Novosti


Ericssonov IndustryLab izvještaj predviđa transformaciju proizvodnje do 2030.

  Kategorije: Trendovi

Najnoviji Ericssonov IndustryLab izvještaj iz serije „Budućnost kompanija“ predviđa veliki zamah u transformaciji proizvodnih poduzeća u narednim godinama, uključujući brzi rast proizvodnih alata koje omogućuje ICT poput proširene stvarnosti, egzoskeleta i daljinskog upravljanja.

Izvještaj nazvan „Rađanje pametnijeg, bržeg i sigurnijeg zaposlenika u proizvodnji“, drugi u Ericssonovom nizu izdanja IndustryLab - Budućnost kompanija, također predviđa nove oblike tvornica poput proizvodnje kao usluge i privremene (pop-up) tvornice.

IndustryLab - Budućnost kompanija istražuje moguću budućnost svakodnevnog rada u kompanijama. Prvi izvještaj Budućnost kompanija „Dematerijalizacijom do profitabilnosti i održivosti“ izdan je u veljači 2021. Najnoviji izvještaj daje dubinski pogled u budućnost proizvodnje, obuhvaćajući uvide koji predstavljaju oko 145 milijuna zaposlenih u proizvodnji na 22 tržišta.

Prema provedenom istraživanju, većina proizvodnih poduzeća očekuje da će u razdoblju od deset godina biti barem 80 posto automatizirana, a mnoga očekuju barem dvostruki rast u upotrebi alata koje omogućuje ICT u narednih pet godina. Ti alati uključuju softver za umjetnu inteligenciju, video prepoznavanje, proširenu i virtualnu stvarnost, automatizirana vođena vozila (eng. automated guided vehicles (AGVs)) i egzoskelete. Kao vanjski pokrovi za tijelo, egzoskeleti mogu zaposlenicima u proizvodnji povećati snagu, preciznost i izdržljivost podrškom koju daju dijelovima tijela poput šaka, ruku ili čak kao odijela za cijelo tijelo.

Izvještaj pokazuje da najgori učinci globalne pandemije Covid-19 nisu utjecali na većinu proizvodnih poduzeća, a 69 posto ih izvještava o nepromijenjenom ili čak boljem financijskom poslovanju od početka lockdowna.

Bez obzira na to, kao odgovor na žestoku globalnu konkurenciju i kontinuirani pritisak na povećanje produktivnosti i učinkovitosti, 8 od 10 proizvodnih poduzeća kaže da trenutno posluju s ciljem rezanja troškova. Kako bi se nosili s tim zahtjevnim okruženjem i omogućili zaposlenima u proizvodnji da budu pametniji, brži i sigurniji, proizvođači uvode ICT proizvodne alate. Ti alati uključuju softver za umjetnu inteligenciju, proširenu stvarnost, kobote (robote suradnike), video prepoznavanje, digitalne blizance, strojeve i vozila na daljinsko upravljanje. Sedam od 10 proizvodnih poduzeća izjavilo je da u narednih pet godina planira primijeniti pet ili više proizvodnih alata koje omogućuju napredne bežične mreže poput 5G.

Sebastian Elmgren, odgovoran za portfelj u području pametne proizvodnje u Ericssonu kaže: “Uzbudljivo je vidjeti kako se bežična povezanost razvija i postaje pomagač poduzećima u davanju napredne podrške sustavu, neposredno koristeći zaposlenicima na prvoj liniji u tvorničkoj hali, u rudniku i duž nabavnog lanca. Kao što navodi izvještaj, uz povećanu automatizaciju proizvođači će moći kreirati sigurnije i učinkovitije radne okoline, što smo također mogli vidjeti u našim tvornicama poput Ericssonovih 5G pametnih tvornica u SAD-u, Tallinnu i Nanjingu, koje su sve opremljene privatnim mrežama.”

Proizvođači koji trenutno koriste tri ili više proizvodnih alata koje omogućuje ICT tehnologija, u izvještaju definirani kao predvodnici u alatima, imali su značajno bolje financijske pokazatelje u odnosu na one koji uopće ne koriste alate.

Rowan Högman, voditelj istraživanja vezanih uz 5G i industriju i jedan od autora izvještaja, izjavio je: “Ugodno nas je iznenadilo što smo uočili da su predvodnici u alatima napredni u gotovo svakom pogledu, ne samo što su financijski uspješniji, nego imaju ukupno veće zadovoljstvo zaposlenika i vodeći su u aktivnostima koje se tiču održivosti.”

Pročitajte drugo u Ericssonovom niz izdanja IndustryLab - Budućnost kompanija, cijeli izvještaj na engleskom jeziku „Rađanje pametnijeg, bržeg i sigurnijeg zaposlenika u proizvodnji“.


POVEZANO

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice