Novosti


Sinergija znanosti i industrije za veću konkurentnost

  Kategorije: Događanja Portfelj Projekti

Miroslav Kantolić, član izvršnog poslovodstva Ericssona Nikole Tesle sudjelovao je na panel raspravi "Na granici između znanosti i industrije" govoreći o dobrim praksama suradnje s akademskim institucijama koje u kompaniji primjenjujemo desetljećima.

Panel je održan u sklopu dvodnevne konferencije pilot projekta Scynergy ’24 koji povezuje znanstvenu i poslovnu zajednicu u svrhu komercijalizacije znanstvenog rada, a u kojem sudjeluje i Ericsson Nikola Tesla. Interakcija akademske zajednice, industrije i biznisa koju ovaj projekt potiče osigurava prostor za multidisciplinarna istraživanja i razvoj, komercijalizaciju njihovih rezultata te posljedično kreiranje i unaprjeđenje industrije visoke dodane vrijednosti. 

Na panelu su također sudjelovali Vedran Bilas, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu (FER), David Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Gordan Kreković, izvršni direktor Visage Technologies. Moderator diskusije bio je Ante Magzan, stručnjak za brendiranje, strategije i poslovni dizajn. Teme o kojima se raspravljalo bile su iskustva i primjeri suradnji znanstvenika i tvrtki, primijenjena istraživanja i komercijalizacija rezultata znanstvenih istraživanja, što je kod ovakvih suradnji dobro i kako ih možemo poboljšati, trenutnim najvećim preprekama i ograničenjima te o područjima koja imaju najveći znanstveno-industrijski potencijal.

Miroslav Kantolić govorio je o suradnji s akademskim ustanovama iz perspektive Ericssona Nikole Tesle predstavivši njezine razne vidove. Naglasio je da kompanija već niz desetljeća odlično surađuje s akademskim partnerima te da zajednički kontinuirano suradnju razvijamo, unaprjeđujemo i doprinosimo otvaranju novih prilika za njezino širenje. Također je podcrtao da je ona jedan od temelja kompanijskog tehnološkog liderstva, njome jačamo inovacijski potencijal, omogućavamo transfer znanja i tehnologija te razvoj kvalitetnih stručnjaka. Vizionarski pristup i rano međusobno razumijevanje kompanije i strateškog akademskog partnera FER-a rezultirali su još 2001. pokretanjem  Ericsson Nikola Tesla Summer Campa kojim budućim stručnjacima omogućavamo primjenu znanja u praksi kroz rad na realnim projektima s najsuvremenijim tehnologijama. U njemu je dosad sudjelovalo gotovo 1000 studenata, a mnogi od njih su danas zaposleni u kompaniji. Kompanija također kroz sporazume o suradnji s akademskim institucijama definira projekte kojima se mogu realizirati inovativna konkurentna rješenja za primjenu u digitalnoj zelenoj tranziciji industrija i društva (npr. u pametnim okruženjima grada i sveprisutnih komunikacijskih rješenja za digitalnu transformaciju). Veliki dio aktivnosti Ericssona Nikole Tesle odnosi se na sudjelovanje u R&D projektima globalne korporacije u kojima naši stručnjaci rade na najsuvremenijim tehnologijama. Dio kompanijskih istraživačkih aktivnosti odnosi se pak na sudjelovanje u projektima koje direktno financira Europska unija kao što su PHArA-ON (Pilots for Healthy and Active Ageing), TRUSTEE (Trust and Privacy Preserving Computing Platform for Cross-Border Federation of Data), OLGA (Holistic & Green Airports) i drugi.  

Projekt Scynergy ’24 financira Europska komisija u okviru inicijative “Strengthening Monitoring and Evaluation of Innovation Programs in the EU“, a globalno ga provodi Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School (LBS) i Massachusetts Institute of Technology (MIT). Nositelj projekta u Hrvatskoj je Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a provodi ga Nuqleus, prvi startup program koji otkriva izazove industrije, predlaže potencijalna rješenja na temelju inovativnih tehnologija i formira interdisciplinarne timove koji validiraju ideje i testiraju njihov poslovni potencijal. Nakon provedbe u Hrvatskoj projekt će biti prilagođen za što uspješniju globalnu primjenu. 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice