Novosti


Održali smo predavanje na FER-u i bili partner hackathona

  Kategorije: Događanja


Nedavno je na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva održan niz predavanja koja su kulminirala završnicom u obliku financijskog hackathona. Riječ je o projektu zvanom AlgoTrade, koji je nastao suradnjom Informatičkog kluba studenata FER-a (X.FER) i Financijskog kluba (FK). Tema samog hackathona bio je zadatak vezan uz područje arbitraže i tradinga.

U prvom od tri dana predavanja, kolege Matej Čondra i Filip Benasić iz našeg R&D-a, održali su predavanje pod nazivom „Kod s 0 grešaka“. Filip i Matej su kroz predavanje od sat i pol ukratko pokazali dobre prakse u pisanju kvalitetnog koda i na taj način dali korisne savjete samim natjecateljima predstojećeg hackathona, ali i zainteresiranom okupljenom mnoštvu studenata. 

0 grešaka je broj prema kojem težimo 

Iako rade u različitim timovima, Filip i Matej rade sličan posao. Obojica su, u različitim stadijima, zaduženi za to da kupci našeg softvera dobiju najkvalitetniji mogući proizvod koji će zadovoljavati iznimno zahtjevne kriterije kompleksnih telekomunikacijskih sustava. Primjerice, uptime sustava koji funkcioniraju pomoću koda koji mi pišemo je 99.999%, što iznosi otprilike 5 minuta dozvoljene nedostupnosti godišnje. 

Najbolji od najboljih 

Suorganizator hackathona je X.FER - studentska udruga na Fakultetu elektrotehnike i računarstva nastala s ciljem provođenja vještine Natjecateljskog programiranja na FER-u koja kroz godinu organizira i programerska natjecanja. Članovi kluba su bivši natjecatelji i olimpijci, a udruga trenutno broji 10-ak aktivnih te preko 50 počasnih članova. Cilj X.FER-a je okupiti najbolje studente te im omogućiti proširivanje znanja i napredak u ovom području. 

Stoga ne čudi činjenica da je hackathon okupio najbolje studente s FER-a i PMF-a, no podršku u obliku znanja iz financija i samog prezentiranja pružilo im je i nekoliko kolega s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. U 24 sata, s jako malo spavanja, 60 natjecatelja u 13 timova, isprogramirali su računalne algoritme za optimizaciju i trgovanje. Konkurencija je bila velika, a pobjednički tim s najboljim i najbržim algoritmom birao je žiri u kojem je bio i naš kolega Alan Škarica (također iz našeg R&D-a).  

Ovo je još jedna od fokusiranih studentskih aktivnosti prema najboljim STEM fakultetima u Hrvatskoj, s kojima Ericsson Nikola Tesla odlično surađuje već desetljećima.  

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice