Novosti


Ericsson Nikola Tesla na 12. D-festu

  Kategorije: Događanja Portfelj Projekti Tehnološki noviteti

Kompanijski stručnjaci su s predstavnicima Ministarstva kulture i medija RH te Nacionalne i sveučilišne knjižnice sudjelovali u prezentaciji ICT sustava e-Kultura koji je kompanija razvila u sklopu projekta „e-Kultura - Digitalizacija kulturne baštine“.


D-fest, festival hrvatskih digitalizacijskih projekata tradicionalno okuplja brojne stručnjake iz hrvatskih baštinskih ustanova koji razmatraju aktualna pitanja iz područja digitalizacije građe, upravljanja digitalnom građom te razvojem digitalnih sustava, proizvoda i usluga u knjižnicama, arhivima, muzejima i ostalim baštinskim ustanovama. Ovogodišnji 12. D-fest održan je 4. i 5. svibnja 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a otvorile su ga prof. dr. sc. Ivanka Stričević glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i mr. sc. Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske. Već se u njihovim uvodnim riječima moglo čuti o značaju projekta   
„e-Kultura - Digitalizacija kulturne baštine“, za očuvanje, promociju i recepciju hrvatske kulturne baštine, što je potvrđeno iz različitih domenskih rakursa u istoimenoj panel raspravi održanoj prvi dan te u brojnim izlaganjima sudionika tijekom ovog dvodnevnog događanja. Riječ je o projektu Ministarstva kulture i medija u suradnji s partnerskim institucijama - Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskom radiotelevizijom, Muzejom za umjetnost i obrt i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu u koji je uključeno pedeset pridruženih baštinskih institucija u kojem Ericsson Nikola Tesla sudjeluje kao tehnološki partner. Taj trenutno najveći nacionalni projekt digitalizacije građe i izgradnje infrastrukture financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i u posljednjoj je godini provedbe. Cilj mu je osigurati nacionalnu infrastrukturu u području upravljanja digitalnom kulturnom baštinom, potaknuti digitalizaciju građe, izgraditi središnji portal te omogućiti dostavu metapodataka europskom portalu za digitaliziranu kulturnu baštinu Europeana u svrhu promocije hrvatske kulturne baštine. Ericsson Nikola Tesla je kroz projekt razvio kompleksan ICT sustav, nacionalni agregator, nacionalni eKultura portal, sustav trajne pohrane koji bi trebao postati jedan od najvećih repozitorija digitalnih zapisa u Hrvatskoj te cijeli niz alata koji baštinskim ustanovama omogućuju provođenje procesa digitalizacije kulturnog gradiva i građe. Više o samom sustavu sudionici su mogli saznati na dvjema tematskim radionicama održanim u sklopu 12. D-festa. 

Jelena Rubić, voditeljica Službe za digitalizaciju kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske je s Tomislavom Karlovićem, rukovoditeljem rješenja iz Ericssona Nikole Tesle održala radionicu pod nazivom „e-Kultura – Središnji sustav i portal digitalne kulturne baštine“. Na radionici su predstavljene ključne komponente sustava koje služe za upravljanje procesom digitalizacije, kreiranje i prijenos informacijskih paketa, pohranu i pretraživanje pohranjenog sadržaja te prezentacije na eKultura javnom portalu u svrhu napredne digitalne prezentacije hrvatske baštine zainteresiranoj javnosti. Uz trajno očuvanje hrvatske baštine u digitalnom obliku i dostupnost javnosti posebno je istaknuta interoperabilnost s međunarodnim javnim portalima, odnosno mogućnost povezivanja nacionalnih u međunarodnu mrežu kulturnih institucija.

Istovremeno je održana i radionica „e-Kultura – Modul za izradu virtualnih izložbi“ koju su vodile Matea Kolendić iz Službe za digitalizaciju kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, dr.sc. Sofija Klarin Zadravec, pomoćnica ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice i voditeljica NSK-ovog dijela projekta „e-Kultura - Digitalizacija kulturne baštine“, Sanja Lapiš iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Anna-Maria Križanac, dizajnerica softvera iz Ericsson Nikole Tesle. Na radionici se moglo čuti kako je u sklopu javnog portala, nacionalnog sustava e-Kultura, moguće izraditi virtualnu izložbu kao oblik predstavljanja digitalne građe i način njezina digitalnog objedinjavanja.  Tehničke funkcionalnosti dostupne putem sustava osiguravaju jednostavnu izradu, preglednu organizaciju sadržaja i korištenje različitih vrsta formata datoteka za cjelovito predstavljanje određene teme. Ovom su prigodom također prikazani temeljni elementi i postupci izrade virtualne izložbe na primjeru građe dostupne u sustavu e-Kultura.

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice