Broj 2/2013


 IZDVAJAMO
 

Obilježena 60. obljetnica suradnje Ericssona i Ericssona Nikole Tesle (6-11)
Svečanost obilježavanja 60. obljetnice suradnje i potpisivanja prvog licencnog ugovora između LM Ericssona i tadašnjeg poduzeća Nikola Tesla, uz Predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića sa suprugom, prof.dr. Tatjanom Josipović, uveličali su švedski kralj Carl XVI Gustaf i kraljica Silvia te Hans Vestberg, predsjednik i izvršni direktor korporacije Ericsson.

AKTUALNOSTI

Komentator (3)
Nj. E. Fredrik Vahlquist, veleposlanik Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj

Uspješan nastup hrvatskog e-zdravstva u Dublinu (16-17)
Pred više od 3 tisuće medicinskih i IT profesionalaca te pripadnika europskih državnih i regionalnih uprava Hrvatska je na trodnevnoj konferenciji eHealth week 2013 u Dublinu uspješno predstavila svoj model e-zdravstva, kao odgovor na rastuće izazove upravo u ovom segmentu suvremenog društva.

MIPRO 2013 (17)
Petodnevni međunarodni skup MIPRO 2013 ponovo je u Opatiji okupio preko tisuću ICT stručnjaka i znanstvenika iz tridesetak zemalja koji su od 20. do 24. svibnja sudjelovali na tradicionalnom tematskom okupljanju predstavnika gospodarstva, obrazovanja, znanosti i državne uprave.

Održana Glavna Skupština (18-19)
Glavna skupština Dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla održana je u utorak, 28. svibnja 2013. godine, uz prisutnost 86.683.400 kuna dioničkog kapitala, što iznosi 65,09 posto ukupnog temeljnog kapitala Društva. Taj postotak osigurao je normalan rad i pravovaljanost svih odluka donesenih na Skupštini.


Novo ruho kompanijskog weba (26)
Nakon gotovo desetljeća složenog rada na dva poslužitelja i s dvije različite platforme, internetske stranice Ericssona Nikole Tesle su početkom travnja, u novom dizajnu i uz korištenje novih alata, objedinjene na adresi www. ericsson.hr.

Stvara li Hrvatska poduzetnike i zaposlenike budućnosti (29)
Povezivanje znanosti i gospodarstva bila je središnja tema ovogodišnjeg trinaestog izdanja poslovno-tehnološke konferencije Microsoft WinDays u Umagu. Na okruglom stolu pod nazivom „Stvara li Hrvatska
poduzetnike i zaposlenike budućnosti“ raspravljalo se o temi konkurentnosti i obrazovanja.

Logistika spremna za EU (36-37)
Stručnjaci kompanijske jedinice za logistiku susreću se s brojnim izazovima vezanim uz pridruživanje naše domovine Europskoj Uniji pa smo ih zamolili da nam kažu o aktualnim promjenama u ovom području.


Ljetna radionica Ericssona Nikole Tesle 2013. (37)
Na krilima izvanrednih rezultata Radionica održanih prošlih godina, s puno entuzijazma
krećemo u novu, trinaestu Ljetnu radionicu Ericssona Nikole Tesle.

POSLOVANJE

Ericssonovi rezultati u prvom tromjesečju 2013. godine (4)
"Prodaja se u ovom tromjesečju pozitivno razvija uz rast od 2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, usprkos trenutačnim otežavajućim okolnostima,“ kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

Rezultati Ericssona Nikole Tesle u prvom tromjesečju 2013. godine (5)
Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: „Tijekom prvog tromjesečja Ericsson
Nikola Tesla nastavio je uspješno poslovati, usmjerivši se na provedbu strateških prioriteta.“

Mreža spremna za budućnost (12-13)
Nedavno je Ericsson Nikola Tesla s Tele2 Hrvatska potpisao ugovore o sveobuhvatnoj modernizaciji jezgrene mreže te o usluzi cjelovite podrške za sve nove čvorove.

Izvozni ugovori vrijedni preko 55 milijuna kuna (14)
Mr. sc. Gordana Kovačević komentirala je potpisane ugovore: „Raduje me nastavak dobre poslovne suradnje s našim partnerima i kupcima u regiji. Implementacija naših rješenja za korisnike navedenih operatora predstavlja korak prema umreženom društvu u kojem će sve što ima koristi od povezivanja biti umreženo.

PRIZNANJA

Ericssonu Nikoli Tesli dva Zlatna ključa za izvozne rezultate u 2012. (15)
U okviru 8. Konvencije Hrvatskih izvoznika: "Hrvatski izvoz prije i poslije ulaska u EU” dodijeljene su tradicionalne nagrade „Zlatni ključ” najboljim izvoznicima u 2012. Ericsson Nikola Tesla pobjednik je u kategoriji velikih kompanija i najbolji je izvoznik u Rusku Federaciju.

Nagrađen e-Poziv (25)
Hrvatski konzorcij paneuropskog projekta pod nazivom HeERO (Harmonised eCall European Pilot) u kojem je Ericsson Nikola Tesla tehnološki partner dobitnik je posebne nagrade za najuspješniju provedbu i testiranje e-Poziva (e-Call) od svih 9 zemalja koje su uključene u ovaj paneuropski projekt.

Ericsson Nikola Tesla dobitnik nagrade indeks DOP-a (25)
U kategoriji velikih poduzeća Ericsson Nikola Tesla dobitnik je Indeksa DOP-a za svoju pozitivnu
praksu prema ključnim interesnim skupinama.

Višestruki dobitnik nagrade Zlatni indeks (29)
ETK Ljetni Kamp laureat je u kategoriji organizacije projekata od strane poduzeća za studente, a kompanija Ericsson Nikola Tesla nagrađena je za najbolji imidž prema percepciji studenata, a dobitnik je i Grand Prixa za velika poduzeća.

PROJEKTI I SURADNJA

Pogled prema budućnosti (24)
Kvalitetna suradnja s lokalnom znanstvenom zajednicom važna je karika uspjeha Ericssona Nikole Tesle. Naš partner u Splitsko-dalmatinskoj županiji je Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).

Konferencija Agile Adria 2013 (24)
Terme Tuhelj bile su nedavno domaćin Međunarodne konferencije Agile Adria 2013. Nakon prošlogodišnje suradnje s QED konferencijom, ovo je prva samostalna konferencija o agilnosti održana u Hrvatskoj, ujedno i najveći događaj ove vrste u jugoistočnoj Europi.

Voice over LTE – prepoznati po znanju (27)
U sklopu projekata Rich Communication Suite (RCS) i VoLTE (Voice over LTE) za operatora Deutsche Telecom u Njemačkoj, IMS tim iz Kompetencijske domene IP i jezgrene mreže, Hrvatska sudjeluje u izradi rješenja te integraciji i verifikaciji rješenja.

Mobilno zdravstvo za ruralno zdravlje (31)
Za razliku od hrvatske svakodnevice u koju se još uvijek relativno teško probijaju uspješni, nesporni projekti vezani uz „zelene tehnologije“, svjetska stručna javnost sve češće prepoznaje i promovira njihovo korištenje u najrazličitije svrhe.
 
Raznolike mogućnosti za studente (35)
Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u organizaciji Saveza studenata FER-a 15. i 16. svibnja održan je JobFair 2013. - sajam poslova koji studentima tehničkih fakulteta omogućava da pobliže upoznaju potencijalne poslodavce.

RAZVOJ I ISTRAŽIVANJE

Brža i kvalitetnija isporuka zahvaljujući kontinuiranoj integraciji (22-23)
Kontinuirana integracija (Continuous Integration - CI) je proces čestog spajanja doprinosa razvojnih inženjera u jedinstveni produkt. Ovim se pristupom izbjegava čitav niz problema.

PORTFELJ

VisualCom (34)
Ericsson Visual Communication System, (VisualCom) je videokonferencijski sustav razvijen u Ericssonu.

IZ SVIJETA TELEKOMUNIKACIJA
 
Ericssonove upravljane usluge opslužuju milijardu krajnjih korisnika (20)
Mreže kojima upravljane usluge pruža Ericsson danas opslužuju značajnu brojku od milijardu korisnika. Kao neosporni lider u upravljanim uslugama, Ericsson je dosada potpisao više od 300 ugovora širom svijeta.

Ericsson svjetski lider u upravljanju telekomunikacijskim aktivnostima (21)
Daljnju potvrdu tržišnog liderstva Ericssona predstavlja proglašenje svjetskim liderom u upravljanju telekomunikacijskim aktivnostima od strane vodećih industrijskih analitičara tvrtke Gartner (Market Share Analysis: Telecom Operations Management - BSS, OSS and SDP, Worldwide, 2011-2012, April 29, 2012).

Sudjelujemo u „Cloudscale“ projektu (21)
Ericsson Nikola Tesla sudjeluje u europskom projektu „CloudScale“. Osnovna svrha projekta je razvoj alata i metode za predviđanje skalabilnosti aplikacije koja će se instalirati u “cloud” okruženju.

Ericsson preuzima Microsoftov Mediaroom (28)
Ericsson je s Microsoftom dogovorio preuzimanje njegove kompanije Mediaroom namijenjene rješenjima za TV. Ovim će potezom Ericsson postati vodeći isporučitelj rješenja za IPTV i isporuku sadržaja na različite zaslone, uz tržišni udio od preko 25%.

Pametni gradovi (30)
Postoje mnoge definicije pametnog grada. Iako se većina definicija najviše razlikuje u njihovom isticanju nekoliko ključnih karakteristika svi ukazuju na korištenje tehnologije i umrežene infrastrukture za poboljšanje gospodarske i političke učinkovitosti te omogućavanje društvenog, kulturnog i urbanog razvoja.

Deset važnih trendova ponašanja korisnika u 2013. godini (32-33)
Ericsson ConsumerLab identificirao je najvažnije trendove ponašanja korisnika u 2013. godini i nadalje.

ZANIMLJIVO

ICT i ljudska prava (21)
Ericsson je nedavno izdao novi izvještaj koji je zamišljen kao odskočna daska za konstruktivnu raspravu svih zainteresiranih sudionika vezano uz ICT i ljudska prava.

Kompanijska galerija (38)

Kolarek Stjepan Marijan: Naiva
Mirna Sišul i Elvis Berton
Sanja Sašo: Konji, ljudi, anđeli i jedan bik

Zaposlenici osobno (39)
Iva Ljubičić, stručnjak za dizajn jezgrenih mobilnih mreža, zaposlenica mjeseca u Centru za kompetencije i operacije Regije Zapadna i Srednja Europa



  Na vrh stranice