Novosti


Ericsson Nikola Tesla otvara ured u Rijeci

  Kategorije: Događanja

Na Sveučilištu u Rijeci u srijedu 13. travnja upriličen je susret s predsjednikom RH, Zoranom Milanovićem na kojem je naglasak bio na strateškoj orijentiranosti na razvoj regionalnih inovacijskih ekosustava Sveučilišta, privatnog poduzetništva te lokalne i regionalne zajednice, a sve u cilju digitalne i zelene tranzicije. Tom su prigodom bili predstavljeni postojeći projekti koje na području Rijeke i Primorsko-goranske županije u partnerstvu rade gospodarski i akademski subjekti. Također, govorilo se i o budućim planovima i širenju suradnje. Od gospodarstvenika skupu su prisustvovali predstavnici Jadran galenskog laboratorija, grupacije Lürssen, Infobipa te Ericsson Nikole Tesle.

U ime Ericssona Nikole Tesle na skupu je bila predsjednica kompanije Gordana Kovačević te Hrvoje Benčić, direktor Digitalnih usluga, medija i operacija s kupcima. Predsjednica Ericssona Nikole Tesle je, uz predstavljanje postojećih aktivnosti i projekata na kojima radimo, govorila i o budućim planovima naše kompanije na tom području te je izjavila: „Posebno sam ponosna što vas danas mogu informirati da će Ericsson Nikola Tesla, najveći hrvatski izvoznik znanja i lider u području ICT-a s preko 3500 zaposlenika u Hrvatskoj od kojih 1700 radi na razvoju i istraživanju na poslovima softver dizajna, uskoro otvoriti ured u Rijeci. Istaknula bih da smo za ured u Rijeci već zaposlili određeni broj ICT stručnjaka te da su naša vrata i dalje otvorena za stručnjake STEM područja iz Rijeke, Istre i Primorsko goranske županije koji imaju priliku ostati raditi u Hrvatskoj te istovremeno surađivati s cijelim svijetom. Na našu poslovnu „mapu“ lokacija u Hrvatskoj uz Zagreb, Split i Osijek dodajemo i Rijeku. Vjerujem da će naš riječki ured brzo rasti i postati, kao i druge naše lokacije, hub ICT eksperata koji će radom na najnovijim tehnologijama i razvojem suvremenih ICT rješenja, proizvoda i usluga pridonositi digitalnoj transformaciji Hrvatske.“

Predsjednica kompanije prisutne je upoznala i s činjenicom da Ericsson Nikola Tesla Grupa u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji zapošljava preko 70 stručnjaka koji rade na održavanju i upravljanju telekomunikacijske infrastrukture.

Govoreći o važnosti partnerstva znanosti i gospodarstva, Gordana Kovačević je istaknula kako naša kompanija od samih početaka svog poslovanja kontinuirano surađuje s akademskom zajednicom na čemu, između ostalog, temeljimo naše tehnološko liderstvo,  snažimo inovacijski potencijal obje strane, razvijamo kompetencije, omogućavamo transfer znanja i privlačimo kvalitetne kadrove. Kazala je kako je iskustvo pokazalo iznimnu vrijednost ove prakse te da bez znanosti nema razvoja tehnologije, a isto tako da bez naprednih tehnologija i partnerstva s lokalnom zajednicom nije moguće ostvariti gospodarski i društveni prosperitet.

„U Ericssonu Nikoli Tesli uz ostale brojne aktivnosti ponosimo se našim Ljetnim kampom za studente kojim doprinosimo podizanju kvalitete obrazovanja, a koji će uskoro 21. put „otvoriti svoja vrata“.  Istaknula bih da je na našem Ljetnom kampu na više od 380 projekata, uz podršku 150 mentora radilo 820 studenata među kojima je bio i značajan broj studenata Tehničkog fakulteta riječkog Sveučilišta.“,naglasila je gospođa Kovačević.

Govoreći o aktivnostima Ericssona Nikole Tesle na lokalnom i regionalnom području te o zajedničkim projektima s riječkim Sveučilištem, predsjednica kompanije je rekla: „ Naša kompanija angažirana je na projektu Unaprjeđenja studentske prakse čiji su nositelji Filozofski fakultet i Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci. Ovaj projekt, u kojem sudjelujemo kao industrijski partner, primjer je idealne sinergije za multidisciplinarno iznalaženja tehnoloških rješenja.

Također smo jedan od partnera na projektu EDIH (European Digital Innovation Hub ) Adria za koji se očekuje proces prijave na predstojeći poziv Europske komisije. Radom na ovom projektu u kojem bismo trebali sudjelovati u 3 od 4 ključne aktivnosti - test before invest, edukacija te povezivanje imamo priliku dati svoj doprinos kreiranju inovativnih digitalnih rješenja, a to je upravo područje u kojem imamo velika ekspertna znanja, iskustva i stručne kapacitete. Jer ne samo da radimo na primjeni najnovijih tehnologija, poput 5G, nego i sudjelujemo u njihovom razvoju. Inovativna rješenja, proizvodi i usluge Ericssona Nikole Tesle omogućuju inteligentan i održiv razvoj te povezano društvo. Njihovom implementacijom već smo pridonijeli digitalnoj transformaciji mnogih područja života i poslovanja, na dobrobit građana, državnih institucija i gospodarstva, npr. u zdravstvenom sektoru, katastru, javnoj upravi…

Od aktivnosti koje radimo u suradnji s lokalnom zajednicom izdvojila bih CEKOM - Centar kompetencija za pametne gradove. Ovaj projekt rezultat je zajedničke prijave i razrade 6 istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Naša kompanija sudjeluje na tri projekta: Connected Traffic, 4D Inteligentna infrastruktura i Modesty.

Nadalje, u projektu Jadranske Hrvatske fokusirat ćemo se na razvoj lokalne zajednice posebno u domeni okoliša, energetske učinkovitosti te nadzora kvalitete parametra zraka, vode i buke u industrijskim okruženjima. Uz lokalnu zajednicu već smo uspostavili kontakte i s nekim industrijskim partnerima.

Uz navedena partnerstva postoji još niz aktivnosti u kojima sudjelujemo i kojima želimo doprinijeti digitalnom, održivom razvoju Rijeke i šire lokalne zajednice te pomoći i u ostvarenju ciljeva klimatske neutralnosti i zelene tranzicije.

U budućnosti očekujem još prilika za suradnju kako sa Sveučilištem tako i sa lokalnom zajednicom i gospodarstvom. U tome će svi sudionici u Ericsson Nikoli Tesli imati i dalje kvalitetnog partnera“, zaključila je Gordana Kovačević.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice