Novosti


Solidni rezultati unatoč izazovnim okolnostima

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati

U prvih devet mjeseci 2022. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa stabilno je poslovala te ostvarila solidne rezultate unatoč složenim geopolitičkim i gospodarskim okolnostima.

  • Prihodi od prodaje iznose 1.545,8 milijuna kuna i 0,8% su viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
  • Bruto marža je 9 %, dok je neto dobit 79,3 milijuna kuna, a novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 64,8 milijuna kuna
  • Realizirani su brojni projekti na domaćem i izvoznim tržištima, u narednom razdoblju u fokusu je realizacija svih ugovorenih obveza, troškovna i operativna učinkovitost te  upravljanje rizicima

Komentirajući ostvarene rezultate Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je naglasila: „U prvih devet mjeseci 2022. godine nastavili smo s realizacijom brojnih projekata na domaćem i izvoznim tržištima, postigli solidne rezultate te ostvarili prihode od prodaje veće od 1,5 milijardi kuna. Kao i prethodna razdoblja, treće tromjesečje obilježilo je složeno geopolitičko i ekonomsko okruženje izazvano ratom u Ukrajini, inflatorni pritisci u obliku povećanja cijena rada, energenata i materijala, poremećaji u lancima isporuke, kao i nedovoljan broj ICT stručnjaka. Unatoč svim izazovima nastavili smo stabilno poslovati te bilježimo blagi porast prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje izvrsne 2021. godine, zahvaljujući rastu prihoda u operatorskom segmentu na susjednim tržištima te kontinuiranom rastu prodaje usluga za Ericsson. Time smo neutralizirali manje prihode na domaćem tržištu, kao i pad prihoda na bjeloruskom tržištu zbog uvedenih sankcija.

Na domaćem tržištu, sa strateškim partnerima Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska, nastavili smo aktivnosti na implementaciji 5G tehnologije i pripadajuće infrastrukture. Zbog negativnih globalnih trendova, kao što su porast cijene električne energije i inflacija, operatori su prilagodili dinamiku ulaganja što se odrazilo na naše prihode od prodaje. U segmentu Digitalno društvo potpisali smo nekoliko značajnih ugovora s Ministarstvom pravosuđa i uprave, Državnom geodetskom upravom,  Ministarstvom unutarnjih poslova te Gradom Splitom.

Na susjednim tržištima nastavili smo kvalitetnu suradnju s našim dugogodišnjim kupcima HT Mostarom, Crnogorskim Telekomom te IPKO-om na proširenju i modernizaciji njihovih telekomunikacijskih mreža. Istaknula bih da smo prije par dana potpisali i petogodišnji sporazum koji uključuje aktivnosti na uvođenju 5G tehnologije širom Crne Gore te modernizaciju čitave radijske mreže Crnogorskog Telekoma, čime nastavljamo višegodišnju uspješnu suradnju. Kako bismo se što bolje pozicionirali te istovremeno smanjili utjecaj krize na poslovanje snažno smo fokusirani na potrebe postojećih kao i potencijalno nove kupce.

Isporuke usluga za Ericsson bilježe kontinuirani rast te značajno doprinose financijskoj stabilnosti Grupe. Rezultat je to kvalitete, znanja i inovativnosti naših timova i pojedinaca u Razvojno-istraživačkom (R&D) centru i ekspertnim centrima za Rješenja i usluge za kupce, Digitalno društvo te IT i ispitnu okolinu. Na regularnom polugodišnjem R&D Management Business Review sastanku ponovno je u svim poslovnim segmentima potvrđena izvrsnost našeg R&D centra što nas strateški pozicionira u globalnoj organizaciji i otvara nam nove  mogućnosti. Ponosni smo što u kompaniji Ericsson Nikola Tesla radi najveći broj softver dizajnera u Hrvatskoj, njih čak 1800, a po izvozu softvera vodeća smo kompanija u zemlji i najveći R&D centar s potencijalom za daljnji rast.“

Kada je riječ o ključnim pokazateljima poslovanja, prihodi od prodaje na razini Grupe viši su 0,8% u odnosu na  prvih devet mjeseci 2021. godine. Bruto marža bilježi smanjenje na 9,0%, prvenstveno kao rezultat sankcija na bjeloruskom tržištu, ali i porasta troškova rada te porasta cijena energenata, sirovina i materijala, dok je operativna dobit niža 22,4% te iznosi 102,6 milijuna kuna. Ako se isključi jednokratni utjecaj zatvaranja projekta implementacije eZdravstva u Bjelorusiji bruto marža iznosi 10,7% (u prvih devet mjeseci 2021.: 11,5%), dok je operativna dobit niža 2,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznosi 129,3 milijuna kuna, što ukazuje da smo izuzetnim trudom uspjeli osigurati stabilno poslovanje kompanije. Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 64,8 milijuna kuna, što je u skladu s očekivanjima s obzirom na tržišno okruženje. Kraj trećeg tromjesečja zaključili smo sa zdravom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 34,7%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem trećeg tromjesečja iznose 462,6 milijuna kuna (40,0% ukupne imovine).

Tijekom 2022. godine zaposleno je više od 200 novih zaposlenika koji se uz kvalitetno mentorstvo brzo uključuju u poslovne procese kompanije.

Na svečanoj dodjeli Hrvatskog indeksa održivosti (HRIO) Ericsson Nikola Tesla je osvojio godišnju nagradu za održivo korporativno upravljanje. Ova nagrada potvrđuje našu praksu kojom održivi razvoj integriramo u sustav donošenja odluka i na taj način upravljamo utjecajem našeg poslovanja na društvo i okoliš. Dobitnik smo i priznanja ECO Lider Invest za investiciju u novi Podatkovni centar. Ova investicija također oslikava našu strategiju i fokus na održivo poslovanje, budući da smo prelaskom na novu infrastrukturu Podatkovnog centra dodatno smanjili ugljični otisak i potrošnju energije uz istovremeno efikasnije upravljanje i povećanje fleksibilnosti za naše korisnike. 

Zaključujući komentar rezultata prvih devet mjeseci 2022. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je naglasila: „Unatoč izazovnom geopolitičkom i ekonomskom okruženju, vjerujemo kako nas naše tehnološko liderstvo u 5G, inovativna rješenja u segmentu Digitalno društvo te kvaliteta naših stručnjaka, čine spremnim za buduće izazove i nove poslovne prilike. Posvećeni smo daljnjem jačanju kompanijske kulture temeljene na integritetu, etičnosti i upravljanju usklađenošću. Kako bismo 2022. godinu završili sukladno planu te se kvalitetno pripremili za narednu godinu i dalje ostajemo snažno usmjereni na realizaciju svih ugovorenih obveza, troškovnu i operativnu učinkovitost te na upravljanje rizicima.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice