Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u drugom tromjesečju 2021. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Korporacija Ericsson objavila je poslovne rezultate za drugo tromjesečje 2021. godine.

Financijski naglasci za drugo tromjesečje 2021. godine

  • Organska prodaja Grupe porasla je 8% u odnosu na drugo tromjesečje prethodne godine, unatoč manjoj prodaji u kontinentalnoj Kini od -247,3 milijuna eura kao i nižim prihodima od licenciranih prava intelektualnog vlasništva od -49,5 milijuna eura. Ostvarena prodaja iznosila je 5,43 milijardi eura (drugo tromjesečje 2020.: 5,5 milijardi eura).
  • Bruto marža bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 43,4% (38,2%) vođena uglavnom operativnom polugom u području Mreže. Drugo tromjesečje 2020. bilo je pod negativnim utjecajem otpisa zaliha i inicijalnog uvođenja 5G u kontinentalnoj Kini.
  • Dobit prije kamata i poreza (EBIT) bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 573,6 milijuna eura (10,6%) sa 445,1 milijun eura (8,2%) potaknuta rezultatima u području Mreže. Ostvareni EBIT iznosio je 573,6 milijuna eura (385,7 milijuna eura).
  • Organska prodaja u području Mreže porasla je 11% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine potaknuta rastom tržišnog udjela. Prodaja u kontinentalnoj Kini bila je -197,8 milijuna eura niža u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. EBIT marža u području Mreže, bez troškova restrukturiranja, iznosila je 21,7% (13,2%).
  • Organska prodaja digitalnih usluga stabilna je u odnosu na drugo tromjesečje prethodne godine unatoč padu prodaje u kontinentalnoj Kini od -49,5 milijuna eura.  Prikazani EBIT (gubitak) iznosio je -158,2 milijuna eura (-69,2 milijuna eura), na što je utjecalo -29,7 milijuna eura otpisa vezano za predkomercijalna ulaganja u proizvode za kinesko tržište.
  • Ostvarena neto dobit iznosila je 385,7 milijuna eura (257,1 milijun eura).  
  • Slobodni novčani tok, prije preuzimanja i spajanja, iznosio je 405,5 milijuna eura (316,5  milijuna eura), zbog viših uplata od prava intelektualnog vlasništva. Neto novčana pozicija na dan 30. lipnja 2021. iznosila je 4,3 milijarde eura (3,7 milijardi eura).
  • Očekivanja vezana za rast tržišta radijskih pristupnih mreža u 2021.  povećana su na 10% u usporedbi s prethodnim rastom od 3%.  Izvor: Dell’Oro.

 

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

Nastavili smo se sa snažnim poslovanjem, uz organski rast prodaje [1] od 8% u ovom tromjesečju. To smo ostvarili usprkos padu prodaje od -247,3 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine u kontinentalnoj Kini. Mreže su nastavile povećavati tržišni udio uz neke značajne uspjehe. Bruto marža grupe [2] povećana je na 43,4% (38,2%). U dobrom smo položaju da iskoristimo kontinuitet na tržištu s našim konkurentnim portfeljem 5G proizvoda i strukturom troškova. Međutim, razborito je prognozirati značajno niži tržišni udio u mrežama i digitalnim uslugama u kontinentalnoj Kini jer bi ranija odluka o isključivanju kineskih dobavljača iz švedskih 5G mreža mogla utjecati na tržišni udio.

EricssonProdaja mreža [1] organski je porasla za 11%, usprkos manjim količinama zbog odgođenog uvođenja 5G-a u kontinentalnoj Kini. Ovaj rast odražava kontinuiranu visoku razinu aktivnosti na većini tržišta. Tržište sjeveroistočne Azije izvan kontinentalne Kine zabilježilo je snažan rast u 5G području. Bruto marža [2] poboljšana je na 47,9% (40,5%). Proaktivnim i kontinuiranim mjerama usmjerenim na otpornost lanca opskrbe ubrzali smo proizvodnju kako bismo udovoljili potražnji kupaca i dobro smo se pripremili za sve izazove u budućnosti. Naše povećane investicije u istraživanje i razvoj ubrzale su razvoj proizvoda. Dodatno smo ojačali svoj Cloud RAN portfelj s 5G srednjim opsegom i masivnom MIMO podrškom za poboljšane mrežne performanse. Cloud RAN će pružateljima usluga omogućiti jednostavniji razvoj mreža prema cloud-native tehnologijama i otvorenim mrežnim arhitekturama, udovoljavajući zahtjevima za većom fleksibilnošću implementacije. Nastavljamo uspjehe u 5G području u Sjevernoj Americi. Potpisali smo još jedan petogodišnji ugovor, koji iznosi 8,3 milijardi USD (7,02 milijarde eura) s vodećim kupcem. Ovo je najveći pojedinačni posao u povijesti Ericssona.

U digitalnim uslugama nastavljamo ostvarivati odlične rezultate u 5G jezgrenoj mreži i povećavamo ulaganja u istraživanje i razvoj u cloud native 5G portfelju. Organska prodaja bila je stabilna u tromjesečju. Međutim, isključujući smanjenu prodaju u kontinentalnoj Kini, prodaja [1] je porasla za 5%. Bruto marža [2] smanjena je na 37,9% (43,6%) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog otpisa -29,7 milijuna eura vezano za predkomercijalna ulaganja u proizvode za kinesko tržište. Materijalni gubitak tržišnog udjela u kontinentalnoj Kini, koji je donio 5,4% prodaje digitalnih usluga u 2020. godini, mogao bi prouzročiti kašnjenje u postizanju cilja za EBIT maržu za 2022. godinu. Znatno smanjeni volumen doveo bi do ograničenog gubitka u 2022. u digitalnim uslugama. Poboljšanja se očekuju pri kraju 2022. godine jer očekujemo postupno povećanje prihoda u jezgrenoj mreži. Na temelju našeg snažnog portfelja, očekujemo da ćemo premašiti naš izvorni cilj za EBIT maržu od 4-7% jer će prodaja na drugim tržištima s vremenom nadoknaditi smanjenje u kontinentalnoj Kini. Bilježimo veliku potražnju za našom ponudom u području OSS-a, BSS-a i 5G jezgrene mreže, što nas dobro pozicionira za dugoročnu profitabilnost.

Novi ugovor o intelektualnom vlasništvu sa Samsungom potvrđuje značajnu vrijednost našeg portfelja patenata i na temelju tog sporazuma u dobrom smo položaju da zaključimo obnavljanja patentnih licenci na čekanju, kao i ona buduća. U srpnju je potpisan još jedan dodatni sporazum. Trenutno su velike aktivnosti u pregovorima o obnovi. Kako se budu zaključivali novi ugovori, prihodi će uključivati retroaktivne isplate za nelicencirano razdoblje prije potpisivanja.

Iako se mnoga tržišta vraćaju u normalu nakon pandemije COVID-19, i dalje bilježimo porast broja slučajeva u jugoistočnoj Aziji što može rezultirati sporijim oporavkom za pogođene zemlje.

Nastavljamo ulagati u usklađivanje kako bismo u svim područjima u organizaciji u potpunosti ugradili svoje opredjeljenje za etičku poslovnu praksu. Osiguravanje da se sve odluke donose s integritetom pokretačka je snaga na našem putu promjene kulture.

Prilika za 5G u poslovnom sektoru pruža uzbudljiv put rasta za Ericsson. Nadovezujući se na čvrste temelje naše osnovne djelatnosti, nastavit ćemo postupno pristupiti ulaganju u rast namjenskih mreža, IoT-a i bežičnog portfelja stečenog Cradlepointom. Predviđamo 20-30% godišnjeg rasta tržišta u poslovnom sektoru, s mogućnostima u automatizaciji, daljinskom radu i upravljanju sigurnošću u cijelim industrijskim sektorima, poput pametne proizvodnje, luka i zračnih luka, energetike, rudarstva, zdravstva i poljoprivrede. Korisnički slučajevi u poslovnom sektoru u 5G i kontinuirani rast u 4G vodit će digitalnoj transformaciji poslovanja globalno kombinirajući visoke performanse, malu latenciju i sigurnosne prednosti bežične mreže u odnosu na tradicionalne fiksne mreže. Uvjereni smo da će bežična veza biti prvi izbor za globalno poslovanje u eri 5G.

Budite zdravi i dobro.

Börje Ekholm


[1] Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj

[2] Bez troškova restrukturiranja


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice