Novosti


Ericsson Nikola Tesla Grupa lider u izvještavanju o klimi

  Kategorije: Priznanja

Recentno istraživanje na temu izvještavanja velikih hrvatskih poduzeća o negativnim utjecajima na klimu pokazalo je kako još uvijek nije dovoljno osviještena važnost prepoznavanja, uklanjanja pa potom i izvještavanja o rizicima negativnih učinaka na klimu. Iako rezultati istraživanja nisu ohrabrujući i nadamo se da će u skoroj budućnosti biti bolji, ponosni smo što je istraživanje pokazalo kako je Ericsson Nikola Tesla Grupa jedino veliko poduzeće u Hrvatskoj koje sveobuhvatno razmatra rizike negativnih učinaka na klimu koji proizlaze iz njegovih djelatnosti te je apsolutni lider u izvještavanju o rizicima negativnih učinaka na klimu.

Ericsson Nikola Tesla GrupaIstraživanje je obuhvatilo 68 velikih poduzeća u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja pokazuju da tek malobrojna velika poduzeća u Hrvatskoj izvještavaju o rizicima negativnih učinaka na klimu koji proizlaze iz njihovih poslovnih djelatnosti.

Detaljnom analizom je utvrđeno  kako samo 18 %, odnosno 12 poduzeća iz istraživanog uzorka, izvještava o negativnim utjecajima na klimu, dok čak 82 %, odnosno 56 poduzeća koja su bila obuhvaćena istraživanjem, to ne čini. 

Izvještavanje velikih poduzeća u Hrvatskoj o rizicima negativnih učinaka na klimu (2019.)

Grafikon 1: Izvještavanje velikih poduzeća u Hrvatskoj o rizicima negativnih učinaka na klimu (2019.)

Nadalje, svih 12 velikih poduzeća u Hrvatskoj koja izvještavaju o rizicima negativnih učinaka na klimu koji proizlaze iz njihovih djelatnosti, kao glavni rizik negativnih učinaka na klimu navode emisije (stakleničkih, CO2, štetnih) plinova u atmosferu.

Zaključci koje proizlaze iz istraživanja pokazuju da u RH još uvijek prevladava izrazito niska razina svijesti o rizicima negativnih učinaka na klimu koji proizlaze iz djelatnosti poduzeća. Nadalje, u slučajevima prepoznavanja vlastite uloge i odgovornosti, fokus prvog koraka se općenito usmjerava na emisije stakleničkih plinova u atmosferu kao glavnog rizika negativnih učinaka na klimu i ne postoji razvijena svijest o drugim ili ukupnim rizicima negativnih učinaka poduzeća na klimu.

„Klimatske promjene brzo napreduju u svim dijelovima našeg planeta. Stoga je svijetu danas, više neko ikad, potrebno ubrzano i odlučno djelovanje u svrhu smanjenja emisija stakleničkih plinova i stvaranja niskougljičnog gospodarstva otpornog na klimatske promjene“ napisao je autor istraživanja Matija Hlebar, predsjednik Udruge za održivi razvoj Hrvatske te poručio kako je od iznimne važnosti da se velika, ali i sva druga poduzeća u Hrvatskoj sveobuhvatno informiraju, obrazuju i osvijeste o rizicima negativnih učinaka na klimu koji proizlaze iz njihovih djelatnosti. I potom, čim prije poduzmu konkretne korake prema zajedničkom europskom cilju očuvanja povoljne klime za život na planetu Zemlji i za buduće generacije.

Detaljnije...

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice