Novosti


Poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe u prvom polugodištu 2023.

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati

Ericsson Nikola Tesla Grupa objavila je poslovne rezultate u prvom polugodištu 2023..

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle

„Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima, poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe pokazuju nastavak stabilnog poslovanja. U prvom polugodištu ove godine prihodi od prodaje iznose 138,0 milijuna eura, što je smanjenje od 2,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok neto dobit iznosi 12,2 milijuna eura što je porast od 34,3% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Isporuke usluga za Ericsson nastavile su rasti te su neutralizirale manje prihode od prodaje na domaćem i izvoznim tržištima, prije svega zbog manjih kapitalnih ulaganja operatora. Tijekom prvog polugodišta potpisali smo više novih ugovora s postojećim i novim kupcima čime osiguravamo kontinuitet dobrog poslovanja i visoku razinu knjiženih narudžbi. 

Kao što smo već izvijestili, tehnološka jedinica za izgradnju i održavanje HT mreže Ericsson Nikola Tesla Servisa d.o.o., prelazi u HT od 1. siječnja 2024., u skladu s njihovom razvojnom strategijom. Do kraja godine radit ćemo na realizaciji obveza prema postojećem ugovoru za izgradnju i održavanje HT mreže, a partnerstvo s HT-om nastavlja se u drugim segmentima. U području upravljanih usluga u narednom razdoblju ostajemo usmjereni na izvršavanje ugovora za ostale kupce kao i na realizaciju novih poslovnih mogućnosti.

S A1 Hrvatska nastavljene su aktivnosti na modernizaciji i proširenju kapaciteta mobilne mreže.

U segmentu Digitalno društvo potpisali smo nove ugovore s Ministarstvom turizma i sporta, Ministarstvom pravosuđa i uprave, Državnom geodetskom upravom, Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje te Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a u tijeku su i intenzivne prodajne aktivnost na novim poslovnim prilikama. 

Na izvoznim tržištima, nastavili smo kvalitetnu suradnju s operatorima HT Mostarom, Crnogorskim Telekomom,  Ipkom Kosovo, Telekom Kosova i Ucom Armenia.

U drugom tromjesečju Istraživačko-razvojni (R&D) centar Ericssona Nikole Tesle kvalitetno je i pravovremeno isporučio dogovorene projekte te je zadržao poziciju vodećeg R&D centra unutar globalnog Ericssona. Upravo nas ovakav rezultat motivira na daljnje izvršavanje obveza na visokoj razini te čini nas samouvjerenima i spremnima za nove odgovorenosti i aktivnost. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima u području razvoja softvera, Ericsson Nikola Tesla vodeći je izvoznik softvera u Hrvatskoj, a većina tog razvoja odvija se u našem R&D-u, koji je najveći istraživačko razvojni centar u regiji.

U odnosu na prvo polugodište 2022. godine, bruto marža bilježi porast na 13,3%, prvenstveno kao rezultat prodajnog miksa te fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost. Sukladno tome, operativna dobit veća je 44,3% te iznosi 14,7 milijuna eura, dok je neto dobit viša 34,3% te iznosi 12,2 milijuna eura. Negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti posljedica je promjene u dinamici plaćanja pojedinih kupaca, i u skladu je s našim očekivanjima. U drugom dijelu godine očekujemo poboljšanje i povrat na pozitivne razine. Tromjesečje smo zaključili sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 38,0%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem drugog tromjesečja iznose 65,8 milijuna eura (40,2% ukupne imovine).

S ciljem jačanja suradnje s postojećim, kao i potencijalnim novim kupcima i partnerima te predstavnicima zainteresiranih strana/ akademske zajednice i regulatornih tijela, održali smo Tehnološke dane Ericssona Nikole Tesle. Predstavljena su brojna inovativna tehnološka rješenja s fokusom na 5G monetizaciju, network slicing, otvorena mrežna sučelja i mrežne funkcionalnosti, energetsku učinkovitost i 5G privatne mreže. Uz najnovije Ericssonove radijske proizvode, prezentirana je industrijska primjena 5G mreža na primjeru pametnih rješenja iz energetike i digitalnih blizanaca (digital twins) te udaljene 5G kontrole robota. Predstavili smo i ICT rješenja Ericssona Nikole Tesle za digitalnu transformaciju društva koja uključuju uporabu geoprostornih informacija iz javnih pokretnih komunikacijskih mreža i korištenje virtualnog asistenata te inovativna zelena rješenja za industriju, gradove i praćenje ispravnosti vode.

Dugi niz godina uspješno surađujemo s akademskom zajednicom te smo u cilju povezivanja znanosti i gospodarstva, kao predispozicije lokalnog i nacionalnog ekonomskog razvoja, potpisali Sporazum o suradnji na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija kompanije s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) te osnovali zajednički istraživački laboratorij. Od otvaranja našeg R&D ureda u Osijeku u rujnu 2018. prošlo je gotovo pet godina, a ured koji je započeo s dvadesetak zaposlenika, sada ima više od sto ljudi, što dovoljno govori o snazi i rastu aktivnosti u razvojno-istraživačkom segmentu.

Početkom srpnja započeo je s radom još jedan Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle, koji se uz lokacije u Zagrebu i Splitu ovaj puta održava i u Osijeku. Ljetni kamp već 22. godinu zaredom okuplja najbolje studente, većinom iz STEM područja. Među gotovo 170 zainteresiranih studentica i studenata odabrali smo 62 polaznika koji će tijekom pet tjedana pod vodstvom mentora raditi na zanimljivim digitalno-transformacijskim projektima u području analitike i upravljanja velikim bazama podataka. Ove godine tema Ljetnog kampa je “Digitalna transformacija u akciji: Kako podaci mijenjaju naš svijet.

I u narednom razdoblju ostajemo snažno fokusirani na kvalitetnu realizaciju ugovorenih poslova za naše kupce na domaćem i izvoznim tržištima te razvoju poslovanja u svim segmentima s naglaskom na rast u području  Digitalnog društva. Isto tako, nastavljamo s digitalnom transformacijom Ericsson Nikola Tesla Grupe kako bismo dodatno unaprijedili interne procese, efikasno odgovarali na tržišne zahtjeve te jačali našu lidersku poziciju u ICT industriji.

Kao najveći R&D centar u Hrvatskoj i šire te vodeći hrvatski izvoznik softvera imamo dugogodišnje iskustvo te veliko znanje i inovacijski potencijal u brojnim segmentima. Naši stručnjaci rade na modernizaciji mreža i usluga za domaće i globalne operatore, razvijaju inovativna digitalna rješenja za različite industrije, pametne gradove i tijela lokalne i državne uprave, pružaju kvalitetne usluge i rade na najnovijim tehnologijama za globalni Ericsson. Stoga smo dobro pozicionirani i spremni odgovoriti na sve poslovne prilike i izazove. Maksimalno smanjujemo rizike, fokusiramo se na mogućnosti koje su pred nama i investiramo u nova rješenja i proizvode te znanja naših zaposlenika. Bez obzira na izazovno i zahtjevno okruženje u kojem poslujemo, investiramo u našu budućnost kako bismo osigurali dugoročno održivo poslovanje kompaniji te gradimo motivirajuću i inovativnu organizacijsku kulturu visokih performansi.“

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice