Rezultati poslovanja 
Rezultati poslovanja Dioničkoga društva Ericsson Nikola Tesla u prvom tromjesečju 2007. godine
Osnovne značajke:
  • Knjižene narudžbe 641,4 milijun kuna
  • Prihodi od prodaje 284,7 milijuna kuna
  • Bruto marža 19,1%,
  • Operativna dobit 24,8 milijuna kuna
  • EBIT (Dobit prije rashoda od kamata i poreza) 44 milijuna kuna
  • Neto dobit 35,2 milijuna kuna
  • Zarada po dionici 26,7 kuna
  • Povrat od prodaje prije oporezivanja 15,5%
  • Novčani tok iz poslovnih aktivnosti –112,4 milijuna kuna
Ocjena poslovanja

„Ključni pokazatelji poslovanja Ericssona Nikole Tesle tijekom prvog tromjesečja 2007. godine u skladu su s našim očekivanjima. Usredotočenost kompanije na unaprjeđenje partnerskih odnosa s kupcima, ponudi novih proizvoda i usluga, te stalno poboljšavanje modela rada utjecali su na daljnji rast profitabilnosti. Sklopili smo nekoliko vrijednih i strateški značajnih ugovora i na domaćem i na izvoznim tržištima te na taj način učvrstili našu poziciju regionalnog lidera u novim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

 

U suvremenom poslovnom okruženju katkada su zaokreti u poslovnoj strategiji nužni. Ericsson Nikola Tesla ima dugu tradiciju učinkovitog i strateškog planiranja te su svi naši iskoraci u nova područja unaprijed osmišljeni i usklađeni s korporativnim vrijednostima i smjernicama. Tako su se u središtu naše pozornosti, kao preduvjet za daljnji nastavak uspješnog poslovanja, i tijekom ove godine našli mobilni i fiksni širokopojasni pristup, konvergirajuće mreže, multimedijalna rješenja, usluge upravljanja mrežom te poslovni sustavi utemeljeni na internetskom protokolu.

 

Jedan od dobrih primjera našeg inovativnog pristupa tržišnim i tehnološkim promjenama te našeg pozicioniranja kao snažnog sistemskog integratora je realizacija projekta Integriranog informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite, što je prepoznato od strane korporacije i posebno istaknuto u Ericssonovom Globalnom Izvještaju o društvenoj odgovornosti. Ponosni smo što smo u Hrvatskoj implementirali prvi takav sustav primarne zdravstvene zaštite, a za nas kao ekspertni centar za ovo područje postoje mogućnosti daljnjeg pozicioniranja u ovom segmentu i na drugim tržištima.“ istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica kompanije.

 

U usporedbi s prvim tromjesečjem prethodne godine, Ericsson Nikola Tesla ostvario je sljedeće rezultate. Prihodi od prodaje niži su 8,7% te iznose 284,7 milijuna kuna, dok su knjižene narudžbe zabilježile porast od 80,9% što predstavlja vrlo dobru osnovu za ostvarivanje definiranih kompanijskih ciljeva za 2007. godinu. Snažan porast knjiženih narudžbi možemo prvenstveno zahvaliti nastavku uspješne suradnje s Bjeloruskim operatorom JMC Velcomom, ali i značajnim poslovima dogovorenim s kupcima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te na internom Ericssonovom tržištu.

 

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje povećani su 10,9% te iznose 116,2 milijuna kuna. Nastavljena je tradicionalno dobra suradnja s našim partnerima Vipnetom i T-HT-om, što je rezultiralo nizom novih poslova, a dobri rezultati su ostvareni i u području poslovnih sustava. Također je nastavljena uspješna suradnja s operatorom Tele2 na izgradnji GSM i UMTS mreže.

 

Dobri rezultati ostvareni su u Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori gdje je zabilježen rast prihoda od 43,1% s ostvarenih 45,5 milijuna kuna.

 

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država prihodi od prodaje iznose 31,5 milijuna kuna što predstavlja značajan pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je realizirano 91,5 milijuna kuna. Međutim, snažan porast prihoda od prodaje na ovom tržištu očekuje se tijekom druge polovice godine, kao posljedica realizacije bjeloruskog i drugih ugovora. Kako bi nastavili uspješno poslovanje na ovom tržištu kontinuirano radimo na ponudi najnovijih proizvoda i rješenja postojećim i novim kupcima i to u području IP telefonije, komunikacijskih sustava treće generacije i sl.

 

Dodatne odgovornosti koje je Ericsson Nikola Tesla dobio od korporacije Ericsson prvenstveno u području istraživanja i razvoja, isporuke usluga i rješenja kupcima te vezano uz kompanijine ekspertne centre, utjecale su na daljnji rast obujma poslovanja na internom Ericssonovom tržištu. Prihodi od prodaje iznose 91,4 milijun kuna, što predstavlja porast od 15%.

Pregled financijskih pokazatelja – profitabilnost poslovanja

Dobit prije rashoda od kamata i poreza (EBIT) veća je 17,9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznosi 44 milijuna kuna, na što su posebno utjecale pozitivne tečajne razlike. Naime, kompanija je tijekom 2007. godine ostvarila pozitivne tečajne razlike u iznosu od 1,6 milijuna kuna dok su u istom razdoblju prošle godine negativne tečajne razlike iznosile -8,9 milijuna kuna. Na porast EBIT-a utjecao je i blagi porast bruto marži (19,1% u odnosu na 18,5% u 2006. godini) što je posljedica povoljnijeg asortimana prodanih proizvoda. Što se rezultata od financijskih aktivnosti tiče, prihodi od kamata na nivou su prošlogodišnjih dok je iznos umanjenja vrijednosti rezerviranja za rizična potraživanja značajno smanjen, što je rezultiralo smanjenjem dobiti od financijskih aktivnosti u usporedbi s prvim tromjesečjem prethodne godine. Povrat od prodaje prije oporezivanja iznosi 15,5% (2006: 11,5%) Neto dobit veća je 23% od neto dobiti ostvarene u prvom tromjesečju 2006. godine.

 

Likvidnost kompanije i dalje je vrlo snažna iako su tijekom prvog tromjesečja značajna sredstva uložena u nabavu opreme za realizaciju ugovora u Bjelorusiji, što je uzrokovalo negativan novčani tok iz poslovnih aktivnosti.

Važni poslovi i ugovori na glavnim tržištima

Na domaćem tržištu tijekom prva tri mjeseca 2007. kompanija je zabilježila nekoliko vrlo značajnih poslovnih uspjeha. Na prvom mjestu treba istaknuti puštanje u rad Integriranog informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite. Ericsson Nikola Tesla je u ovom projektu, u kojem je isporučio i razvio rješenje za središnji informacijski sustav primarne zdravstvene zaštite, dokazao svoju zrelost na najsloženijem komunikacijsko-informacijskom zadatku sistemske integracije.

 

U istom razdoblju potvrđeno je višegodišnje partnerstvo Ericssona Nikole Tesle i Vipneta na uvođenju najnovijih komunikacijskih tehnologija. Naime, u evoluciji svoje 3G infrastrukture Vipnet je, prvi u Europi, demonstrirao početkom ožujka unaprijeđenu HSDPA (High Speed Downlink Packet Acess) funkcionalnost svoje mreže koja sada osigurava mobilni pristup Internetu brži od ADSL-a. Ericsson Nikola Tesla je u ovom zajedničkom projektu isporučio softversko rješenje i osigurao stručnu podršku prilikom konfiguracije i optimizacije radio-pristupne mreže. S T-HT-om kontinuirano se radi na modernizaciji njihove fiksne mreže, izgradnji širokopojasnog pristupa te IP temeljne mreže. Realiziran je i projekt na području sistemske integracije, a riječ je o nadogradnji postojeće FileNet platforme u T-HT-u. Funkcionalnosti za arhiviranje dokumenata time su proširene naprednim mogućnostima za automatizaciju i upravljanje poslovnim procesima i svim vrstama korporativnog sadržaja.

 

Prodaja poslovnih sustava je uspješno nastavljena. Kompanija je s Lučkom upravom Rijeka ugovorila isporuku sustava radarske stanice, odnosno automatskoga sustava identifikacije brodova, te VHF sustava i sustava komunikacije između izdvojenih lokacija riječke luke. Projekt će biti realiziran u suradnji s norveškim partnerom, kompanijom Kongsberg Norcontrol IT. Riječ je o prvom ovakvom sustavu u Hrvatskoj.

 

Na našim inozemnim tržištima, konkretnije u Crnoj Gori, Ericsson Nikola Tesla potpisao je ugovor s T-Mobile Crna Gora, koji obuhvaća isporuku 3G i 2G opreme i to je prvi ugovor za treću generaciju mobilne telefonije za kupca izvan granica Republike Hrvatske. Ugovor uključuje sve potrebne usluge implementacije i integracije opreme, kao i upravljanje rješenjima i projektom, te dizajn širokopojasne mreže utemeljene na internetskom protokolu.

 

Kada je riječ o tržištima Zajednice Neovisnih Država treba posebno istaknuti da je u Bjelorusiji Ericsson Nikola Tesla sa svojim višegodišnjim partnerom JV MDC Velcomom, prvim GSM operatorom mobilne telefonije u toj zemlji, potpisao ugovor u vrijednosti 241,76 milijuna kuna koji pokriva širenje Velcomove infrastrukture i nadogradnju njegove GSM jezgrene mreže, te podsustava baznih stanica. Uz ovaj strateški važan i vrijedan ugovor kompanija je potpisala i niz manjih ugovora s kupcima u Moldaviji, Rusiji te Uzbekistanu.

 

Što se tiče internog Ericssonovog tržišta, naš Globalni centar za isporuku usluga dobio je mandat za upravljanje projektima za južni ogranak regije Europa, Srednji istok i Afrika. Time je GSDC Hrvatska postao tzv. „primarni kontakt“ za koordinaciju svih usluga isporuke mreža u cijeloj toj regiji. Dodatne odgovornosti dobili smo u Institutu za telekomunikacije vezano uz integracijsko-verifikacijske usluge te smo proširili odgovornosti i kompetencije u području IP tehnologije. U sklopu suradnje na više međunarodnih projekata u okviru korporacije Ericsson, stručnjaci Centra za cjelovita komunikacijska rješenja i usluge Ericssona Nikole Tesle angažirani su u Japanu gdje je Ericsson, prvi u svijetu, implementirao IMS sustav preko 3G mreže za operatora Softbank Mobile.

 

Kompanijske komunikacije Ericsson Nikola Tesla

Dodatne informacije