Rezultati poslovanja  
Rezultati poslovanja Dioničkoga društva Ericsson Nikola Tesla u prvih devet mjeseci 2007. godine
Osnovne značajke:
  • Knjižene narudžbe 1.453 milijuna kuna
  • Prihodi od prodaje 1.268,8 milijuna kuna
  • Bruto marža 16,3%
  • Operativna dobit 90,2 milijuna kuna
  • EBIT (Dobit prije rashoda od kamata i poreza) 132,4 milijuna kuna
  • Neto dobit 105,9 milijuna kuna
  • Zarada po dionici 80,6 kuna
  • Povrat od prodaje prije oporezivanja 10,4%
  • Novčani tok iz poslovnih aktivnosti 178,8 milijuna kuna
Ocjena poslovanja

„Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle tijekom prvih devet mjeseci ove godine u skladu su s našim planovima, a porast volumena poslovanja premašuje rast telekomunikacijskog tržišta. Uz rast poslovanja i stabilnost kao naše glavne karakteristike, najznačajnija postignuća su dobra suradnja s postojećim kupcima, ulazak na nova tržišta te proširenje baze kupaca. Ovom prilikom istaknula bih svoje zadovoljstvo što smo u ovoj godini stekli 11 novih kupaca, među kojima bih spomenula mobilne operatore Megafon i Ipko Net, na ruskom odnosno kosovskom tržištu, kao i kupce u poslovnom segmentu, zbog njihovog strateškog značaja za poslovni rast i u narednim godinama.

 

Kompanija se sve snažnije pozicionira kao sistem integrator u našim tradicionalnim segmentima ali i u novim ICT rješenjima dobivanjem značajnih ugovora na području informatizacije tijela državne uprave, zdravstva, te poslovnog sektora.

 

Usluge na internom Ericssonovom tržištu kroz prodaju znanja naših stručnjaka najvećim djelom u Institutu za telekomunikacije i Globalnom centru za isporuku usluga postali su značajan dio naših poslovnih rezultata, te kontinuirano bilježe rast. Tijekom prvih devet mjeseci ove godine zaposlili smo preko 100 novih stručnjaka te značajna sredstva uložili u razvoj kompetencija, razmjenu znanja, osiguranje uvjeta rada i nabavu potrebnih alata (ispitnih poligona i softverskih pomagala) za nove proizvode i nove poslovne segmente.

 

Također bih dodala da je teško uspoređivati dobit koju je kompanija ostvarila u prvih devet mjeseci ove godine s istim razdobljem protekle godine. Naime, treba uzeti u obzir da smo u 2006. godini imali jednokratne izvanredne prihode od osiguranja zbog požara nastalog u 2005 godini, što sada rezultira znatno većim odstupanjima u rezultatima. U cjelini, naša je profitabilnost u skladu s planiranim veličinama te u balansu s našim ulaganjima u strateška područja, nova tržišta i naše zaposlenike”, istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica kompanije.

 

U usporedbi s prvih devet mjeseci prethodne godine, Ericsson Nikola Tesla ostvario je sljedeće rezultate.

 

Knjižene narudžbe veće su 16,1%, dok je neto prodaja porasla 8,3%, što je rezultat porasta volumena poslovanja na gotovo svim glavnim tržištima.

 

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje povećani su 14,9%, te iznose 387,1 milijun kuna.

Dobri rezultati ostvareni su u Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori gdje je zabilježen rast prihoda od prodaje od 8,7% s ostvarenih 194,5 milijuna kuna. Tijekom 3. tromjesečja započela je i realizacija ugovora s drugim kosovskim mobilnim operatorom Ipko Netom, pri čemu je na Kosovu ostvaren prihod od prodaje u iznosu od 58,6 milijuna kuna.

 

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država prihodi od prodaje bilježe pad od 15,9% zbog zasićenja u fixnoj telefoniji, pomaka u realizaciji potpisanih ugovora i velikog pada vrijednosti dolara te iznose 333,1 milijuna kuna.

 

Na internom Ericssonovom tržištu prihodi od prodaje porasli su 18,2%, te iznose 295,5 milijuna kuna.

Pregled financijskih pokazatelja – profitabilnost poslovanja

Bruto marža niža je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (i iznosi 16,3% u odnosu na prošlogodišnjih 17,6%), zbog promjene u asortimanu prodanih proizvoda.

 

Dobit prije rashoda od kamata i poreza (EBIT), u iznosu od 132,4 milijuna kuna, u skladu je s planiranim veličinama i manja je u odnosu na prethodnu godinu zbog već spomenutog izvanrednog prihoda u 2006. vezanog uz naknadu štete od požara u iznosu od 36,6 milijuna kuna. Također su na manju dobit utjecali troškovi dodjele trezorskih dionica u sklopu programa nagrađivanja zaposlenika kompanije u iznosu od 14 milijuna kuna.

 

Udio prodajnih, općih i administrativnih troškova u ukupnim prihodima od prodaje ostao je gotovo na istoj razini te pokazuje tendenciju smanjenja iz čega je vidljiv napredak u programu troškovne učinkovitosti.

 

Unatoč znatno većim prihodima od kamata na zajmove kupcima, zabilježen je pad rezultata od financijskih aktivnosti zbog sporijeg otpuštanja rezervi za rizična potraživanja i većih negativnih tečajnih razlika.

 

Povrat od prodaje prije oporezivanja iznosi 10,4% i u skladu je s planom.

 

Likvidnost kompanije je i dalje vrlo dobra iako su tijekom ove godine značajna sredstva uložena u nabavu opreme za realizaciju ugovora na izvoznim tržištima, a isplaćena je i dividenda u ukupnom iznosu od 423,7 milijuna kuna.

Važni poslovi i ugovori na glavnim tržištima

Na domaćem tržištu potvrđeno je višegodišnje partnerstvo Ericssona Nikole Tesle i Vipneta na uvođenju najnovijih komunikacijskih tehnologija. Osim daljnje evolucije 3G infrastrukture uvođenjem HSDPA (High Speed Downlink Packet Acess) funkcionalnosti, Ericsson Nikola Tesla surađuje s Vipnetom i u pružanju prve mobilne VoIP usluge na hrvatskom tržištu, a krajem trećeg tromjesečja s Vipnetom je ugovorena i dugoročna suradnja u području jezgrene mreže (Core Network) za 2G i 3G, u okviru koje će se Vipnetova mreža migrirati na jezgrenu infrastrukturu najnovije generacije.

 

S T-HT-om kontinuirano se radi na modernizaciji njihove fiksne mreže, izgradnji širokopojasnog pristupa, radio i optičkih prijenosnih sustava te IP temeljne mreže. Nastavljena je strateška suradnja s kupcem Tele2 na proširenju i nadogradnji 2G i 3G mreže. S Metronetom je ugovorena isporuka optičkog prijenosnog sustava (DWDM) dok je s tvrtkom Odašiljači i veze ugovoreno proširenje postojećih i isporuka novih radio relejnih veza.

 

Posebno važan uspjeh na planu izvoza predstavlja nastavak suradnje s BH Telecomom, vodećim operatorom mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini. Kompanija je s ovim svojim dugogodišnjim poslovnim partnerom potpisala nove velike ugovore o proširenju i modernizaciji Ericssonove GSM mreže kojim BH Telecom značajno povećava pokrivenost cjelokupnog teritorija Bosne i Hercegovine. Također su ugovoreni i alati za softverski nadzor i upravljanje GSM mrežom. Na crnogorskom tržištu Ericsson Nikola Tesla je u trećem tromjesečju s T-Com Crna Gora potpisao ugovor o proširenju širokopojasne fiksne mreže temeljene na Ethernet DSL Access tehnologiji. Kompanija je ugovorila i posao za nadzor i upravljanje fiksnom AXE mrežom operatora T-Com koristeći XMATE sustav. S operatorom T-Mobile Crna Gora ugovorena je isporuka rješenja i integracija suvremenog multimedijskog kontakt centra Solidus eCare.

 

Kada je riječ o Zajednici Neovisnih Država kompanija je potpisala više ugovora sa svojim tradicionalnim i novim poslovnim partnerima. Od strateške važnosti je ugovor s ruskim mobilnim operatorom Megafonom o isporuci opreme te uslugama montaže i ispitivanja za njihovu fiksnu tranzitnu mrežu, te nastavak suradnje s ruskim nacionalnim operatorima Svyazinvestom i Rostelecomom. U Bjelorusiji je s Beltelekomom ugovorena modernizacija međunarodnog telekomunikacijskog centra, dok su na tržištima Armenije, Gruzije i Kazahstana potpisani ugovori na području poslovnih sustava i transmisijske mreže.

 

Na internom Ericssonovom tržištu nastavljene su kompanijske aktivnosti u Institutu za telekomunikacije na brojnim značajnim globalnim projektima, u Globalnom centru za usluge na proširenju postojećih i dobivanju novih odgovornosti te u ostalim ekspertnim centrima, a pojačan je i angažman stručnjaka Centra za cjelovita komunikacijska rješenja i usluge na realizaciji različitih projekata u više Ericssonovih tržišnih jedinica.

 

Kompanijske komunikacije Ericsson Nikola Tesla

Dodatne informacije