Novosti


5G može donijeti 210 milijardi eura koristi cijeloj Europi

  Kategorije: Trendovi

Pametne tvornice, poljoprivreda te prigradska i ruralna područja imat će najveći utjecaj na BDP. Za manje od 20 milijardi eura javnog ulaganja može se dobiti više od 50 milijardi eura dodatne koristi od 5G.

Qualcomm Technologies, Inc. i Ericsson, u suradnji s Analysys Mason, otkrili su kako bi potencijalna ekonomska vrijednost pune primjene 5G kao “otvorene inovacijske platforme” mogla dati 210 milijardi eura koristi Europi. Istraživanje, 5G revizija akcijskog plana za Europu, koje su proveli Analysys Mason u suradnji s Qualcomm Technologies i Ericssonom, daje analizu troškova i koristi po državama i tržišnim segmentima te preporuke za ciljane javne investicije i promjene politika kako bi se potaknulo dobivanje najveće vrijednosti.

Izvještaj otkriva da je Njemačkoj predviđena najveća ukupna neto korist (korist minus trošak) od 38,5 milijardi eura, uz investiciju od 6 milijardi eura, što daje omjer koristi i troška od 7,5. Za Švicarsku se predviđa najveći omjer koristi i troškova od 14,7 s otprilike 10 milijardi eura neto dobiti na investiciju od samo 700 milijuna eura. Analizom primijenjenom u izvještaju je obuhvaćena i Hrvatska pa je tako npr. za klaster Pametno ruralno, koji obuhvaća dva korisnička slučaja, poljoprivredu i fiksni bežični pristup, procijenjen omjer troška i koristi od 4,3 na temelju projekcije troškova od 142 milijuna eura koji daju korist od 605 milijuna eura.

“5G može dati ekonomski stimulans koji je potreban Europi,” rekao je Wassim Chourbaji, viši potpredsjednik odgovoran za poslove s vladom (eng. Senior Vice President Government Affairs), u Qualcomm Communications SARL. “5G povezanost ide mnogo dalje od pametnih telefona i ima potencijal transformirati cijele industrije na makro razini. Qualcomm je posvećen suradnji s poslovnim sektorom, organizacijama i vladama u cijeloj Europi kako bi se iskoristile potencijalne prilike za rast i inovacije koje ova tehnologija predstavlja.”

Na razini korisničkih slučajeva, najveće ekonomske koristi u pogledu europskog BDP-a su od korisničkih slučajeva povezanih s pametnim tvornicama, poljoprivredom i fiksnim bežičnim pristupom (u prigradskim i ruralnim područjima), te daju neto dobit od 58 milijardi eura, 37 milijardi eura te 18 milijardi eura za pojedinačne spomenute korisničke slučajeve.

Gabriel Solomon, odgovoran za odnose s vladom i industrijom u Ericssonovoj organizacijskoj jedinici Europa i Južna Amerika komentirao je: “Kao otvorena inovacijska platforma, 5G daje kritičnu infrastrukturu koja je potrebna kako bi pomogla Europi da postigne održiv i uključiv ekonomski oporavak, otporan na izazove. Dok EU postavlja svoju ambiciju za Digitalnu dekadu i implementira Zeleni plan, trebala bi osigurati vodeću ulogu 5G u pokretanju digitalne transformacije i dekarbonizaciji svoje ekonomije. Ericsson je tehnološki lider u 5G i posvećen je dovođenju sljedeće generacije povezanosti u svaki dio društva.”

Istraživanje organizira tržišne segmente u klastere unutar četiri ključna područja: Pametna proizvodnja i logistika, Pametno ruralno, Pametno urbano i Pametne javne usluge. Klasteri Pametna proizvodnja i Pametno ruralno imaju najveću neto dobit od 70, odnosno 55 milijardi eura, premda su njihovi omjeri troškova i dobiti manji od onih za klastere Pametno urbano i Pametne javne usluge. Također identificira ključna područja koja zahtijevaju djelomično ili potpuno javno financiranje kako bi se ostvarile koristi. Ona uključuju zdravstvo i bolnice, javne zgrade, obrazovanje, turizam, poljoprivredu i urbana žarišna mjesta uključujući javni prijevoz. Ustanovljeno je da se može dobiti više od 50 milijardi eura koristi za manje od 20 milijardi eura javnih sredstava.

Uz ekonomsku korist koju pokreću investicije, istraživanje također daje pregled mnogih ključnih koristi od 5G povezanosti za okoliš i društvo. Sigurnost radnika, radna snaga s unaprijeđenim vještinama, smanjene emisije ugljičnih plinova i potrošnja energije, proizvodnja koja troši manje resursa, društvena uključenost i jednaka sigurnost uvoza/izvoza naglašeni su kao dodatne koristi.

“Jasno je da će 5G postati jedan od glavnih tehnoloških temelja na kojima će biti izgrađene naše ekonomije i društva,” nadovezao se Chourbaji. “Koristi i povrat investicija su sada očiti te moramo odgovoriti na izazove i prilike pred nama na odgovarajući način. Samo zajedničkim radom kroz stratešku suradnju i konzultacije u potpunosti ćemo realizirati ove koristi.” 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle


Povezano


   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi  Na vrh stranice