Novosti


Ericsson ConsumerLab: 5G korisničko tržište vrijedno 31 bilijun USD do 2030.

  Kategorije: Trendovi

Do 2030. godine 5G bi kumulativno mogao generirati do 31 bilijun USD prihoda ICT industrije. Pružatelji komunikacijskih usluga na temelju 5G imaju mogućnost kumulativno zaraditi do 3,7 bilijuna USD prihoda do 2030. godine. Proširena stvarnost mogla bi potaknuti više od polovice potrošnje korisnika na imerzivne medije u istom razdoblju.

5G tržište namijenjeno korisnicima moglo bi kumulativno prihodovati 31 bilijun USD do 2030. godine na globalnoj razini, navodi se u novom izvješću „Harnessing the 5G Consumer Potential“ Ericsson ConsumerLaba. U izvješću se procjenjuje da bi pružatelji komunikacijskih usluga mogli kumulativno zaraditi 3,7 bilijuna USD toga iznosa, što je brojka koja bi se mogla dodatno povećati s pojavom novih digitalnih usluga.

U izvješću se također procjenjuje da bi, proaktivnim objedinjavanjem i promoviranjem 5G korisničkih slučajeva, pružatelji komunikacijskih usluga do 2030. mogli generirati do 131 milijardu USD prihoda samo od digitalnih usluga. Oko 40 posto tih projekcija prihoda pripisuje se potrošnji korisnika vezano uz poboljšane videozapise, proširenu stvarnost (PS), virtualnu stvarnost te igranje u oblaku preko 5G mreža. U izvješću se navodi da će PS vjerojatno potaknuti više od polovice potrošnje korisnika na imerzivne medije do 2030. - počevši od igranja te šireći se na druga područja poput kupovine, obrazovanja i udaljene suradnje.

Ključni nalazi također naglašavaju da je utjecaj pandemije COVID-19 na osobne financije i financijske prioritete mogao utjecati na spremnost potrošača da plate dodatno za 5G usluge. Početkom 2019. prosječni potrošač bio je spreman platiti 20 posto više za 5G. Kako se 2020. bliži kraju, ta je brojka pala na 10 posto. Međutim, svaki treći rani usvojitelj na globalnoj razini i dalje je spreman platiti 20 posto više za 5G. Tako visoka razina ranog usvajanja mogla bi pomoći u poticanju gospodarskog oporavka, navodi se u izvješću.

Također se predviđa da bi proaktivnim poticanjem usvajanja 5G od strane korisnika, pružatelji komunikacijskih usluga mogli dobiti 34 posto veći prosječni prihod po korisniku od 5G do 2030. godine. To bi moglo povećati prihode od korisnika po složenoj godišnjoj stopi rasta od 2,7 posto u usporedbi s niskim rastom prihoda od svega 0,03 posto pasivnim pristupom tijekom desetljeća.

Jasmeet Singh Sethi, čelnik Consumerlaba, Ericsson Research, kaže: "Ovo je prvi put da je Ericsson predstavio prognozu prihoda za 5G korisničko tržište koje ostaje temeljna djelatnost pružatelja komunikacijskih usluga. Kroz naše istraživanje istaknuli smo ulogu razvoja korisničkih slučajeva, inovacija u tarifama, kvalitete pokrivenosti 5G mrežom i partnerstva u ekosustavu kako bismo ostvarili pravi potencijal ovog tržišta. Jasno je da će 5G potaknuti ogromne mogućnosti za pružatelje komunikacijskih usluga u poslovanju s korisnicima tijekom desetljeća. Budući da je ovo putovanje već u tijeku, oni pružatelji komunikacijskih usluga koji brzo i proaktivno razvijaju svoju ponudu vjerojatnije će ostvariti bolje rezultate."

U izvješću se naglašava uloga tehnologija koje omogućuju razvoj, kao što su edge computing i odsječci mreže, a koje će pružateljima usluga pomoći da osiguraju 5G prihode. Mogli bi ih ostvariti od osnovnih digitalnih usluga kao što su igranje u oblaku i aplikacije PS ili srodnih digitalnih usluga, kao što su povezivost u automobilu i povezane sigurnosne značajke.

U svibnju 2019. godine Ericsson ConsumerLab objavio je izvješće u kojem se mjeri interes korisnika u više od 30 korisničkih slučajeva i njihova spremnost da ih plate. Novo izvješće o korisničkom potencijalu 5G temelji se na tim spoznajama kroz predviđanja poslovnog potencijala, kako za pružatelje usluga tako i za veći IKT ekosustav.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle


Povezano


   Infografika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice