Novosti


Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle koautori najnovijeg izdanja Ericssonovog Mobility Reporta

  Kategorije: Trendovi

Među autorima najnovijeg izdanja Ericssonovog Mobility Reporta objavljenog krajem studenog ponovno su i stručnjaci Ericssona Nikole Tesle. Ovaj put su to Josip Jelić, Doroteja Kobešćak, Ivan Komljenović i Tomislav Tolić.

  • Predviđa se da će globalne 5G pretplate premašiti 5,3 milijardi do kraja 2029.
  • Nastavlja se veliki porast u globalnom prosječnom podatkovnom prometu po pametnom telefonu – predviđa se porast of 21GB mjesečno do 56GB mjesečno u razdoblju od 2023. do 2029.
  • Prognozira se da će 85 posto globalne populacije biti pokriveno s 5G do kraja 2029.

U najnovijem izdanju Ericsson Mobility Reporta, Ericsson procjenjuje da će gotovo jedna od pet svih globalnih mobilnih pretplata do kraja 2023. biti 5G, jer je rast otporan na kontinuirane ekonomske izazove i geopolitičke nemire na nekim tržištima. Statistika iz izdanja Mobility Reporta iz studenog 2023., koja predviđa da će u 2023. biti 610 milijuna novih 5G pretplata (povećanje od 63 posto u odnosu na 2022.), dovodi do ukupnog globalnog broja od 1,6 milijardi, što je 100 milijuna više od prethodnog predviđanja.

U ovom 24. izdanju izvještaja pomaknuta je gornja granica za statistička predviđanja s 2028. na 2029. godinu. Kao i u recentnim izdanjima, izvještaj iz studenog 2023. potvrđuje da su najuobičajeniji rani korisnički slučajevi 5G poboljšani mobilni širokopojasni pristup, fiksni bežični pristup, igranje računalnih igara i usluge utemeljene na AR i VR tehnologijama.

Gledano po regijama, rast 5G pretplata u Sjevernoj Americi je i dalje snažan. Očekuje se da će do kraja 2023. ta regija imati najvišu globalnu penetraciju 5G pretplata od 61 posto. Rast 5G pretplata je također snažan u Indiji tijekom 2023. U Indiji se očekuje da će na kraju 2023., što je četrnaest mjeseci od komercijalnog pokretanja, 5G penetracija premašiti 11 posto.

U razdoblju od šest godina od kraja 2023. do kraja 2029. prognozira se da će globalne 5G pretplate porasti za više od 330 posto – s 1,6 milijardi na 5,3 milijardi. Predviđa se da će 5G biti dostupan za više od 45 posto globalne populacije do kraja 2023., odnosno 85 posto do kraja 2029. Očekuje se da će Sjeverna Amerika i zemlje Vijeća za suradnju zemalja u Perzijskom zaljevu imati najviše regionalne stope 5G penetracije od 92 posto do kraja 2029., a Zapadna Europa će ih slijediti s penetracijom od 85 posto.

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i rukovoditelj odjela Mreže u Ericssonu kaže:   “S više od 600 milijuna 5G pretplata globalno iz ove godine i rasta u svakoj regiji, jasno je vidljivo da je potražnja za povezivosti visokih performansi velika. Implementacija 5G se nastavlja i vidimo povećani broj implementiranih samostalnih 5G mreža što otvara prilike za podršku novih zahtjevnijih aplikacija za korisnike i poduzeća.”

Nastavlja rasti globalna prosječna podatkovna potrošnja po pametnom telefonu. Procjenjuje se da će ukupni mobilni podatkovni promet trostruko porasti u razdoblju od kraja 2023. do kraja 2029. – što se pripisuje čimbenicima poput poboljšanih mogućnosti uređaja, povećanju podatkovno bogatih sadržaja i kontinuiranim poboljšanjima performansi implementiranih mreža.

Peter Jonsson, izvršni urednik Ericssonovog Mobility Reporta komentira: “Stopa rasta podataka u mobilnim mrežama jasno odražava strast korisnika prema aplikacijama utemeljenim na poboljšanom širokopojasnom pristupu. Ovaj će se trend ubrzavati s globalnim porastom broja korisnika 5G i pojavom novih korisničkih slučajeva, što će biti okidač za daljnji porast podatkovnog prometa. S obzirom da je većina prometa generirana u zatvorenim prostorima, gdje ljudi obično provode najviše vremena, rastuća je potreba za proširenjem pokrivenosti 5G u srednjem pojasu u zatvorenom i na otvorenom kako bi se osiguralo sveobuhvatno 5G iskustvo na svim lokacijama.“

5G u srednjem pojasu kombinira visoke kapacitete s dobrom pokrivenošću što ga čini idealnim izborom za isporuku punog 5G iskustva. Globalna pokrivenost populacije s 5G u srednjem pojasu je trenutno veća od 40 posto, što je porast s 30 posto u 2022.. Rast je uglavnom uzrokovan velikim implementacijama u srednjem pojasu u Indiji, ali i nekoliko implementacija u srednjem pojasu u Europi.

Izvještaj također istražuje bežičnu povezanost za proizvođačku industriju, kako 5G postaje ključna odrednica za proizvodni output i kako omogućava agilnost potrebnu za podršku brzim promjenama i realokacijama resursa.

Ericsson Mobility Report iz studenog ove godine uključuje tri opsežnija članka:

  • Implementacija 5G SA širokih razmjera za pokretanje digitalne transformacije u Indiji
  • Potražnja za povezivosti u zatvorenim prostorima pokreće potrebu za poboljšanim performansama
  • Agilnost u giga-tvornicama i zelenim čeličanama koju omogućava 5G

Pročitajte cijeli izvještaj Ericsson mobility Report November 2023 (eng.)

Sudjelovanje naših stručnjaka u izradi ovog izvještaja samo je jedan od primjera koji dokazuje koliko su naši stručnjaci cijenjeni u globalnoj korporaciji i među stručnjacima iz cijelog svijeta. Zahvaljujući kvaliteti svojeg rada oni imaju prilike sudjelovati u brojnim zanimljivim međunarodnim projektima o čemu redovito izvještavamo. Iskrene čestitke spomenutom timu naših stručnjaka na doprinosu globalnom praćenju razvoja suvremene tehnologije.
 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle


   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice