Ericsson Nikola Tesla d.d. 
Rezultati poslovanja Dioničkoga društva Ericsson Nikola Tesla u prvom polugodištu 2007. godine

Osnovne značajke:

  • Knjižene narudžbe 1.062,4 milijun kuna
  • Prihodi od prodaje 700,6 milijuna kuna
  • Bruto marža 17,8%,
  • Operativna dobit 61,6 milijuna kuna
  • EBIT (Dobit prije rashoda od kamata i poreza) 81,7 milijuna kuna
  • Neto dobit 65,3 milijuna kuna
  • Zarada po dionici 49,5 kuna
  • Povrat od prodaje prije oporezivanja 11,7%
  • Novčani tok iz poslovnih aktivnosti –18,7 milijuna kuna
Ocjena poslovanja

„Glavne značajke djelovanja kompanije Ericsson Nikola Tesla tijekom prvih šest mjeseci 2007. su stabilnost i poslovni rast. Kompanijsko djelovanje na izvoznim tržištima uvijek je bilo jedno od bitnih sastavnica našeg uspješnog poslovanja. Prisutni smo na tržištima s velikim potencijalom za plasman novih informacijsko-komunikacijskih usluga, proizvoda i rješenja te vjerujem kako ćemo, uz razumjevanje potreba naših kupaca i poslovnih prilika koje im se pružaju, uspjeti očuvati dugoročnu profitabilnost i tržišnu poziciju. Ujedno, svjesni smo da nastavak stabilnog trenda našeg poslovanja u sve kompetitivnijem okruženju podrazumijeva pozicioniranje u novim strateškim područjima, na novim tržištima i u suradnji s novim kupcima. U tom smislu, izuzetno sam zadovoljna što smo u proteklom razdoblju potpisali nekoliko strateških ugovora koji su podloga za ostvarenje naših poslovnih ciljeva. Ovom prilikom istaknula bih ugovor sa ruskim Megafonom i s kosovskim Ipko Netom Llc.
Također želim dodati da Ericsson Nikola Tesla promiče načela održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja te svojim djelovanjem stvara preduvjete za kvalitetnije poslovanje, veću produktivnost i učinkovitije korištenje resursa.”, istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica kompanije.

 

U usporedbi s prvim polugodištem prethodne godine, Ericsson Nikola Tesla ostvario je sljedeće rezultate.
Knjižene narudžbe veće su 7,8%, dok je neto prodaja porasla 13,6%, što je rezultat porasta volumena poslovanja na gotovo svim glavnim tržištima.
Na domaćem tržištu prihodi od prodaje povećani su 6,9% te iznose 255,3 milijuna kuna. 
Odlični rezultati ostvareni su u Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori gdje je zabilježen rast prihoda od prodaje od 90% s ostvarenih 116,4 milijuna kuna. Na tržištu Zajednice Neovisnih Država prihodi od prodaje niži su 8,7% prvenstveno zbog pomaka u realizaciji ugovora u Kazahstanu i Bjelorusiji, te iznose 125,4 milijuna kuna. Međutim, visoka razina knjiženih narudžbi, što možemo prvenstveno zahvaliti bjeloruskom ugovoru kao i uspostavi suradnje s novim kupcima, trebala bi pridonijeti porastu prodaje do kraja godine.
Vrlo dobre rezultate kompanija je postigla i na internom Ericssonovom tržištu. Prihodi od prodaje porasli su 16,4%, te iznose 203,5 milijuna kuna.

 

Pregled financijskih pokazatelja – profitabilnost poslovanja

Dobit prije rashoda od kamata i poreza (EBIT) niža je 8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prvenstveno te iznosi 81,7 milijuna kuna, zbog izvanrednih prihoda vezanih uz naknadu štete od požara (36,6 milijuna kuna) u 2006. godini. Ako bi usporedili poslovanje kompanije bez ovih izvanrednih prihoda u protekloj godini, EBIT bi ostvario rast od 56,5%.
Bruto marža na razini je prethodne godine (17,8% u odnosu na 17,6% u prvom polugodištu 2006.).
Unatoč većim prihodima od kamata te znatno manjim negativnim tečajnim razlikama na rezultat od financijskih aktivnosti značajno je utjecalo sporije otpuštanje rezervi za rizična potraživanja.
Neto dobit niža je 6,3% od neto dobiti ostvarene u prvom polugodištu 2006. godine, te iznosi 65,3 milijuna kuna.
Povrat od prodaje prije oporezivanja iznosi 11,7% (1.-6. 2006: 14,1%).


Tijekom prvog polugodišta značajna sredstava uložena su u nabavu opreme za realizaciju ugovora na izvoznim tržištima, te je isplaćena dividena od 320 kuna po dionici u ukupnom iznosu od 423,7 milijuna kuna. Unatoč tome, likvidnost kompanije i dalje je vrlo dobra.

 

Važni poslovi i ugovori na glavnim tržištima

Ericsson Nikola Tesla je tijekom protekla tri mjeseca nastavio uspješno poslovati na domaćem i inozemnim tržištima.

 

U spomenutom razdoblju nastavljena je dobra suradnja s domaćim kupcima Vipnetom, T-HT-om i Tele2. Dobri rezultati ostvareni su i u području poslovnih sustava. U svibnju je potpisan ugovor o razvoju i implementaciji Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) s rokom realizacije od dvije godine. Ovaj ugovor, koji treba osigurati modernizaciju i sređivanje stanja registra nekretnina u Republici Hrvatskoj, potpisan je s Ministarstvom pravosuđa i Državnom geodetskom upravom.

 

Kada je riječ o tržištima Zajednice Neovisnih Država treba istaknuti suradnju s našim novim kupcem Megafonom, jednim od tri najveća GSM operatora u Rusiji, s kojim je ugovorena isporuka fiksne tranzitne mreže utemeljene na Ericssonovom AXE sustavu. Uz ovaj strateški važan ugovor kompanija je potpisala i niz ugovora s kupcima u u Rusiji, Moldaviji i Kazahstanu a radi se o isporuci sustava u području fiksne telefonije, te rješenja za poslovne korisnike.

 

Veliki uspjeh na planu izvoza predstavlja i pozicioniranje kompanije na Kosovo kroz ugovor s novim kupcem Ipko Net Llc. Ovaj drugi mobilni kosovski operator u suradnji s Ericssonom Nikolom Teslom pokrenuo je novu GSM mrežu koja će u dogledno vrijeme pokrivati cijelo Kosovo. Riječ je o investicijskom projektu koji kreće od temelja („greenfield“ investicija), a nastavlja se na koncesijski sporazum kojega su u ožujku ove godine potpisali predstavnici Kosovske telekomunikacijske agencije i Konzorcija u čijem sastavu djeluju Telekom Slovenija, Mobitel i Ipko Net. Ugovor pokriva isporuku, implementaciju i upravljanje GSM komunikacijskim i transmisijskim sustavom i svim povezanim uslugama.

 

Na internom Ericssonovom tržištu, nastavljene su kompanijske aktivnosti u Institutu za telekomunikacije, te ostalim ekspertnim centrima, a pojačan je i angažman zaposlenika Centra za cjelovita komunikacijska rješenja i usluge na realizaciji različitih projekata u više Ericssonovih tržišnih jedinica.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 

Izvještaj