Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson za prvo tromjesečje 2023. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Financijski naglasci za prvo tromjesečje 2023. godine 
 
  • Organska prodaja Grupe[1]  ostala je nepromijenjena na godišnjoj razini. Kao što se i očekivalo, organska prodaja[1] u području Mreže smanjena je za -2%, potaknuta nižim kapitalnim ulaganjima operatora i optimizacijom zaliha kod više kupaca. Pad je neutraliziran rastom u ostalim segmentima poslovanja. Ostvarena prodaja povećala se na 5,8 milijardi eura (1. tromjesečje 2022. godine: 4,9 milijardi eura).
  • Bruto dobit, isključujući troškove restrukturiranja, porasla je na 2,22 milijarde eura (2,07 milijardi eura) uglavnom potaknuta rezultatima u područjima Poslovni sustavi i Softver i usluge za oblak. Ostvarena bruto dobit iznosila je 2,15 milijardi eura (2,0 milijardi eura). 
  • Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je 39,8% (42,3%) prvenstveno zbog promijenjenog poslovnog miksa u području Mreže. ). Ostvarena bruto marža iznosila je 38,6% (42,3%).
  • Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) isključujući troškove restrukturiranja iznosila je 427,2 milijuna eura (445 milijuna eura). Ostvarena EBITA iznosila je 338,2 milijuna eura ( 436,1 milijun eura).
  • Neto dobit iznosila je 142,4 milijuna eura (258,1 milijun eura). Razrijeđena zarada po dionici iznosila je 0,04 eura (0,08 eura).
  • Slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja iznosio je  -712 milijuna eura (-151,3 milijuna eura). Na novčani tok utjecalo je povećanje obrtnog kapitala. Neto gotovina na dan 31. ožujka 2023. iznosila je 1,21 milijarda eura u usporedbi s  2,07 milijardi eura na dan 31. prosinca 2022. godine.
 
Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)
 
Na putu smo oblikovanja budućeg industrijskog krajolika i proširenja našeg potencijalnog tržišta iskorištavanjem naših 5G mogućnosti. Nastavljamo s provođenjem naše strategije za jačanje našeg vodstva u mobilnim mrežama, rast našeg poslovanja u području Poslovni sustavi i poticanje stalne  transformacije kulture.
 
Prvo tromjesečje u skladu s očekivanjima
 
Organska prodaja Grupe [1] ostala je nepromijenjena jer je očekivani pad u Mrežama nadoknađen rastom u drugim poslovnim segmentima, uključujući organski rast od 19%[1] u području Poslovni sustavi. EBITA isključujući troškove restrukturiranja iznosila je 427,2 milijuna eura (445 milijuna eura).
 
Organska prodaja[1] u području Mreže smanjila se za -2% na godišnjoj razini. Kao što se očekivalo, kupci na ranim 5G tržištima donekle su usporili tempo implementacije. Učinak na našu prodaju veći je jer su neki kupci također smanjili povišene razine zaliha stvorene u okruženju ograničene ponude. Očekujemo da će ova prilagodba zaliha biti uglavnom dovršena tijekom drugog tromjesečja, ali bi se moglo preliti i na treće tromjesečje. Značajan rast iz velikih projekata uvođenja nije u potpunosti neutralizirao učinak prodaje ranih 5G tržišta. Kao što se i očekivalo, povećani udio velikih projekata uvođenja izvršio je pritisak na bruto maržu u području Mreže, no to nam daje dobar položaj za budući rast. U području Softver i usluge u oblaku nastavili smo provoditi našu strategiju preokreta i smanjili gubitak nešto više od planiranog. S ovim napretkom, na pravom smo putu da 2023. godine dostignemo važnu prekretnicu na pragu rentabilnosti.
 
Nakon snažnog novčanog toka u četvrtom tromjesečju, novčani tok u prvom tromjesečju bio je negativan. U usporedbi s prošlom godinom obrtni kapital je porastao zbog promjene poslovnog miksa s dvije komponente: povećanim financiranjem korisnika za velike projekte uvođenja 5G na nova tržišta i smanjenim obvezama prema dobavljačima. Kao i obično, na novčani tijek u prvom tromjesečju sezonski je utjecala isplata obračunatih troškova zaposlenih.
 
Inicijative za smanjenje troškova ubrzane su i povećane
 
Troškovna učinkovitost ključna je za našu dugoročnu konkurentnost. Ubrzali smo naše smanjenje troškova i identificirali dodatne mogućnosti uštede od 170 milijuna eura i sada planiramo smanjiti stopu troškova za 979 milijuna eura do kraja godine. Naša rana procjena, s obzirom na povećani opseg i skuplje programe u Europi, pokazuje da bi troškovi restrukturiranja mogli iznositi oko 623 milijuna eura za cijelu godinu, od čega će više od polovice vjerojatno biti rezervirano u drugom tromjesečju. Za 2024. očekujemo da će se troškovi restrukturiranja normalizirati na oko 0,5% prodaje.
 
Napredak u odgovornom poslovanju i integritetu
 
Kao što je najavljeno u kvartalu, postigli smo rješenje s Ministarstvom pravosuđa (DOJ) u vezi s kršenjem Sporazuma o odgođenom kaznenom progonu (DPA) iz 2019. Ponavljamo da su ta kršenja bila ugovorna i nekaznene prirode te da Ministarstvo pravosuđa nije identificiralo nikakvo novo kriminalno ponašanje nakon 2016. Ministarstvo pravosuđa primijetilo je značajan napredak Ericssona u izgradnji programa usklađenosti koji odgovara svrsi i funkcionira u praksi te potvrđuje pozitivne promjene. Rezolucija je važan korak i omogućuje nam da se usredotočimo na provođenje strategije i kulturološke promjene. Nastavljamo naše napore da pojednostavimo tvrtku, povećamo odgovornost i ojačamo upravljanje rizicima. Potpuno smo posvećeni ugrađivanju integriteta u sve što radimo i vjerujemo da je to konkurentska prednost.
 
Poticaj provođenju naše strategije
 
Vodstvo u mobilnim mrežama temeljeno na tehnološkom liderstvu glavni nam je prioritet. U području Mreža na Mobile World Congressu (MWC) smo predstavili mnoge nove proizvode vodeće na tržištu. U području Softver i usluge u oblaku usmjereni smo na izvršenje plana preokreta.
 
Kapitaliziramo svoju vodeću poziciju u mobilnim mrežama i gradimo put prema našoj viziji mrežne API platforme. Prošle smo godine testirali Ericsson Dynamic End-user Boost s operatorom SmarTone u Hong Kongu. Na MWC-u smo u suradnji s Telefonicom, Orangeom i Vodafonom predstavili prvi svjetski višeoperatorski quality-of-service mrežni API na komercijalnim mrežama. Ovo je pokazalo kako se napredna funkcionalnost mobilne mreže može učiniti dostupnom globalnoj zajednici razvojnih programera, uz lako korištenje. Radimo s vodećim kupcima kako bismo uspostavili tržište za mrežne API-je i vidimo veliki interes prvih korisnika. Očekujemo prve prihode krajem ove godine, što nas postavlja u dobru poziciju za povećanje prihoda u 2024. i 2025. kako se ubrzava naša transformacija u platformsku tvrtku. Trebat će neko vrijeme da se izgradi ovo novo tržište mrežnih API-ja, ali vjerujemo da se može razvijati brže i postati veće od tržišta tradicionalnih komunikacijskih API-ja.
 
Akvizicijom Ericoma s njegovom naprednom sigurnošću temeljenom na oblaku i zero-trust tehnologijom, ubrzat ćemo našu sigurnosnu ponudu u području bežičnih rješenja za poslovne sustave. Sada imamo mogućnost izgradnje cjelovite sigurnosne usluge optimizirane za 5G. Kamen temeljac u našim bežičnim rješenjima za poslovne sustave je izgradnja organizacije za izlazak na tržište koja kratkoročno zahtijeva ulaganja. Ova ulaganja, u kombinaciji s modelom pretplate s odgođenim prihodom, utječu na iskazanu profitabilnost u kratkom roku. Dugoročno, ovo poslovno područje ima atraktivan profil profitabilnosti.
 
Nastavljamo prilagođavati svoj portfelj kako bismo optimizirali profitabilnost cijelog poslovanja. Do kraja prvog tromjesečja zaključili smo prodaju našeg poslovanja IoT platforme, što smanjuje tromjesečne gubitke za oko 22,3 milijuna eura od sada. Ovo je bio važan korak u poboljšanju financijskih rezultata u našem poslovanju u području Poslovni sustavi.
 
Upravljanje nemirnom 2023. godinom
 
Tijekom 2023. svjedočimo nemirnom okruženju sa slabom predvidljivošću. U drugom tromjesečju očekujemo da će operatori ostati oprezni s kapitalnim ulaganjima i nastaviti prilagođavati zalihe. Očekujemo da će ova dinamika biti uvelike kompenzirana rastom velikih projekata uvođenja koji će, kao što je ranije navedeno, kratkoročno smanjiti bruto maržu. U segmentu Poslovni sustavi i dalje smo uvjereni u dugoročnu putanju rasta i očekujemo da će se sporiji rast u prvom tromjesečju, uzrokovan sporijom globalnom ekonomijom, nastaviti i u drugom tromjesečju. Za drugo tromjesečje očekujemo da će EBITA[2] marža grupe doseći srednju jednoznamenkastu razinu. Očekujemo postupni oporavak u drugoj polovici 2023., prvenstveno jer predviđamo da će prilagodbe zaliha biti dovršene i da će naše aktivnosti smanjenja troškova biti vidljive u našem računu dobiti i gubitka. Dugoročno, iskustvo nam govori da kada operatori imaju značajan rast prometa, to dovodi do ulaganja u mreže kako bi se izbjeglo pogoršanje kvalitete.
 
Naša strategija pokazuje rezultate i uzbuđeni smo zbog svoje pozicije da kapitaliziramo punu vrijednost 5G. Pokrećemo našu transformaciju u platformsku tvrtku s fokusom na stvaranje jačeg i profitabilnijeg Ericssona s većim potencijalnim tržištem. S očekivanim oporavkom tržišta mobilnih mreža do 2024., preokretom u području Softvera i usluga u oblaku, prilagodbama portfelja, poboljšanom produktivnošću istraživanja i razvoja, povećanim prihodima od prava intelektualnog vlasništva i smanjenjem troškova, na putu smo dosezanja donje granice dugoročne EBITA[ 2] uz ciljni raspon od 15-18% do 2024.
 
Börje Ekholm
predsjednik i generalni direktor
[1] Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj
[2] Bez troškova restrukturiranja
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice