Novosti


Ericsson Nikola Tesla sudjelovao na okruglom stolu „Vodeni krški ekosustavi – stanje i perspektive”

  Kategorije: Događanja

Na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ) Sveučilišta u Mostaru održan je okrugli stol „Vodeni krški ekosustavi-stanje i perspektive” na temu unapređenja suradnje između sveučilišta i realnog sektora u upravljanju i praćenju stanja vodenih ekosustava. Zadaci okruglog stola bili su interdisciplinarno raspravljati o stanju voda i o vodi ovisnih ekosustava na slivnom području Jadranskog mora te o njihovu održivom upravljanju i korištenju kroz različite usluge ekosustava.

Uz profesore s FPMOZ-a sudionici okruglog stola bili su i predstavnici Agencije za vodno područje Jadranskog mora, Elektroprivrede HZHB Mostar, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Net d.o.o., Parka prirode Hutovo Blato, JP „Parkovi“ Ljubuški, Ericssona Nikole Tesle d. d. te predstavnici WWF Adria i Udruga Dinarica.

Podsjetimo, u kolovozu ove godine potpisan je ugovor kojim je JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar odabrala Ericsson Nikolu Teslu za isporučitelja cjelovitog ICT rješenja koje će, uporabom njegovih IT rješenja u području zaštite okoliša, tehnologije interneta stvari te automatskih povezanih senzora koji komuniciraju putem NB-IoT mobilne komunikacijske mreže, omogućiti prediktivnu analitiku u svrhu unaprjeđenja zaštite okoliša i održivog poslovanja. Na temelju iskustva iz suradnje s tim kupcem, Ericsson Nikolu Teslu na okruglom stolu predstavljao je Karlo Guštin, menadžer za nova područja i strateške inicijative. On je na primjerima iz prakse približio sugovornicima kako tehnologija može pomoći realnom sektoru kroz npr. automatizaciju procesa za poboljšanje načina rada i alate koji mogu pomoći u slučaju nedostatka kadrova. Sudionici okruglog stola pokazali su posebno zanimanje za baze podataka, u smislu kako im suvremena IT rješenja mogu pomoći ujediniti podatke, dodavati  nove podatke, rukovati velikim količinama podataka i raditi na njihovoj analitici.

Rješenja koje Ericsson Nikola Tesla nudi u ovom području imaju dodatne dvije dimenzije koje mogu biti zanimljive dionicima u ovom sektoru, a riječ je o citizen engagementu i citizen science metodama. Citizen engagement podrazumijeva aktivnu uključenost građana i njihovu komunikaciju s institucijama i donositeljima odluka jer u praksi politike imaju smisla samo ako je zajednica dovoljno uključena u njihovu provedbu. Nadalje, citizen science metode pridonose ne samo znanosti i znanstvenicima, nego i boljem razumijevanju znanosti u neznanstvenoj zajednici.

Kao zaključak naglašena je potreba daljnjeg razvoja međusobne suradnja svih sudionika, aktivnije zajedničko djelovanje u svrhu zaštite i održivog gospodarenja i upravljanja vodama, te potreba osobite suradnje u implementaciji novih IT tehnologija u praćenju i bioprocjeni vodenih sustava.

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice