Rezultati poslovanja Dioničkoga društva Ericsson Nikola Tesla u prvom tromjesečju 2005. godine  
Osnovne značajke:
  • Knjižene narudžbe 310,1 milijun kuna
  • Prihodi od prodaje 280,4 milijuna kuna
  • Bruto marža 26,7%,
  • Operativna dobit 47,4 milijuna kuna
  • Dobit prije oporezivanja 39,8 milijuna kuna
  • Neto dobit 31,8 milijuna kuna
  • Zarada po dionici 24 kune
  • Povrat od prodaje prije oporezivanja 14,2%
  • Novčani tok iz poslovnih aktivnosti 183 milijuna kuna

Ostvareni rezultati u prvom tromjesečju 2005. godine ne odstupaju bitno od planiranih. Volumen poslovanja je manji u odnosu na isto razdoblje protekle godine što ne iznenađuje pogotovo ako se uzme u obzir da je protekla godina, a posebno prvo tromjesečje bilo vrlo uspješno zbog realizacije ugovora u Bjelorusiji koji je bio planiran u godini prije.

 

Prema ostvarenoj neto prodaji najznačajnije tržište je Hrvatska koja sudjeluje sa 32% u ukupno ostvarenim prihodima od prodaje. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine značajan rezultat zabilježen je u Sudanu s ostvarenih 34 milijuna kuna.

 

Bruto marža je porasla zahvaljujući povoljnoj kombinaciji prodanih proizvoda tijekom prvog tromjesečja u odnosu na isto razdoblje 2004. godine, no ne možemo očekivati da će se ova razina bruto marže zadržati do kraja godine.

 

Operativna dobit je manja u odnosu na prethodnu godinu kao rezultat smanjenog obujma poslovanja (neto prodaje) i dodatnih rezerviranja za potraživanja na tržištima visokorizičnih zemalja. Istodobno se rezultat od financijskih aktivnosti poboljšao što je posljedica znatno manjih negativnih tečajnih razlika. Dobit prije oporezivanja je porasla (+10%) prvenstveno zbog manjih negativnih tečajnih razlika te porasta bruto marže. Novčani tok iz poslovnih aktivnosti je pozitivan i iznosi 183 milijuna kuna što je rezultat dobrog poslovanja u prošloj i ovoj godini.

 

Kompanija je upravljala sredstvima jednako učinkovito kao i u proteklim razdobljima. U upravljanju zalihama ostvarena je razina niža od 20 dana, dok naplata potraživanja od kupaca ako isključimo program za financiranje iznosi 44 dana.

 

Na listi prioritetnih investicija nalazi se i daljnje ulaganje u zgrade, nove zaposlenike, financiranje kupaca s ciljem povećanja obujma poslovanja i tržišnog udjela, te ulaganje u IS/IT.

Poslovna situacija na glavnim tržištima

Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvom tromjesečju 2005. temelje se na ugovorima potpisanim na domaćem i inozemnim tržištima (Zajednica Neovisnih Država, Afrika te Bosna i Hercegovina) i to u području fiksne i mobilne telefonije te poslovnih komunikacijskih sustava.

 

U suradnji s VIPnetom, strateškim partnerom Ericssona Nikole Tesle na hrvatskom tržištu mobilne telefonije, ubrzanim tempom se nastavlja izgradnja mreže treće generacije (UMTS) koja je u siječnju puštena u komercijalni rad i time korisnicima u Hrvatskoj po prvi put omogućila korištenje videotelefonije i mobilnog širokopojasnog pristupa internetu. Uz ugovore za održavanje prije isporučenih sustava, dobivene su i narudžbe za nastavak uvođenja širokopojasnog pristupa (ADSL), kojima Ericsson Nikola Tesla kroz pravovremene isporuke podržava T-HT u ostvarivanju značajnog porasta broja ADSL korisnika. Ugovorena je također i isporuka poslovnih sustava MD 110 za nekoliko hotelskih poduzeća u Hrvatskoj.

 

Na tradicionalno najvećem izvoznom tržištu Ericssona Nikole Tesle, u Zajednici Neovisnih Država, potpisano je nekoliko ugovora u ukupnoj vrijednosti većoj od 5 milijuna dolara. U Rusiji, riječ je o proširenju 10 tranzitnih centrala AXE 10 za operatora MGTS, isporuci novih količina Mini-Linkova za mobilnog operatora Bajkalvestkom te vrlo značajni ugovor za prvi Mini Link BAS za operatora Petersburg Tranzit Telekom koji predstavlja daljnji prodor kompanije s novom tehnologijom na tržište Ruske Federacije. Istodobno s bjeloruskim državnim operatorom Beltekomom potpisan je ugovor o isporuci nove, najsuvremenije lokalne centrale AXE810 u aplikaciji Enabler. U istom razdoblju na tržištu Zajednice Neovisnih Država i u Uzbekistanu ugovoreni su poslovi o isporuci poslovnih sustava za nekoliko većih kupaca.

 

Na tržištu Bosne i Hercegovine naša je kompanija u spomenutom razdoblju potpisala ugovor o proširenju mreže s GSM operatorom ERONET iz Mostara, dok je s fiksnim operatorom Telekom Srpska potpisan ugovor o podršci održavanja mreže.

 

Kada je riječ o tržištu Afrike, posebno Sudana, treba naglasiti da je u prvom tromjesečju realizirano proširenje i modernizacija 5 AXE centrala za Sudatel, tamošnjega operatora fiksne telefonije.

 

Kompanijske komunikacije Ericsson Nikola Tesla