Novosti


Transformacijski potencijal ICT sektora za digitalnu zelenu tranziciju industrije

  Kategorije: Događanja Portfelj

Predsjednica kompanije Gordana Kovačević govorila je o ulozi i važnosti ICT-a u industriji na međunarodnoj konferenciji „Vrijeme je za industriju“, koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora, a održana je 3. listopada u Zagrebu.

 

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle i potpredsjednik HGK Tomislav Radoš

Cilj konferencije sa sloganom „Snažna industrija za snažno gospodarstvo“ bio je potaknuti razgovor o važnosti, izazovima i spremnosti hrvatskih tvrtki za novu industrijsku tranziciju. Na konferenciji su eminentni stručnjaci, predstavnici europskih industrijskih udruženja te predstavnici hrvatske industrije govorili što trebamo učiniti na putu u novo doba prelaska prema zelenoj i digitalnoj tranziciji, otpornosti, proizvodima visoke dodane vrijednosti kao i ulozi novih tehnologija.
U okviru konferencije predsjednica Ericssona Nikole Tesle sudjelovala je u razgovoru 1 na 1 s potpredsjednikom HGK Tomislavom Radošem, o ulozi i važnosti ICT-a u industriji. Iz perspektive vodeće hrvatske softverske kompanije po nizu parametara (izvoz, broj zaposlenih, prihodi, itd.) komentirala je ulogu ICT sektora u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu za desetljeće 2020.–2030. kao i Strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine koje se fokusiraju na strateška područja: Digitalne vještine, Digitalna infrastruktura bazirana na 5G, Digitalna transformacija poduzeća i industrija te Digitalni javni servisi s jasno definiranim ciljevima. Naglasila je važnost ICT sektora i transformacijski potencijal suvremenih ICT tehnologija koje drugim industrijskim sektorima omogućavaju postizanje brze i učinkovite digitalne zelene tranzicije: „Različite industrije kao i pružatelji javnih usluga i servisa mogu korištenjem transformacijskog potencijala koje pruža ICT sektor osnažiti svoje poslovanje, podignuti razinu kvalitete i konkurentnosti te udovoljiti suvremenim standardima održivog poslovanja. Digitalne tehnologije presudne su i za suočavanje s velikim izazovima današnjice poput smanjenja emisija CO2 i korištenja materijalnih resursa. ICT rješenja kao što su 5G, XR i implementacija u oblaku bit će najvažnija na putu do većeg stupnja održivosti i veće profitabilnosti, a njihova uspješna implementacija podrazumijeva prilagodbu procesa i organizacijske kulture te ulaganje u razvoj kompetencija.“.
Predstavnicima industrije i drugim dionicima poručila je kako je za uspješnost digitalne zelene tranzicije nužna strateška odrednica kompanije, analiza i prilagodba procesa, razvoj digitalnih kompetencija i vještina zaposlenika te odgovarajuća organizacijska kultura koja podržava promjene.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi  Na vrh stranice