Poslovanje na Kosovu 
Puštanje u rad GSM mreže kosovskog operatora i novi ugovor u području upravljanih usluga

Ericsson Nikola Tesla svečano pustio u rad GSM mrežu kosovskoga operatora Ipka te s tim kupcem potpisao novi ugovor u području upravljanih usluga.

 

Nakon što su u lipnju 2007. drugi mobilni operator na Kosovu, Ipko Llc i Ericsson Nikola Tesla, vodeći hrvatski ICT izvoznik potpisali ugovor o pokretanju nove GSM mreže koja će pokrivati cijelu površinu Kosova ove dvije kompanije su upriličile svečanost u povodu puštanja te mreže u rad. Riječ je o investicijskom projektu, vrijednom 37 milijuna eura, koji je bio pokrenut od temelja, a nastavlja se na koncesijski sporazum kojega su prethodno potpisali predstavnici Kosovske telekomunikacijske agencije i konzorcija u čijem sastavu djeluju Telekom Slovenija, Mobitel i Ipko.

 

Kako je bilo ugovoreno, Ericsson Nikola Tesla je u rekordnom vremenu isporučio i u cijelosti integrirao cjelovitu GSM mrežu koja će Ipku omogućiti brzo pozicioniranje kao značajnoga konkurenta na rastućem i zahtjevnom tržištu mobilne telefonije na Kosovu.

 

Nadalje, partnerstvo Ericssona Nikole Tesle i Ipka potvrđeno je i prošireno ugovorom o upravljanim uslugama u sklopu kojega će hrvatski ICT isporučitelj upravljati GSM mrežom ovoga kosovskoga operatora. Ugovor, vrijedan otprilike 4 milijuna eura, je potpisan istoga dana kada je svečano u rad pušten Ipkov GSM sustav, 14. prosinca ove godine. Ugovor će biti na snazi tijekom iduće dvije i pol godine, a tijekom toga razdoblja Ericsson Nikola Tesla će, u suradnji s Ipkovim stručnjacima, brinuti o radu i održavanju mreže.

 

Dušan Mitič, predsjednik Ipkovog Upravnog odbora i zamjenik predsjednika Uprave Telekoma Slovenije, u tom je povodu izjavio: “Ovaj je projekt rezultat suradnje tri partnera iz tri zemlje, pa je učinkovito usklađivanje aktivnosti bilo ključno za konačni uspjeh. Zajedno smo izgradili suvremenu GSM mrežu, i to u rekordnom vremenu, koja će biti snažna platforma putem koje će Ipko svojim pretplatnicima osigurati usluge visoke kvalitete i omogućiti im ovoga trenutka najbolje moguće iskustvo komuniciranja.“

 

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle u svom komentaru naglašava veliko zadovoljstvo nastavkom partnerstva s Ipkom: “Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle i Ipka zajedno su radili tijekom zadnjih nekoliko mjeseci kako bi omogućili današnje puštanje u rad druge GSM mreže na Kosovu. Vjerujem da će ovaj sustav, temeljen na vrhunskoj Ericssonovj tehnologiji, učinkovito podržati Ipko u njegovoj ambiciji da korisnicima usluga osigura komunikacijske usluge visoke kvalitete. Iznimno sam zadovoljna što se današnjim potpisivanjem ugovora o upravljanim uslugama naša suradnja dalje nastavlja. Ovime je Ipko pokazao da je orijentiran na najsuvremenije tehnologije i usluge koje spadaju u best in class kategoriju. Veliko nam je zadovoljstvo surađivati s partnerom koji je usmjeren na implementaciju komunikacijskih rješenja budućnosti.“

 

Kompanijske komunikacije Ericsson Nikola Tesla