Novosti


Dostupna je poboljšana verzija EVA aplikacije

  Kategorije: Portfelj

Ericsson Nikola Tesla Virtual Assistant (EVA) mobilna je aplikacija koja „razumije“ hrvatski i pomaže osobama s invaliditetom i starijim osobama koristiti se modernim tehnologijama, a osmislio ju je Hrvoje Katić – visoko slabovidna osoba.

Današnju svakodnevicu teško možemo zamisliti bez različitih aplikacija koje nam olakšavaju funkcioniranje i nerijetko doprinose efikasnijem i svrhovitijem utrošku vremena. Kako bi se život olakšao osobama koje imaju problema s vidom ili koje se teže koriste modernim tehnologijama osmišljena je aplikacija Ericsson Nikola Tesla Virtual Assistant (EVA).

Riječ je o aplikaciji koja je u potpunosti razvijena u kompaniji Ericsson Nikola Tesla te osobama s oštećenjem vida, s dodatnim motoričkim teškoćama ili teškoćama u korištenju modernih tehnologija, uvelike olakšava korištenje pametnih telefona. Jedina je to aplikacija na našem tržištu koja „razumije“ hrvatski jezik, besplatna je, a dostupna je za Android i iOS. Osim što olakšava život, aplikacija EVA također omogućava bolju uključenost svih građana u suvremenu digitalnu okolinu. Prva verzija aplikacije EVA puštena je u produkciju krajem 2018. godine, a u želji da korisnicima ponudi što bolja rješenja te ponudi optimalno korisničko iskustvo, aplikaciji su kroz godine dodane razne mogućnosti.

Nove funkcije za još jednostavniju upotrebu
Najnovija, poboljšana peta verzija aplikacije EVA, osim što može reći koliko je sati, kakvo je stanje baterije, navesti trenutnu lokaciju, slati SMS-ove i glasovno zapisivati važne bilješke, prepoznaje i odnose među kontaktima. Umjesto imena bliske osobe koju korisnik želi nazvati, on može aplikaciji narediti da nazove mamu, tatu ili neku treću blisku osobu, a EVA će prepoznati o kojem se imenu u rječniku radi. U prijašnjim verzijama aplikacije pri zvanju moralo se izreći riječ “osoba” + ime u nominativu, što je u praksi značilo (npr.): „Zovi osobu Lea.” Novo izdanje korisnicima nudi mogućnost biranja osobe za zvanje u genitivu, npr. „Zovi Leu.” Najnovije opcije označavaju i ciljnu skupinu osoba koje koriste EVA-u jer ona više nije samo virtualni asistent za osobe s invaliditetom, već aplikacija koja je dobrodošla svima. 

EVA vrlo dobro prepoznaje potrebe osoba s invaliditetom, a za to je zaslužan njezin tvorac – Hrvoje Katić, zaposlenik Ericssona Nikole Tesle koji je u suradnji s kolegama osmislio aplikaciju. Naime, Hrvoje je i sam visoko slabovidna osoba pa je prema svom iskustvu kreirao aplikaciju koja mu olakšava svakodnevno funkcioniranje.

Najbolji primjer da je uz volju i trud sve moguće
„U imeniku imam stotinjak brojeva telefona pa mi EVA omogućuje zvanje i slanje poruka bez kopanja po tolikoj količini brojeva. Naredba za otkrivanje trenutne lokacije koja govori adresu ulice i kućni broj na kojem se nalazim uvelike mi pomaže u javljanju lokacije bliskim osobama, kao i slanje lokacije SMS porukom, što je nova implementacija. Kao osoba u razvojnom timu koja je također u kontaktu s članovima Udruge slijepih u Zagrebu, mogu potvrditi da EVA najviše pomaže starijim članovima udruge koji nemaju iskustva s korištenjem pametnih telefona te osobama s invaliditetom kojima je otežano korištenje dlanova pa im glasovno korištenje znači jako puno. Više nisi ovisan o drugima, već možeš samostalno koristiti pametni telefon“, ispričao je Katić koji svojim primjerom ujedno pokazuje da za ostvarivanje želja nema prepreka ako ima dovoljno volje za njihovu realizaciju.

Katić je pojasnio i na kojem principu aplikacija funkcionira:

„EVA koristi blizinski senzor tako da kada želite zadati naredbu dovoljno je približiti telefon licu. Čuje se ton koji označava da je aplikacija spremna za slušanje naredbe. Nakon izdavanja naredbe zvučni signal potvrđuje da je aplikacija prepoznala naredbu i EVA izgovara odgovor na nju.“

Razvojem aplikacije EVA, stručnjaci iz Ericssona Nikole Tesle još su jednom dokazali kako pozitivno utječu i mijenjaju živote ljudi. Svojim rješenjem olakšali su i unaprijedili svakodnevni život osoba koje, nažalost, dosad nisu imali mogućnost samostalno uživati u prednostima koje suvremena tehnologija nudi.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice