Novosti


Ericsson Mobility Report: Više od pola milijarde 5G pretplata do kraja 2021. godine

  Kategorije: Trendovi

• 5G na putu da postane najbrže usvojena mobilna generacija u povijesti uz rast pretplata brzinom od oko milijun dnevno • Kina, Sjeverna Amerika i Vijeće za suradnju arapskih zemalja Zaljeva (Gulf Cooperation Council – GCC) vode po broju korisnika, dok Europa polako kreće u rast • Broj 5G pretplata s 5G uređajem porastao je za 70 milijuna tijekom prvog kvartala 2021., a predviđa se da će doseći 580 milijuna do kraja 2021.

Ericsson Mobility Report June 2021

Ericsson (NASDAQ: ERIC) predviđa da će broj 5G pretplata premašiti 580 milijuna do kraja 2021. godine, uz oko milijun novih 5G pretplata svaki dan.

Rezultati dvadesetog izdanja Ericsson Mobility Reporta podupiru očekivanje da će 5G postati najbrže usvojena mobilna generacija. Do kraja 2026. predviđa se oko 3,5 milijardi 5G pretplata uz 60 posto stanovništva pokriveno s 5G.

Međutim, tempo usvajanja uvelike varira. Tako Europa iako polako započinje s rastom, u brzini uvođenja 5G još uvijek daleko zaostaje za tržištima Kine, SAD-a, Koreje, Japana i GCC-a.

Očekuje se da će 5G premašiti milijardu pretplata dvije godine prije nego li se to dogodilo s 4G LTE. Ključni faktori za to su ranija predanost Kine 5G-u te ranija dostupnost i sve veća pristupačnost komercijalnih 5G uređaja. Već je najavljeno ili komercijalno predstavljeno više od 300 modela 5G pametnih telefona.

Komercijalni zamah 5G očekuje se i u narednim godinama, potaknut pojačanom ulogom povezivanja kao ključne komponente gospodarskog oporavka nakon COVID-a 19.

Do 2026. godine najveći broj 5G pretplata očekuje se u sjeveroistočnoj Aziji, oko 1,4 milijarde, a na sjevernoameričkom i tržištima GCC-a očekuje se najveća penetracija 5G.

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i čelni čovjek Mreža, Ericsson, kaže: „Dvadeseto izdanje Ericsson Mobility Reporta pokazuje da smo u sljedećoj fazi 5G-a, uz ubrzano uvođenje i širenje pokrivenosti na pionirskim tržištima poput Kine, SAD-a i Južne Koreje. Sada je vrijeme za napredne korisničke slučajeve, za ostvarenje punog potencijala 5G-a. Tvrtke i društva također se pripremaju za postpandemijski svijet, u kojem 5G digitalizacija igra presudnu ulogu. "

Pametni telefoni i video pokreću mobilni podatkovni promet

Podatkovni promet nastavlja rasti iz godine u godinu. Jedan eksabajt (EB) obuhvaća 1 milijardu gigabajta (GB). Globalni mobilni podatkovni promet - isključujući promet generiran fiksnim bežičnim pristupom (Fixed Wireless Access - FWA) na kraju 2020. godine premašio je 49 EB mjesečno, a predviđa se da će rasti gotovo 5 puta i doseći 237 EB mjesečno 2026. godine. Pametni telefoni, koji su trenutačno zaslužni za 95 posto ovog prometa, također koriste više podataka nego ikad. Globalno, prosječni podatkovni promet po pametnom telefonu sada premašuje 10 GB mjesečno, a predviđa se da će do kraja 2026. godine doseći 35 GB mjesečno.

Pružatelji 5G komunikacijskih usluga prednjače u usvajanju fiksnog bežičnog pristupa

Pandemija COVID-19 ubrzava digitalizaciju te povećava važnost i potrebu za pouzdanom brzom širokopojasnom mobilnom vezom. Prema najnovijem izvještaju, gotovo devet od deset pružatelja komunikacijskih usluga (Communications Service Provider - CSP) koji su lansirali 5G također imaju ponudu FWA (4G i/ili 5G), čak i na tržištima s velikom penetracijom optike. To je potrebno kao odgovor na sve veći FWA promet, za koji izvještaj predviđa rast od sedam puta te dosizanje 64 EB u 2026. godini.

Masovni IoT raste

Masovne veze IoT tehnologije (NB-IoT i Cat-M) povećat će se za gotovo 80 posto tijekom 2021. te doseći gotovo 330 milijuna veza. 2026. predviđa se da će ove tehnologije obuhvaćati 46 posto svih mobilnih IoT veza.

Detaljniji pregled: Vijeće za suradnju arapskih zemalja Zaljeva

Izvještaj sadrži impresivnu statistiku s tržišta GCC-a na kojima vladine digitalne inicijative ubrzavaju tehnološke inovacije, kao i očekivano prihvaćanje 5G. U 2019. godini tržišta GCC-a bila su među prvima na svijetu koja su pokrenula komercijalne 5G usluge. Do 2026. predviđa se 62 milijuna 5G pretplata, što predstavlja drugi najveći proboj na 5G tržište na globalnoj razini.

Ovo izdanje Ericsson Mobility Reporta uključuje četiri članka:

  • T-Mobile provodi strategiju više frekvencijskih pojaseva
  • Tvrtke grade 5G na temelju bežičnog WAN-a
  • Umjetna inteligencija: poboljšanje korisničkog iskustva u složenom 5G svijetu
  • Planiranje pokrivenosti 5G u zgradi: od osnovnih pravila do statistike i umjetne inteligencije

Dodatno

Infografike

Ericsson Mobility Report, June 2021 (eng.)

Ericsson Mobility Report site
Ericsson’s publicly announced 5G contracts
Ericsson 5G
Ericsson Fixed Wireless Access (FWA)
Discover 5G benefits through our 5G use cases - Ericsson
Ericsson Wireless RAN: Cradlepoint

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice