Novosti


S CEZIH-om na ti

  Kategorije: Događanja Portfelj

U sklopu inicijative „Žene u tehnologiji“ koju podržava i Ericsson Nikola Tesla, u sjedištu kompanije u petak 21. siječnja održano je online predavanje o mogućnostima Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH kojeg su razvili te kontinuirano novim funkcionalnostima unaprjeđuju i održavaju stručnjaci Ericssona Nikole Tesle.

Predavanje koje je putem Teams platforme pratilo stotinjak sudionika, bilo je namijenjeno studenticama viših godina medicinskih fakulteta kako bi dobile kvalitetniji uvid o doprinosu i prednostima korištenja suvremenih ICT tehnologija te njihovoj primjeni u području zdravstva.

Na panel raspravi koju je moderirao kolega Karlo Guštin, menadžer za nova područja i strateške inicijative, sudjelovala je naša stručnjakinja za CEZIH Dinka Vuković, menadžerica za strateške programe te vlasnik HIT konferencije Mladen Kovaček koji je ujedno pokretač inicijative „Žene u tehnologiji“ i Lana Sučec, studentica medicine i promotorica inicijative.

Govoreći o ciljevima inicijative gospodin Kovaček je istaknuo kako se primarno želi kroz edukativne programe proširiti znanja o digitalnim tehnologijama. Također, cilj je i podržati studentske projekte koji zbog korištenja ICT-a imaju inovacijski potencijal.

Studentica medicine Lana Sučec sa CEZIH-om se prvi puta susrela tijekom prakse u ordinaciji obiteljske medicine. Inicijativu „Žene u tehnologiji“ promovira jer smatra kako implementacija najnovijih znanstvenih spoznaja u području medicine u programe poput CEZIH-a značajno pridonose kvalitetnijoj medicinskoj skrbi te boljoj komunikaciji između zdravstvenog osoblja i pacijenata. 

Detaljan pregled funkcionalnosti CEZIH-a dala je Dinka Vuković koja je za početak predstavila brojne dionike koji ga koriste i generiraju podatke u sustavu. To su primjerice stomatološke, ginekološke te ordinacije obiteljske medicine, pedijatri, školska medicina, bolnice, ljekarne, javno zdravstvene ustanove itd. Naravno, neizostavni dionici ovog sustava su i sami pacijenti. Istaknula je kako se radi o platformi na kojoj je integrirano  nekoliko sustava i brojnih aplikacija u području eZdravstva i koja je temelj za razvoj svih novih funkcionalnosti. Najnoviji primjer bila je situacija s korona virusom zbog koje je sve podatke o bolesti Covid 19 trebalo prikupiti po cijeloj Hrvatskoj, unijeti ih u sustav kako bi se dobile relevantne informacije i dokumentacija.

Gospođa Vuković je s ponosom naglasila da je CEZIH produkt hrvatske pameti, konkretno stručnjaka Ericssona Nikole Tesle koji suvremenim ICT rješenjima omogućuju digitalizaciju zdravstvenih zapisa. Kao što je poznato, sto postotna digitalizacija zdravstvenih zapisa i njihova dostupnost građanima jedan je od ključnih ciljeva Digitalne dekade EU koji trebaju biti realizirani do 2030. Ericsson Nikola Tesla u ovom dijelu, kako i u ostvarenju ostalih ciljeva, daje svoj puni doprinos.

Zbog zanimanja i ostalih zdravstvenih djelatnika, u prvom redu liječnika na terenu, kompanija će uskoro ponovno organizirati predavanje o CEZIH-u. Na taj način želimo pomoći u boljoj informiranosti o sustavu te posljedično i u korištenju svih njegovih funkcionalnosti. 

Snimka panela

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice