Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson za četvrto tromjesečje godine i cijelu 2020. godinu

  Kategorije: Poslovni rezultati

Korporacija Ericsson objavila je danas poslovne rezultate za četvrto tromjesečje i cijelu 2020. godinu

Financijski naglasci za četvrto tromjesečje 2020. godine

  • Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je 13% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uglavnom zahvaljujući prodaji u sjeveroistočnoj Aziji, Europi i Sjevernoj Americi. Ostvarena prodaja iznosila je 6,91 milijardu eura (četvrto tromjesečje 2019.: 6,59 milijardi eura).
  • Bruto marža bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 40,6% (37,1%) s poboljšanjem marže u svim segmentima. Ostvarena bruto marža poboljšala se na 40,6% (36,8%).
  • Operativna dobit, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšana je na 1,09 milijardi eura (15,8% operativna marža) sa 645 milijuna eura (9,7% operativna marže) prije svega zahvaljujući segmentu Mreže. Ostvarena operativna dobit iznosila je 1,09 milijardi eura (605,3 milijuna eura).
  • Prodaja u segmentu Mreže porasla je 20% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prilagođena za usporedne stavke i tečaj. Operativna marža bez troškova restrukturiranja iznosila je 21,5% (14,5%).
  • Ostvarena neto dobit iznosila je 714,5 milijuna eura (446,5 milijuna eura).   
  • Slobodni novčani tok, prije preuzimanja i spajanja, iznosio je 1,27 milijardi eura (-188,5 milijuna eura). Četvrto tromjesečje 2019. uključivalo je plaćanje 1,1 milijarde eura povezane s rješavanjem istraga od strane američkog SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission) i DOJ-a (U.S. Department of Justice). Neto novčana pozicija na dan 31. prosinca 2020. iznosila je 4,16 milijardi eura (3,42 milijarde eura).

Financijski naglasci za cijelu 2020. godinu

  • Ukupna prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je 5% u odnosu na prethodnu godinu, a prodaja u segmentu Mreže za 10%.  Ostvarena prodaja porasla je 2% na 23,06 milijardi eura.
  • Bruto marža bez troškova restrukturiranja iznosila je na 40,6% (37,5%) s poboljšanjem marže u svim segmentima.
  • Ostvarena operativna dobit poboljšana je na 2,76 milijardi eura (1,05 milijardi eura).
  • Ostvarena neto dobit iznosila je 1,75 milijardi eura (178,6 milijuna eura).   
  • Slobodni novčani tok, prije preuzimanja i spajanja, iznosio je 2,21 milijardu eura (754,1 milijun eura). U 2019. godini plaćeno je 1,1 milijardu eura povezano s rješavanjem istraga od strane američkog SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission) i DOJ-a (U.S. Department of Justice).
  • Upravni odbor predložit će Glavnoj skupštini društva dividendu za 2020. godinu od 0,19 eura (0,14) po dionici.

 

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

Dok se krećemo kroz pandemiju, zdravlje i dobrobit naših kolega, kupaca i partnera naš je prvi prioritet. Unatoč izazovima, naši su ljudi nastavili isporučivati našim kupcima uz vrlo ograničene smetnje. Naša ulaganja u istraživanje i razvoj i dalje pridonose tehnološkom vodstvu i troškovnoj učinkovitosti što je dovelo do povećanog tržišnog udjela i poboljšanih financijskih performansi. Danas smo lider u 5G sa 127 komercijalnih ugovora i 79 mreža u radu širom svijeta. Organska prodaja1 rasla je za 5% tijekom cijele godine. Operativna marža2 od 12,5% (5,0%) premašila je naš cilj za 2020. godinu te smo dvije godine ranije dosegli cilj grupe za 2022. godinu.

Prodaja mreža organski1 je porasla za 20%, uz bruto maržu2 od 43,5% (41,1%) za četvrto tromjesečje. To odražava kontinuiranu visoku razinu aktivnosti u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji, kao i u Europi gdje smo dodatno povećali tržišni udio. Mreže su donijele operativnu maržu2 od 19% za cijelu 2020. godinu – što je znatno iznad cilja od 15% -17%. Ulaganje u istraživanje i razvoj temeljno je za našu strategiju. Od 2017. povećali smo ulaganja u istraživanje i razvoj za 992,3 milijuna eura i isporučili 1,59 milijardi eura poboljšane operativne dobiti. Naš rast tijekom 2020. godine baziran je na snažnom i konkurentnom 5G portfelju.

Bruto marža2 digitalnih usluga u četvrtom tromjesečju narasla je na 41,0% (38,1%). Od 2017. do 2020. godine bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja i stavke koje utječu na usporedivost, porasla je s 29% na 42%, kao rezultat racionalizacije portfelja proizvoda, manje kritičnih ugovora, rastućeg udjela prodaje softvera i nižih troškova pružanja usluga. Nastavljamo naš plan preokreta i operativna dobit2 od 49,6 milijuna eura u četvrtom tromjesečju najbolji je tromjesečni rezultat do sada. Cloud-native 5G portfelj ima visok omjer dobivenih ugovora. Značajan broj novih ugovora s kupcima počet će stvarati prihode tijekom sljedećih 12-18 mjeseci. Selektivnim ulaganjima u istraživanje i razvoj s ciljem ubrzavanja rasta našeg portfelja želimo iskoristiti nove prilike.

Usluge upravljanja su u četvrtom tromjesečju ostvarile bruto maržu2 od 17,7% (15,4%). Prodaja je u SAD u pala tijekom 2020. godine zbog konsolidacije operatora. Operativna marža za cijelu 2020. godinu2 bila je 8,1% - što je iznad cilja od 5% -8%. Očekujemo dodatno poboljšanje marže s povećanjem prodaje našeg Operations Engine modela kojeg karakteriziraju usluge visoke dodane vrijednosti, temeljene na našim ulaganjima (R&D) u umjetnu inteligenciju i automatizaciju. Svjedočimo sve boljem odgovoru kupaca na naš novi portfelj.

Prodaja u području Poslovanje u nastajanju i drugo raste u ponudi za poslovne sustave poput IoT platformi, osnažena kupnjom Cradlepointa. Bruto marža2 poboljšana je na 33,8% (15,1%) potaknuta operativnom polugom od rasta i nižih troškova kao rezultat napuštanja Edge Gravity poslovanja. Cradlepoint donosi nove prihode davateljima mobilnih usluga i jača našu poziciju na 5G tržištu za poduzeća, uz postojeći portfelj namjenskih mreža i IoT-a. Temeljni posao u Cradlepointu razvija se prema planu. Međutim, na prijavljenu prodaju i troškove Cradlepointa utječe alokacija kupoprodajne cijene, a tijekom 2021. godine očekuje se negativan utjecaj na našu operativnu maržu od približno -1 postotni poen zbog amortizacije nematerijalnih ulaganja i povećanih troškova za širenje na tržištu.

Slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja iznosio je 2,21 milijardu eura (754,1 milijun eura) u cijeloj 2020. godini. Upravni odbor predložit će Glavnoj skupštini društva dividendu za 2020. godinu od 0,19 eura (0,14) po dionici, naglašavajući povjerenje u Ericssonovo poslovno i financijsko stanje. U tom kontekstu vrijedi napomenuti da smo u ranoj fazi pandemije odlučili da se nećemo prijaviti za bilo kakvu vladinu potporu povezanu s pandemijom.

Prihodi od licenciranja patenata za cijelu godinu iznosili su 992,3 milijuna eura. Kako smo priopćili u prosincu, približavamo se važnim obnovama ugovora, koje bi mogle negativno utjecati na zaradu u 2021. i 2022. godini. Uvjereni smo u dugoročnu vrijednost našeg portfelja patenata, uključujući snažnu poziciju u 5G. Nastojat ćemo maksimizirati neto sadašnju vrijednost ovog portfelja, utemeljenog tijekom mnogih godina ulaganja u istraživanje i razvoj. Okvir standardizacije prava intelektualnog vlasništva, zasnovan na FRAND uvjetima, podupire interoperabilnost globalnih bežičnih komunikacija s više od 8 milijardi mobilnih pretplata.

Pandemija je ubrzala digitalizaciju društava, uključujući rad na daljinu, u mjesecima, ako ne i godinama. Fleksibilna digitalna infrastruktura je presudna. Postoji više znakova da zemlje i poduzeća 5G vide kao ključnu pristupnu tehnologiju, sa sve većom brzinom uvođenja u Australiji, na Bliskom istoku, u sjeveroistočnoj Aziji i SAD-u. Pandemija je razotkrila digitalnu podjelu, a brza primjena 5G efikasan je način da se ona premosti.

Odluka švedskog telekomunikacijskog regulatora da isključi kineske dobavljače iz 5G mreža može dovesti do izloženosti našeg poslovanja u Kini. Naše poslovanje na 180 tržišta danas je izgrađeno na slobodnoj trgovini i otvorenim, konkurentnim tržištima. To je također osiguralo razvoj jedinstvenog globalnog standarda za mobilnu komunikaciju. Presudno je da odgovori na geopolitičku situaciju zaštite izvanrednu vrijednost povezanu s tim operativnim standardima za 5G i budućnost.

Tijekom 2020. godine dodatno smo ojačali našu snažnu predanost etici i poštivanju zakona. Povećali smo ulaganje u ovo područje zapošljavanjem dodatnih namjenskih resursa i primjenom novih ili revidiranih procesa i kontrola. Kao vitalni kamen temeljac usredotočili smo se na uspostavljanje trajne etičke kulture koja se temelji na individualnoj odgovornosti za odgovorno poslovanje. Stalno neovisno praćenje daje vrijedne doprinose postizanju naše ambicije.

Osnove dugoročnog poslovanja ostaju snažne i nastavit ćemo ulagati u daljnje jačanje portfelja i rast globalne prisutnosti. Iako tijekom 2021. godine očekujemo privremeni negativni učinak od obnavljanja prava intelektualnog vlasništva, Cradlepointa i ulaganja s ciljem jačanja našeg dugoročnog poslovanja, i dalje smo u potpunosti predani cilju za 2022. godinu kao prekretnici prema dugoročnom EBITA3 cilju od 15% -18%.

Želim iskoristiti ovu priliku za pohvalu svim mojim kolegama koji su preokrenuli posao, uključujući izvršavanje obveza prema kupcima tijekom jačanja pandemije. Ponosan sam što sam dio ovog tima!

Ostanite zdravi i dobro.

Börje Ekholm


1Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj

2Isključujući troškove restrukturiranja

3Isključujući troškove restrukturiranja i amortizaciju nematerijalne imovine

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice