u Stockholmu. Bilo da se radi o poboljšanom mobilnom širokopojasnom pristupu ili inovativnim novim poslovnim, društvenim ili industrijskim aplikacijama, 5G će promijeniti život i društvo na bolje u cijeloj Švedskoj. Veselimo se radu s našim strateškim partnerom Telia Company na pokretanju te promjene i osiguravanju komparativne prednosti koju će Švedska imati od digitalizacije.”

Ovim pokretanjem komercijalne mreže, Ericsson sada ima 37 5G mreža u radu u 22 države. Ericssonove mreže u radu dio su od ukupno 91 komercijalnog 5G sporazuma ili ugovora koje kompanija ima s pojedinim operatorima u cijelom svijetu, a njih 48 su javno objavljeni 5G ugovori.

Saznajte više o Ericsson 5G (eng.)
Saznajte više o Ericsson Radio System (eng.)

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice