Novosti


Ericsson Nikola Tesla na konferenciji europskih nadzornih tijela za zaštitu podataka

  Kategorije: Događanja

Na nedavno održanoj 31. konferenciji europskih nadzornih tijela za zaštitu podataka u Budimpešti, Nikolina Staničić, Službenica za zaštitu podataka (SZP) Ericssona Nikole Tesle sudjelovala je na panelu koji se bavio ulogom SZP-a u organizacijama.


U radu Konferencije europskih nadzornih tijela, tzv. Proljetne konferencije, mogu sudjelovati isključivo članovi i promatrači iz nacionalnih i regionalnih nadzornih tijela za zaštitu podataka, Europske komisije, Europskog parlamenta, Agencije Europske unije za temeljna prava, Europola, Eurojusta i Vijeća Europe. Prilika je to za diskusiju o izazovima s kojima se susreću, najboljim praksama i strategijama te da najeminentniji stručnjaci iz područja zaštite osobnih podataka razmjene iskustva te steknu nova znanja kroz panele i predavanja.
Zaštita podataka jedan je od osnovnih principa koje u Ericssonu Nikoli Tesli primjenjujemo u svakodnevnom poslovanju i jedan od važnih temelja koji osiguravaju njegovu održivost. Slijedeći  najbolje prakse u ovom području sudjelujemo i u relevantnim skupovima na kojima se razmjenjuju znanje i iskustva pa se tako naša Službenica za zaštitu podataka Nikolina Staničić odazvala pozivu organizatora da bude jedna od panelistica u ovogodišnjem programu konferencije. 
Teme su bile utjecaj novih tehnologija na prava na privatnost i zaštitu podataka, međudjelovanje zakona o tržišnom natjecanju i zaštite podataka, najbolje prakse u provedbi suradnje između tijela za zaštitu podataka, zaštita privatnosti djece u digitalnom okruženju te uloga službenika za zaštitu podataka u organizacijama.
Okupljenima se na otvaranju Konferencije obratio i ravnatelj hrvatske Agencije za zaštitu osobnih podataka Zdravko Vukić, kao domaćin prošlogodišnje Proljetne konferencije. Podsjetio je da je glavni cilj nadzornih tijela učinkovito zaštititi prava zaštite podataka i interese europskih građana u digitalnom dobu u kojem slobodan protok podataka između zemalja igra ključnu ulogu u socio-ekonomskom rastu Europe. Naglasio je i da je europska Opća uredba o zaštiti podataka unaprijedila prava na privatnost pojedinaca i postala kompas za zemlje izvan Europske unije koje žele svojim građanima omogućiti visoku razinu zaštite osobnih podataka.
Zadnji dan konferencije su održana tri panela na kojima su sudjelovali službenici za zaštitu podataka iz različitih zemalja i sektora te predstavnici nadzornih tijela za zaštitu podataka. To je bila odlična prilika za razmjenu iskustava i nalaženje novih načina za međusobnu suradnju i jačanje pozicije i uloge SZP-a. Nikolina Staničić, Službenica za zaštitu podataka Ericssona Nikole Tesle sudjelovala je uz Urszulu Góral, Službenicu za zaštitu podataka poljskog Parlamenta,  Alexandera Becka, Službenika za zaštitu podataka u UNHCR-u i Paula Breitbartha, glavnog stručnjaka za zaštitu podataka u Catawiki, u panelu “Uloga SZP-a u organizaciji” koji je moderirao Antonio Caselli iz talijanske Agencije za zaštitu osobnih podataka. Cilj ovog panela bio je istražiti ulogu Službenika za zaštitu podataka u organizaciji za stjecanje boljeg razumijevanja o tome kako oni pomažu, informiraju i savjetuju svoje organizacije, čime osnažuju njihovu usklađenost s važećim normama. Nikolina je istaknula da organizacije trebaju imati dobro uspostavljene politike i procese kojima se osigurava kontinuirana zaštita podataka što uvelike olakšava posao službenika za zaštitu podataka. Također, pozicija službenika za zaštitu podataka ovisi i o tome na koji način se osoba koja obavlja tu funkciju pozicionira i što zahtjeva od višeg menadžmenta u pogledu podrške i resursa kada preuzima spomenutu poziciju. 

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice