Novosti


Predstavljena digitalna platforma eKultura – naš doprinos očuvanju i dostupnosti kulturne baštine

  Kategorije: Događanja Portfelj Projekti

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 14. rujna prigodnim je okupljanjem obilježen završetak višegodišnjeg projekta „e-Kultura - Digitalizacija kulturne baštine“ u čijoj je provedbi Ericsson Nikola Tesla sudjelovao kao tehnološki partner.

 

Foto: Ministarstvo kulture i medija RH

Projekt „e-Kultura - Digitalizacija kulturne baštine“, Ministarstva kulture i medija u suradnji s partnerskim institucijama - Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskom radiotelevizijom, Muzejom za umjetnost i obrt i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu iznimno je važan za očuvanje i promociju  hrvatske kulturne baštine. Projekt je sufinanciran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–
2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ponosni smo što su stručnjaci Ericssona Nikole Tesle dali svoj doprinos ovom nacionalno značajnom projektu u kojem je kompanija sudjelovala kao tehnološki partner. 
Naši su stručnjaci  kroz projekt razvili kompleksan ICT sustav trajne pohrane digitalnih zapisa  te cijeli niz alata koji baštinskim ustanovama omogućuju provođenje procesa digitalizacije kulturnog gradiva i građe te eKultura portal. Putem javnog portala eKultura, koji je responzivan, prilagođen mobilnim uređajima i tabletima, trenutno je dostupno 195 845 predmeta hrvatske kulturne baštine koji se mogu istraživati na različite načine. 

Dio tima Ericssona Nikole Tesle koji je radio na projektu

Na završnom događaju bilo je govora o iskustvima, postignućima i budućim planovima sa zajedničkim ciljem sigurnog prenošenja nacionalne kulturne baštine budućim generacijama.
U obraćanju okupljenima ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Kožinek zahvalila je svima koji su sudjelovali na projektu te doprinijeli realizaciji nove digitalne platforme eKultura - jedinog sustava koji ima trajnu pohranu i prezentacijski portal te podržava sve zajednice: arhivske, knjižnične i muzejske, kao i svu građu: audio, video i 3D. Naglasila je i da su izazovi tijekom provedbe projekta - pandemija koronavirusa te razorni potresi koji su uzrokovali oštećenja mnogih baštinskih institucija, pokazali da je digitalizacija kulturne baštine ključna, jer digitalne platforme mogu osigurati pristup kulturnom naslijeđu, posebno u uvjetima restriktivnih mjera te doprinijeti njegovom očuvanju tijekom elementarnih nepogoda.
Uz ministricu prisutnima su se obratili ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura, ravnateljica programa Hrvatske radiotelevizije Marija Nemčić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović te glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice